Κωνσταντίνος Κίντζιος: «Για μένα το ReGeneration είναι το κάλεσμά μου»

Η φράση που έχει πει ο JFK: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», αποτελεί τον «οδηγό» στη ζωή για τον Κωνσταντίνο Κίντζιο Business Development Director του ReGeneration.

Ο Κωνσταντίνος είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος, ανήσυχος και πολύ ευαίσθητος. Είναι ο άνθρωπος που με το πρώτο eye contact θα ξέρεις πως είναι φίλος. Αν το αξίζεις, κι αν είσαι το ίδιο ντόμπρος σαν αυτόν. Είναι ο άνθρωπος που πηγαίνει πάντα εκεί που νιώθει όμορφα, εκεί που υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει συναισθηματικό δέσιμο. Το συναίσθημα τον οδηγεί, γι αυτό άλλωστε είναι και δικός μου φίλος- από εκείνους που μπορεί να μη βλέπεις συχνά, αλλά ξέρεις πως θα είναι δίπλα αν τον χρειαστείς.

Λατρεύει την ταχύτητα,  το φαγητό και το μπάσκετ. Έχει μεγάλα πάθη (δεν υπάρχει μεγαλύτερο από την Αμερική και συγκεκριμένα με τη Νέα Υόρκη) και παλεύει καθημερινά στην Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορεί, ως ένας απλός πολίτης, ώστε να προσθέτει τα λιθαράκια του για ένα καλύτερο αύριο. Και φυσικά, τι καλύτερο από το να μπορεί να συμβάλλει στο μέλλον της χώρας του, τείνοντας χείρα βοηθείας στη νέα γενιά της Ελλάδας, στις νέες και τους νέους μας που χρειάζονται καθοδήγηση, ενθάρρυνση και ελπίδα για το άλμα τους στο «αύριο» μετά το Πανεπιστήμιο.

Ο Κωνσταντίνος είναι ένας παθιασμένος τύπος που γουστάρει να προσφέρει, που παθιάζεται με ο,τι καταπιάνεται και που πιστεύει πως η ζωή είναι 10% τι συμβαίνει και 90% πως διαχειρίζεσαι αυτό που συμβαίνει.

emeaGr: Εξήγησέ μου με απλά λόγια τι είναι το ReGeneration, πότε, που και πως γεννήθηκε και γιατί την πίστεψες τόσο ώστε να βρίσκεσαι εδώ σήμερα.

Κωνσταντίνος Κίντζιος: Σχεδόν 7 χρόνια πριν, όταν το πρόγραμμα γεννήθηκε σαν ιδέα, ο βασικός στόχος ήταν η δημοκρατικοποίηση της ευκαιρίας των νέων πτυχιούχων για μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία στη χώρα μας.

Βασική προϋπόθεση για να το πετύχουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα από εταιρείες που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα, κυρίως προσλαμβάνοντας ταλαντούχους νέους με δεξιότητες που θα ταίριαζαν στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Νομίζω ότι, με περισσότερες από 800 εταιρείες στη «φαρέτρα» μας, ο στόχος αυτός επετεύχθη!

Το ReGeneration είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βασίζεται εξ’ολοκλήρου σε υποστήριξη από χρηματοδότες – ιδρύματα (Coca-Cola Hellas, The Coca-Cola Foundation, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, The Hellenic Initiative). Εκτός από τον στόχο της οργανικής και βιώσιμης ανάπτυξης του βασικού μας προγράμματος, στις αρχές του 2018 ξεκινήσαμε να πιλοτάρουμε το ReGeneration Academy, τον πυλώνα στοχευμένων εκπαιδεύσεων σε τομείς της αγοράς όπου αποδεδειγμένα υπάρχει κενό ζήτησης και προσφοράς, μεταξύ θέσεων εργασίας και κατάλληλα καταρτισμένων νέων υποψηφίων σε συγκεκριμένες τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες (hard-skills), κυρίως με βάση τις αλλαγές και προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μέχρι στιγμής την ευγενική υποστήριξη των χρηματοδοτών μας καθώς και για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δικαιώνουν την προσπάθειά μας. Η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μας οδήγησε στο να πετύχουμε και έναν τρίτο: να αλλάξουμε ουσιαστικά την μέχρι τώρα αντίληψη και κουλτούρα της «πρακτικής άσκησης» στην Ελλάδα. 7 χρόνια μετά, το ReGeneration αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και απασχόλησης νέων πτυχιούχων στην Ελλάδα, έχοντας τοποθετήσει σχεδόν 2.000 νέες και νέους σε 800 εταιρείες πανελλαδικώς με παράλληλη προσφορά 500.000+ ωρών εκπαίδευσης σε ήπιες και τεχνικές/ψηφιακές δεξιότητες (reskilling/upskilling), σε τομείς και κλάδους της αγοράς με έντονο έλλειμμα  ταλέντου με βάση τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Για μένα το ReGeneration είναι το κάλεσμά μου. Είναι η ευκαιρία μου να συμβάλλω εμπράκτως στο να αφήσω τη χώρα μου λίγο καλύτερη από ότι την βρήκα.

Είμαι υπέρμαχος πολλών ρητών, μα ένα ξεχωρίζει μέσα μου και είναι αυτό του JFK που πολλοί μνημονεύουμε αλλά εύκολα ξεχνάμε, που λέει «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου.» Δεν είναι πάντα εύκολο – άλλωστε τι αξίζει και παράλληλα είναι και εύκολο; Πιθανολογώ τίποτα. Έτσι λοιπόν πίστεψα στο όραμα, πίστεψα σε ένα καλύτερο αύριο των νέων μας εν μέσω της πιο δύσκολης περιόδου των τελευταίων δεκαετιών και βάζοντας καθημερινά τη μεγαλύτερη δυνατή δόση από το μαγικό κοκτέιλ «πάθος, αγάπη και μεράκι» εξοπλίζουμε τις νέες και του νέους μας με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Γιατί είναι οι νέοι είναι το μέλλον και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που εν πολλοίς θα καθορίσουν την τροχιά της χώρας και θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν και μπορούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Αν έπρεπε να περιγράψω σε 5 bullets τη δουλειά που κάνουμε, θα έλεγα:

  1. Συμβάλουμε στην καταπολέμηση του brain-drain στις νεανικές ηλικίες.
  2. Αυξάνουμε τη νεανική απασχολησιμότητα, καταπολεμώντας παράλληλα τη νεανική ανεργία.
  3. Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας – ένα χάσμα δεξιοτήτων (ήπιων και τεχνικών/ψηφιακών)
  4. Καταρτίζουμε με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες μεταπανεπιστημιακής εκπαίδευσης τους νέους μας, συμβάλλοντας στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών στην Ελλάδα.
  5. Κάνουμε την καλύτερη δουλειά του κόσμου!