Χ. Δήμας: Στόχος μας η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων

Παρά την πανδημία τρέχουν πολλά μεγάλα project στους τομείς της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της ανάπτυξης αλλά και της δημιουργίας κέντρων  παραγωγής καινοτομίας με στόχο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, άμεσων και έμμεσων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όλα αυτά και όχι μόνο μιλήσαμε με τον κ. Χρίστο Δήμα, Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η Ελλάδα αποκτά σταδιακά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης της έρευνας. Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά το σχέδιο αυτό και τι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι του;

Χ. Δήμας: Παρά την κρίση του Covid-19 και τις δυσκολίες που δημιούργησε, καταφέραμε να υλοποιήσουμε με το παραπάνω το πρόγραμμά μας για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Διαμορφώνουμε μια νέα στρατηγική που βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες, με στόχο να αποτρέψουμε τη φυγή των «μυαλών» μας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, η προώθηση κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξήσουμε τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), και η οργάνωση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας αποτελούν για εμάς τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού μας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ε&Α, ειδικότερα η αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών Ε&Α που είναι σε ισχύ από 01.09.2020. Από το 130% ανεβάσαμε το ποσοστό στο 200%
  • τη δημιουργία του ElevateGreece, την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.
  • την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα ή από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • τη μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητές.
  • τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή/και επέκταση των υποδομών τριών Ερευνητικών Κέντρων, ενώ είμαστε σε διαπραγμάτευση για επιπλέον έξι Ερευνητικά Κέντρα.
  • τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους.
  • τη δρομολόγηση της Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική (ΧΡΩΠΕΙ) και του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη – ThessIntec.
  • τις δράσεις ΕΣΠΑ, όπως το Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ, και τις Διακρατικές Συνεργασίες, καθώς επίσης νέες δράσεις που επανασχεδιάστηκαν και προκηρύχθηκαν επί της δικής μας θητείας, όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας, Κέντρα Ικανοτήτων και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα ακολουθήσουν.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της Βασικής Έρευνας, την περαιτέρω αύξηση των δαπανών Ε&Α από τον ιδιωτικό τομέα, βελτιώνοντας και επισπεύδοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες πιστοποίησης δαπανών Ε&Α και την προώθηση ουσιαστικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας.

H δημιουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» στο πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά είναι ένα βασικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος με διασυνδέσεις στην ακαδημαϊκή έρευνα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται και τι αναμένουμε να δούμε εκεί όταν ξεκινήσει η λειτουργία του;

Χ. Δήμας: Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους δημοπράτησης του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ, επισκεφθήκαμε το ΧΡΩΠΕΙ με τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Αμερικανό πρέσβη. Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώσαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου –επί πολλές δεκαετίες– ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ., επί της οδού Πειραιώς, όπου θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή φιλοξενώντας τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους. Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η επένδυση υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στα 75 εκατ. ευρώ και εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη», μέσα στην οποία θα συνυπάρχουν μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει, αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 2.000 εργαζομένους. Παράλληλα, χάρη στην έκτασή του, το έργο θα υποβοηθήσει στην αστική ανάπλαση της περιοχής.

Μπορείτε να μας πείτε και για το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο του ThessINTEC;

Χ. Δήμας: Το ΤhessINTEC είναι όντως ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα για την έρευνα, την καινοτομία και τη Θεσσαλονίκη. Επιδίωξή μας είναι, σε μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, τεχνοβλαστούς από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας. Όπως καταλαβαίνετε, η ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία πολλών νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως η πρόσφατη ανακοινωθείσα της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα σημείο ανάπτυξης τοπικών υποστηρικτικών επιχειρήσεων, προμηθευτών αλλά και κέντρων καινοτομίας. Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων;

Χ. Δήμας: Το τελευταίο διάστημα, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας που ασχολούνται με τομείς αιχμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό φανερώνει πως, πέραν της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Οι μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η αδιάλειπτη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, στοχεύουν στην επαναφορά της οικονομίας μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Το 2021 αναμένεται να είναι μία χρονιά ελπίδας για ισχυρή ανάκαμψη και σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και επιστροφή στις καθημερινές μας ζωές. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις τους να καταρρίπτουν το ένα χαμηλό ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και όλα αυτά να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμη περισσότερο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα. Ναι μεν βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το μαρτυρούν οι επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των πολιτών. Στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και της τεχνολογίας θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και την αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την καινοτομία. Αυτό διότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain.

Η εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας που παράγεται στα πανεπιστήμιά μας είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας αλλά και για το οικοσύστημα των Startups. Ποιες είναι οι ενέργειες που γίνονται προς αυτόν το σκοπό και πώς βλέπετε την ανταπόκριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα;

Χ. Δήμας: Η πανδημία ανέβασε την έρευνα και την τεχνολογία στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, κάνοντας ορατό σε όλους το ζωτικό ρόλο των ερευνητών, των επιστημόνων και της τεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Σήμερα, μπορούμε να κοιτάζουμε την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση χάρη στην επιτυχία της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, η οποία συνέπραξε ταχύτατα με καταξιωμένες  φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και κατάφερε να συνθέσει και να πιστοποιήσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια. Η κρίση πολλές φορές δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες, τις οποίες οφείλεις να εκμεταλλευτείς, αλλά και σημαντικά μαθήματα προς ανασκόπηση.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά, τα κράτη αλλά και εταιρείες από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνεργάστηκαν τόσο στενά στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της βιομηχανικής παραγωγής, τόσο συντονισμένα και με θεαματικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταστήσαμε σαφές πως το κοινό μας μέλλον και οι στρατηγικοί μας στόχοι περνάνε μέσα από την επένδυση και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις του αύριο. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Απρίλιο, σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε την ερευνητική πρωτοβουλία «Εμβληματική Δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του Covid-19, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή της οποίας ένωσαν δυνάμεις, υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, έξι ερευνητικά κέντρα και τέσσερα πανεπιστήμια. Τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, πέραν της ανακάλυψης του πρώτου ελληνικού rapid test.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Elevate Greece και για τη διαδικασία επιλογής των επιχειρήσεων που αιτούνται εγγραφής; Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες εγγεγραμμένες εταιρείες. Πόσες Startups τελικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα;

Χ. Δήμας: Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η ελληνική πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζομένους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών σημειώνουν. Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα. Αποτελεί ήδη την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, αφού πάνω από 100 έχουν ήδη εγγραφεί και ο αριθμός τους θα βαίνει ταχέα αυξανόμενος. Αποσκοπεί στην ενίσχυση, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Βασικός στόχος του είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και τη δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, καταγράφει την πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους επίσημους υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία των υποβολών και των αξιολογήσεων του πρώτου διμήνου λειτουργίας του Elevate Greece και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΕΣΕΤΕΚ, προχωρήσαμε στην τροποποίηση της ΚΥΑ, η οποία έχει δύο βασικούς στόχους: 1) να δώσει τη δυνατότητα υποβολής στο Elevate Greece σε υποψήφιες νεοφυείς επιχειρήσεις και με νομική μορφή μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ΕΠΕ και 2) να επιταχύνει τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου τυπικών δικαιολογητικών.

Ανακοινώσατε πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ υπό τη μορφή επιχορήγησης για τις εταιρείες που θα εγγραφούν στο Elevate Greece. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες;

Χ. Δήμας: Με τη δημιουργία του Elevate Greece, είχαμε τονίσει πως η πολιτεία διαθέτει για πρώτη φορά ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θα μπορεί να προωθεί απευθείας πολιτικές στήριξης στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του συνόλου του οικοσυστήματος, προχωράμε στη χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece. Πιο συγκεκριμένα, με τον συναρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξη και Επενδύσεων, κ. Ιωάννη Τσακίρη, ανακοινώσαμε πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, για χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Elevate Greece.

Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων δύναται να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε αγορές εμπορευμάτων χρήσης, πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους και διάφορα λειτουργικά έξοδα. Το ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό του κεφαλαίου κίνησης που αναλώθηκε το 2019, της τάξεως του 50% κατ’ ελάχιστον, και πρέπει να αναλωθεί από τον δικαιούχο εντός του 2021. Η αίτηση υποβολής θα είναι ανοιχτή από την ημέρα που θα δημοσιευτεί η πρόσκληση μέχρι και τις 30/6/2021 το αργότερο.

Ποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα προσφερθούν μέσω του Elevate Greece και πώς θα συνδυαστούν με τα χρηματοδοτικά οχήματα που έχουν αναπτυχθεί ή θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (Equifund, Equifund 2, TANEO) για Startups και καινοτόμες επιχειρήσεις;

Χ. Δήμας: Τόσο η δράση που προδημοσιεύσαμε για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης έναντι του COVID-19, όσο και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ακολουθήσουν για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θα εγγυηθούν την ανταγωνιστικότητά τους και τη διάκρισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ως γνωστόν τα χειρίζεται με μεγάλη επιτυχία –με βάση και τη μακρά του θητεία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων– ο συνάδελφος υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακίρης. Σε αντίθεση με τις μη επιστρεπτέες ενισχύσεις (Grants), το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ότι η πλειονότητα των πόρων που διατίθενται επιστρέφουν στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Με την αξιοποίηση σχετικών επιστροφών, δημιουργείται επί της ουσίας ένας ενάρετος κύκλος επαναχρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, απαλλαγμένος από χρονικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, δεν αποτελούν μακροχρόνια υποχρέωση για όσες επιχειρήσεις λάβουν τη σχετική ενίσχυση, εν αντιθέσει με τα Grants. Τον περασμένο Αύγουστο υπεγράφη η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΙΒ. Η πρώτη δράση που θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, είναι ένα Ταμείο Συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς αγγέλους (Business Angels’ co-investment fund), μέσω του οποίου θα υποστηριχθούν ιδέες και έργα σε εξαιρετικά πρώιμη φάση, προκειμένου αυτά να ωριμάσουν σε επιχειρηματικά πλάνα που θα προσελκύσουν στη συνέχεια το ενδιαφέρον λοιπών θεσμικών επενδυτών. Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά προς τις άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως το EquiFund και τις σχετικές δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ).

Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο συνδυάζεται εξαιρετικά και με τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίσαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για τους «επενδυτικούς αγγέλους». Σύμφωνα με αυτό, ο φορολογούμενος – φυσικό πρόσωπο ο οποίος εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε νεοφυή εταιρεία εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της ΓΓΕΚ το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της εισφοράς του εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημά του αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Αυτό εφαρμόζεται για εισφορές κεφαλαίων φυσικού προσώπου – επενδυτή, μέχρι το συνολικό ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος. Οι εισφορές κεφαλαίων διενεργούνται σε έως τρεις (3), κατά το μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ανά επιχείρηση.

Παράλληλα, η επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία του EquiFund οδηγεί στο σχεδιασμό ενός διάδοχου χρηματοδοτικού μηχανισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (EquiFund ΙΙ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, εξετάζονται και άλλοι δημιουργικοί τρόποι αξιοποίησης των πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου μέσω ανακυκλούμενων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα καλύπτουν πλήρως τον κύκλο ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης (Technology Transfer Fund, Proof of Concept, Pre-seed, Seed, Series A κ.λπ.).

Με αυτούς τους τρόπους το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει να ενισχύει και να υποστηρίζει τόσο τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης και διαμόρφωσης βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, όσο και τα επόμενα (growth stage), ώστε να συνδράμει στη μακροημέρευση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα μας και να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ