Στράτος Σεϊτανίδης: “Το τηλεμάρκετινγκ κυρίαρχος στα επόμενα χρόνια”

Ο Στράτος που γεννήθηκε σε ένα φορτηγάκι VW και γύριζε με τον πατέρα του όλη την Ελλάδα πουλώντας πίνακες ζωγραφικής έχει ως “οδηγό” στη ζωή του τον Καβάφη. Έτσι μας θυμίζει πως ο σκοπός δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι!

Με το Στράτο γνωριζόμαστε χρόνια. Μια τυχαία συνάντηση σε ένα από τα μαγαζιά του, όπου με πλησίασε και με ρώτησε τι ψάχνω και πώς να με βοηθήσει. Μου έκανε εντύπωση που κυκλοφορούσε ανάμεσα στους διαδρόμους, ήλεγχε τα εμπορεύματα, μιλούσε με το προσωπικό και με εξυπηρέτησε ο ίδιος. Ήταν η αρχή μιας φιλίας και μιας κολόνιας που κρατά πολλά χρόνια.

Ο Στράτος γεννήθηκε σε ένα φορτηγάκι VW και γύριζε με τον πατέρα του όλη την Ελλάδα πουλώντας  πίνακες ζωγραφικής. Είναι φανερό πως το εμπόριο και το επιχειρείν κυλάει στο αίμα του από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Η πρώτη εμπειρία έγινε όραμα και το όραμα, πράξη. Από τότε μετράει δεκάδες  επιχειρηματικές κινήσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό με επιτυχίες και αποτυχίες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για εκείνον το εμπόριο είναι ένα μεγάλο σχολείο που τον έκανε να μάθει πάρα πολλά. Γιατί όπως έλεγε και ο Καβάφης: “Ο σκοπός δεν είναι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι”.

emeaGr: Κάνε μου έναν απολογισμό των τελευταίων 2 ετών στη δουλειά και πες μου τι λάθη έκανες, τι κρατάς ως μαθήματα και για τι αισθάνεσαι περήφανος.

Στράτος Σεϊτανίδης: Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια (1,5 χρόνο) ο πλανήτης είναι σε πόλεμο. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του κορονοϊού και όπως καταλαβαίνεις, το εμπόριο και οι επιχειρήσεις είναι στην εντατική για να αξιοποιήσω και έναν όρο που ακούμε καθημερινά, όμως και αυτό που θέλω να συμβουλέψω τους νεότερους στο εμπόριο είναι ότι πρέπει να έχεις πάντα τα μάτια σου πάντα ανοιχτά και να προσαρμόζεσαι.

Ως γνωστόν, οι κρίσεις φέρνουν ευκαιρίες, κάπως έτσι και εγώ ήμουν ο πρώτος που κατασκεύασα την υφασμάτινη μάσκα και την ιδέα μου αυτή την αντέγραψαν σε πολλές χώρες. Θα πρέπει να πω εδώ πως το Ελληνικό κράτος στην ιδέα μου αυτή αντί να βοηθήσει μου έβαζε τρικλοποδιές.

emeaGr: Τα ταξίδια είχαν σταματήσει, η αγορά ήταν κλειστή, ο κόσμος με πεσμένη ψυχολογία και μειωμένη καταναλωτική διάθεση έστω και online. Πως επένδυσες αυτό το χρονικό διάστημα ως επιχειρηματίας; Τι παραμένει ανοικτό από τα μαγαζιά, τι έκλεισε και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Στράτος Σεϊτανίδης: Δυστυχώς τα ταξίδια έχουν σταματήσει και αυτό είναι πρόβλημα για εμένα γιατί επισκεπτόμουνα πολλές εκθέσεις για εμπορεύματα. Όμως  αυτό δεν σημαίνει ότι έμεινα άπραγος. Καθημερινά μιλάω με τους συνεργάτες μου  στο εξωτερικό και προσπαθώ να αφουγκραστώ τα νέα δεδομένα της αγοράς και να παλέψω με αυτά.

emeaGr: Έχεις μετανιώσει μέχρι σήμερα για αποφάσεις που έχεις πάρει επαγγελματικά και εκ των υστέρων θεωρείς πως έπρεπε να τις διαχειριστείς με διαφορετικό τρόπο ;

Στράτος Σεϊτανίδης: Αυτό συμβαίνει καθημερινά. Στο εμπόριο υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες όμως και από τα δύο πρέπει να μαθαίνεις για να είσαι πιο αποτελεσματικός σε επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις και όσο μπορείς να περιορίζεις το ρίσκο.

emeaGr: Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η πιστότητα των πελατών σε μια ευμετάβλητη εποχή και εν μέσω πανδημίας; Υπάρχει νέα εισροή; Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας για να υπάρχει και «την επόμενη μέρα»;

Στράτος Σεϊτανίδης: Με το κορονοιο άλλαξαν πάρα πολλά. Δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν αλλά και θα κλείσουν. Είναι υποχρέωση κάθε επιχειρηματία να βλέπει και να προβλέπει τα νέα δεδομένα και να έχουν σαν αρχή ότι στο εμπόριο δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Κάτι που πιστεύω πως θα έχει άνθιση για την χώρα μας και θα πρότεινα να ασχοληθούν οι νέοι είναι ο πρωτογενής τομέας.

emeaGr: Ποιο είναι το αδιαμφισβήτητο κριτήριο βάσει του οποίου θα επιλέξεις ένα συνεργάτη;

Στράτος Σεϊτανίδης: Η πρώτη επαφή, το βιογραφικό και μετά όλα κρίνονται στην πράξη.

emeaGr: Με τι παθιάζεσαι; Τι μπορεί να σε ξυπνήσει όμορφα το πρωί και να σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις; 

Στράτος Σεϊτανίδης: Τα πάντα στην ζωή μας είναι θέμα αισθητικής για το πως βλέπεις τα πράγματα.

Κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά ίσα ίσα μπορώ να πώ μόνο με αγκάθια. Όμως και τα αγκάθια ανθίζουν,-  αυτό πρέπει να κοιτάμε. Να είμαστε αισιόδοξοι. Παθιάζομαι με την δημιουργικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ