Γιώργος Καραμίχος: Η ευτυχία είναι μια παρεξηγημένη αλλά πολύ απλή απόφαση

O ταλαντούχος ηθοποιός μιλάει στην Αφροδίτη Κράβαρη, για τη ζωή και τα επόμενα σχέδια του ως επαγγελματίας, καλλιτέχνης και πατέρας.

Ο Γιώργος Καραμίχος είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς των Ελλήνων ηθοποιών. Με μακρά πορεία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση ο Γιώργος Καραμίχος αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον απαιτητικό χώρο της υποκριτικής.

Οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίζουμε από τη συμμετοχή του στις σειρές "Καφέ της Χαράς", "10η Εντολή", "Ονειροπαγίδα" και τη νέα σειρά "Ηλιος" που προβάλλεται στον ΑΝΤ1. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως ο Γιώργος Καραμίχος έχει δραστηριοποιηθεί με επιτυχία και στο εξωτερικό.

Έχει συμμετάσχει στις σειρές NCIS και Bulletproof, ενώ στη βρετανική σειρά "The Durrells" είχε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές ως Τέο Στεφανίδης. Ο Γιώργος Καραμίχος μίλησε στην Αφροδίτη Κράβαρη και το emeaGr για τη ζωή του εντός και εκτός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου αλλά και για το τι ορίζει ως ευτυχία..

emeaGr: Όταν ένας άντρας στη δική σου ηλικία, έχει πολυταξιδέψει, έχει κάνει καριέρα, τα έχει βρει με τον εαυτό του, έχει οικογένεια…μόνο μια ερώτηση μου έρχεται να σου κάνω. Υπάρχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες; Απωθημένα; Και τώρα…τι;

Γιώργος Καραμίχος: Απωθημένα όχι. Επιθυμίες πάντα υπάρχουν. Εδώ και κάποιο διάστημα οι επιθυμίες μου έχουν περιοριστεί στο να είναι καλά η οικογένεια μου, οι φίλου μου και πρωτίστως τα παιδιά μου. Και η βασική επιθυμία να είμαι παρών και να απολαμβάνω τη στιγμή. Από τις πιο πρόσκαιρες είναι να κλείσω μέσα στο έτος μια δουλειά για την αγγλική τηλεόραση και μια καλή ταινία.

emeaGr: Αν αύριο πρωί σταματήσει να χτυπάει το τηλέφωνο για δουλειά, κλείσουν τα θέατρα, ξεμείνουμε από ρευστό, η παγκόσμια βιομηχανία θεάματος πάρει την κάτω βόλτα και η ηθοποιία γίνει όνειρο θερινής νυκτός..., υπάρχει plan B; Αν ναι, ποιο είναι;

Γιώργος Καραμίχος: Για την ακρίβεια είναι το Plan A. Να μένω μόνιμα στη Νίσυρο και να απολαμβάνω τα φυσικά φαινόμενα. Να γράφω, να διαβάζω, να χαμογελώ χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξω το κινητό ή κάποιο ρολόι.

emeaGr: Δώσε μου 5 επίθετα που σε χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και 3 ως επαγγελματία

Γιώργος Καραμίχος: Ως άνθρωπο θα έλεγα: αισιόδοξος, εργατικός, γενναιόδωρος, φλύαρος και αιθεροβάμων. Ως επαγγελματίας: δημιουργικός, σχολαστικός, συγκεντρωτικός.

emeaGr: Η υποκριτική απελευθερώνει; Έχεις βιώσει μέσω ρόλων συναισθήματα ή καταστάσεις που δε διανοείσαι ποτέ πως θα μπορούσες να ζήσεις διαφορετικά;

Γιώργος Καραμίχος: Κάθε μέρα στο γύρισμα αισθάνομαι ότι εξερευνώ συνθήκες που δεν θα τολμούσα να βιώσω στην πραγματική μου ζωή. Στη δουλειά είμαι τολμηρός αλλά στη ζωή θα έλεγα ότι με διακρίνει κάποιου είδους δειλία. Είμαι ανοιχτός στην περιπέτεια αλλά όχι στον κίνδυνο που απαιτείται για κάποιους ρόλους.

emeaGr: Πως ξεκινάει η μέρα σου; Κλείνεις ξυπνητήρι ή ξυπνάς μόνος; Φτιάχνεις καφέ και μετά τι;

Γιώργος Καραμίχος: Βάζω ξυπνητήρι όταν πρέπει να πάω στη δουλειά αν και συνήθως ξυπνάω λίγα λεπτά πριν χτυπήσει. Αν δεν έχω δουλειά ούτε που κοιτάζω ρολόι, ούτε καν τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Δεν πίνω καφέ. Κάνω μια μικρή προσευχή με γονυκλισίες, ένα τρίλεπτο σωματικό ζέσταμα για την εξισορρόπηση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και μετά πίνω ένα ζεστό ρόφημα με τζίντζερ και λεμόνι. Κατόπιν τρώω μια φέτα ψωμί με ζάταρ, κουρκουμά, λάδι και λεμόνι. Ένα ή δύο φρούτα και βουρ για ζωή.

emeaGr: Ποια είναι η πιο έντονη εικόνα και μυρωδιά των παιδικών σου χρόνων;

Γιώργος Καραμίχος: Η πιο έντονη εικόνα είναι το πράσινο από το χωριό μου στους Γεωργιανούς. Η πιο έντονη μυρωδιά είναι από την κουζίνα της μαμάς μου. Ό,τι και να μαγειρεύει αυτή η γυναίκα, μοσχοβολάει αγάπη και καλές δοσολογίες.

emeaGr: Τι θα παρατούσες για ένα μεγάλο έρωτα; Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει ως σήμερα, αλλά σήμερα με όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχεις πάρει, μέχρι που φτάνεις; Υπάρχει όριο;

Γιώργος Καραμίχος: Έχω κάνει πολλές τρέλες για τον έρωτα στο παρελθόν, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής μου. Έχω μπει σε επικίνδυνες θάλασσες προκειμένου να αποδείξω ότι αξίζω. Τώρα πια δεν είμαι έτσι νομίζω. Προτιμώ τη φυσική ροή. Έχω καιρό να νιώσω απώλεια ελέγχου λόγω έρωτος.

Ο άντρας παλιάς κοπής έχει εκλείψει; Έχουν δίκιο που παραπονιούνται οι γυναίκες ή έχουν κι εκείνες μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δυσκολία που υπάρχει στις μέρες μας τόσο στη σύναψη σχέσεων όσο φυσικά και επικοινωνίας ή διατήρησης των σχέσεων στο χρόνο;

Γιώργος Καραμίχος: Τίποτε δεν έχει εκλείψει. Εξελισσόμαστε. Οι παλιάς κοπής συνήθειες με τα πολλά βεγγαλικά και τις φωταψίες είχαν τα καλά τους αλλά στη ζυγαριά βάραιναν τα κακά κατά τη γνώμη μου. Χαίρομαι που οι γενιές των παιδιών μου έχουν εν πολλοίς απαλλαγεί από το άγχος να αποδείξουν πράγματα. Αρκεί να μη χάνεται η ευγένεια βέβαια. Κανείς δεν φταίει για την αλλαγή. Μαθαίνουμε και προχωράμε. Ποσοστιαία βλέπω λιγότερη καφρίλα γύρω μου κι αυτό είναι θετικό.