Φίλιππος Νικολακόπουλος: «Δημιουργήσαμε τον χώρο εργασίας του μέλλοντος»

Ο General Manager της εταιρείας ViOS μιλάει για τo νέο coworking χώρο, τον πρώτο στην Ελλάδα που εφαρμόζει τα διεθνή WELL Building iStandards, προσφέρoντας μια ολοκληρωμένη εργασιακή εμπειρία βασισμένη στην ευεξία, την καινοτομία, την τεχνολογία και την υγεία.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη ο General Manager της εταιρείας ViOS, Φίλιππος Νικολακόπουλος μιλάει για τον πρώτο coworking χώρο (για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και startups ) στην Ελλάδα που εφαρμόζει τα διεθνή WELL Building Standards, καλύπτοντας 100 διαφορετικά χαρακτηριστικά σε 11 διαφορετικούς τομείς, ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία βασισμένη στην ευεξία, την καινοτομία, την τεχνολογία και την υγεία, με στόχο την παραγωγικότητα σε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Μια εντελώς νέα φιλοσοφία, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά και να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες με βάση τις πιο προηγμένες και σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Οι υπερσύγχρονοι χώροι του ViOS βρίσκονται στην οδό Φειδίου 9 στο κέντρο της Αθήνας σε ένα κομβικό σημείο, που εξελίσσεται σε εμπορικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό hot spot της πρωτεύουσας. 

emeaGr: H ανάπτυξη ενός νέου χώρου στην αγορά των χώρων εργασίας (shared offices και co-working spaces) είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική αγορά. Με ποιά κριτήρια λάβατε την απόφαση να προχωρήσετε στην δημιουργία ενός νέου χώρου στην Αθήνα, όπως το ViOS;

Φ. Νικολακόπουλος: Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα κενό στην αγορά shared offices και co-working spaces. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προσφέρουν απλά γραφειακές λύσεις στους πελάτες τους. Στην ViOS θελήσαμε και πετύχαμε να επαναπροσδιορίσουμε τον κλάδο και δημιουργήσαμε ένα χώρο που δίνει έμφαση σε όλες τις καινούργιες τάσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, όπως 1ον.συνεργατικότητα, 2ον.έμφαση στον άνθρωπο, βάση των προτύπων Well (υγεία και ευεξία), 3ον. Δημιουργία του one – stop shop, δηλαδή δημιουργήσαμε έναν χώρο που μπορείς να εργαστείς ευχάριστα, να πραγματοποιήσεις συναντήσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις αλλά παράλληλα και εξίσου σημαντικά να αθληθείς και να χαλαρώσεις, 4ον. Άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός, 5ον. Το σημείο που επιλέχθηκε βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας με εύκολη πρόσβαση με τα ΜΜΜ και στην πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή. Όλα τα παραπάνω είναι βασικά στοιχεία για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο επαγγελματικό περιβάλλον.

emeaGr: Η στρατηγική της εταιρείας σας βασίζεται στην τάση για μεγαλύτερη ευελιξία και ποιότητα στους χώρους εργασίας με άμεσο τρόπο ή σε οικονομικά κριτήρια;

Φ. Νικολακόπουλος: Είναι πλέον αποδεδειγμένο με έρευνες ότι η ευελιξία, η ποιότητα των χώρων και οι προσφερόμενες υπηρεσίες επιφέρουν άμεσα οικονομικά αποτελέσματα στις εταιρείες διότι αυξάνεται η παραγωγικότητα και οι υπάλληλοι εργάζονται σε έναν σύγχρονο επαγγελματικό χώρο. Επίσης , μία εταιρεία μπορεί να μειώσει τα έξοδα της έως και 60% επιλέγοντας την ViOS. Με λίγα λόγια λοιπόν, η στρατηγική που έχουμε θέσει βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα στη μείωση των εξόδων των πελατών μας.

emeaGr: Ποιες υπηρεσίες, παροχές και διευκολύνσεις θα παρέχει η εταιρεία σας στο ViOS στους νέους πελάτες σας;

Φ. Νικολακόπουλος: Οι παροχές οι οποίες προσφέρονται στους πελάτες μας είναι πραγματικά μοναδικές εάν συνυπολογίσετε και το κόστος τους. Δεν υπάρχει άλλος χώρος στην Ελλάδα που να προσφέρει αυτές τις παροχές. Η ViOS έχει σχεδιαστεί βάση του διεθνούς και αναγνωρισμένου προτύπου Well. Βασισμένοι στο όραμα που έχουμε και στο στοίχημα που βάλαμε με τον εαυτό μας δημιουργήσαμε τον χώρο εργασίας του μέλλοντος για τους πελάτες μας. Εκτός από τις θέσεις εργασίας τις θέσεις (hot desk, dedicated desk and private office) που θα επιλέξει ο πελάτης επιπλέον παρέχουμε:
1) χώρο γυμναστηρίου και χώροι massage και yoga
2) χώρο συγκέντρωσης με θέα στον Λυκαβηττό
3) υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης
4) προηγμένες τεχνολογικές υποδομές (οπτική ίνα και redundant μικροκυματικό)
5) υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης
6) καθημερινός καθαρισμός
7) εστιατόριο με υγιεινά σνακ και γεύματα
8) Δωμάτιο διαλογισμού / ησυχαστήριο (power naps)
9) Αποδυτήρια και ντους
10) δωρεάν καφέ
11) καλυμμένα όλα τα λειτουργικά έξοδα (ηλεκτρισμός, νερό, internet, κ.ά.)
12) ευέλικτα συμβόλαια
13) Προηγμένα συστήματα τηλεφώνου και τηλεδιάσκεψης

Και εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους εκδηλώσεων βασισμένα σε βιοφιλικό σχεδιασμό Αίθουσες συναντήσεων και σεμιναρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω διατίθενται με σταθερή χρέωση ανά μήνα, βάση της διάρκειας του συμβολαίου και χωρίς καμία κρυφή χρέωση.

emeaGr: Κατά την άποψή σας πόσο επηρεάστηκαν οι απαιτήσεις των πελατών (επαγγελματικών και επιχειρήσεων) στην Ελλάδα από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Φ. Νικολακόπουλος: Όπως σε όλον τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα ο χώρος και ο τρόπος εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά. Οι εταιρείες θεωρούν την υγεία και την ευεξία προτεραιότητα για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Επίσης το «υβριδικό μοντέλο» εργασίας είναι πλέον ένα νέο στοιχείο που έχει προστεθεί στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Οι εταιρείες πλέον χρειάζονται λιγότερα τετραγωνικά για γραφειακούς χώρους και μεγαλύτερη ευελιξία για το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στα συμβόλαια ενοικίασης. Οι μικρές εταιρείες συνήθως επιλέγουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας και οι μεγαλύτερες την δημιουργία satellite office. Το υβριδικό μοντέλο επιτρέπει στο ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρίας να εργάζεται από το σπίτι ενώ με το satellite office μπορεί μια μεγάλη εταιρία να έχει σε διαφορετικό χώρο τα headquarters της και σε έναν άλλο χώρο τους εργαζομένους που διαμένουν κοντά.

emeaGr: Τι άλλαξε συνολικά στην συγκεκριμένη αγορά μέσα σε αυτή την δύσκολη, επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά, περίοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Φ. Νικολακόπουλος: Η πανδημία σήμανε και την έναρξη εξελίξεων, που ήδη είχαν ξεκινήσει και είχαν δρομολογηθεί πριν από τον Μάρτιο του 2020. Το βασικό ρητό στο real estate για το τρίπτυχο location, location, location (καλή και σωστή περιοχή) που πρέπει να πληρούν τα γραφεία φαίνεται να να αντικαθίσταται από το πολύ πιο σύνθετο location, wellness, ESG (καλή/σωστή περιοχή, ευεξία- υγιεινή, έμφαση σε Περιβαλλοντική Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση). Το μέλλον πλέον ανήκει σε γραφεία που θα παρέχουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, υγιεινή, ευελιξία, πρωτοποριακά συστήματα τεχνολογίας, μαζί με ευαισθησία για το περιβάλλον, την τοπική κοινότητα και τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Σε αυτό ακριβώς το τρίπτυχο επενδύει η ViOS.