Πέτρος Πάνιας: “Το Metropolitan Expo προσαρμόστηκε άμεσα στις νέες συνθήκες – Από Σεπτέμβριο η επανέναρξη εκθέσεων και συνεδρίων”

To Metropolitan Expo είναι το πρώτο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ελλάδα που έλαβε την πιστοποίηση Covid Shield από την TUV Austria

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Metropolitan Expo η οποία σηματοδότησε την έναρξη των συνεδρίων και των εκθέσεων στην “μετά-καραντίνας” εποχή, το emea.gr και ο Ηλίας Κούκουτσας μίλησαν με τον Πέτρο Πάνια, Εμπορικό Διευθυντή του Metropolitan Expo αναζητώντας τις συνέπειες που έφερε στον συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο ο κορωνοϊός και τις προοπτικές που υπάρχουν από εδώ και πέρα. 

Όπως επισημάνθηκε, ο οικονομικός αντίκτυπος μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όμως οι προοπτικές από τον Σεπτέμβριο και μετά δείχνουν ευοίωνες. 

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του διοικητικού και λειτουργικού προσωπικού του Metropolitan Expo στις νέες συνθήκες και η συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων και της αγοράς, με ταυτόχρονη εφαρμογή τους και στη χώρα μας, κάτι που έχει οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα ασφάλειας τόσο των διοργανωτών όσο και των εκθετών – επισκεπτών

emea.gr: H επέλαση του κορωνοϊού και η πανδημία οδήγησε στο “λουκέτο” συνεδρίων και εκθέσεων για λόγους δημόσιας υγείας. Ποιες ήταν η συνέπειες για το Metropolitan Expo; Πόσες εκθέσεις και συνέδρια ακυρώθηκαν (ή αναβλήθηκαν) αυτό το διάστημα; Έχει γίνει η οικονομική αποτύπωση της ζημιάς;

Πέτρος Πάνιας: Όπως σε όλες τις επιχειρήσεις , έτσι και στην ATHENS METROPOLITAN EXPO η συγκεκριμένη χρονική περίοδος διαμορφώνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Όλες οι προγραμματισμένες εκθέσεις και εκδηλώσεις του δεύτερου τριμήνου έχουν αναβληθεί, και δύο εξ αυτών ακυρώθηκαν. Ευτυχώς δεν πρόκειται για “λουκέτο”, γιατί η πλειοψηφία των εκθέσεων μεταφέρθηκε για αργότερα και δεν ακυρώθηκε. Την παρούσα στιγμή η οικονομική επίπτωση αφορά στο 50% τουλάχιστον του συνολικού τζίρου για το 2020.

emea.gr: Η αναστολή της λειτουργίας προκάλεσε εσωτερικά προβλήματα στην επιχείρηση; Τι μέτρα έλαβε η διοίκηση για την εκπαίδευση προσωπικού και εργαζόμενων για τις νέες συνθήκες;

Πέτρος Πάνιας: Η εταιρεία προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες συνθήκες και από τις πρώτες ημέρες επεξεργαστήκαμε όλα τα πιθανά σενάρια, ανανεώνοντας τα κάθε εβδομάδα, με βάση τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές. Οι εσωτερικές συναντήσεις και η συνεχής ανάλυση των δεδομένων καθώς προχωρούσαμε, έδωσε σε όλο το προσωπικό τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί άμεσα και να προσαρμόσει τη καθημερινή εργασία του στα νέα δεδομένα.

emea.gr: Με τα δεδομένα διεθνών εκθέσεων και εκδηλώσεων που διεξάγονται σε πόλεις του εξωτερικού, έχετε αποκομίσει χρήσιμες πληροφορίες για βέλτιστες πρακτικές και απαραίτητες αλλαγές στην διοργάνωση σημαντικών εκθεσιακών γεγονότων (πχ διαχείριση επισκεπτών)

Πέτρος Πάνιας: Από την πρώτη στιγμή βασική καθημερινή μας ασχολία είναι η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και η ανταπόκριση των μεγάλων διεθνών Κέντρων στις νέες συνθήκες. Παρακολουθούμε ανελλιπώς τις πρακτικές και τις οδηγίες που παρουσιάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και προσπαθούμε να αναλύσουμε τους τρόπους και τις μεθόδους εφαρμογής τους στην εγχώρια αγορά και συγκεκριμένα στο Κέντρο μας.

emea.gr: Με το Metropolitan Expo να έχει ξεκινήσει ξανά την λειτουργία του, πως εκτυλίσσεται η επανεκκίνηση εκθέσεων και συνεδρίων σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός είναι ακόμα “κοντά μας”; Τι μέτρα προστασίας παίρνετε για εκθέτες και επισκέπτες;

Πέτρος Πάνιας: Το Metropolitan Expo από την αρχή της λειτουργίας το 2009, προσέφερε χώρους και υπηρεσίες με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία όλων των παρευρισκόμενων, και μάλιστα με προδιαγραφές και διαδικασίες ανώτερες από αυτές που τυπικά προβλέπονταν. Έτσι και στην τωρινή περίπτωση ενεργούμε με στόχο όχι μόνο την προσαρμογή στους κανόνες και τις προδιαγραφές που αναφέρουν τα πρωτόκολλα των αρμόδιων φορέων, αλλά στην παροχή υψηλής ποιότητας υποδομών και υπηρεσιών με τη βέλτιστη δυνατή ασφάλεια, υγιεινή και αποτελεσματικότητα.

Άλλωστε είμαστε το πρώτο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ελλάδα που έλαβε την
πιστοποίηση Covid Shield από την TUV Austria. Φυσικά στην εφαρμογή όλων των νέων κανονισμών σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα και επάρκεια των εγκαταστάσεων μας και του εξοπλισμού τους (άπλετοι χώροι, προηγμένα συστήματα κλιματισμού-εξαερισμού, πολλαπλοί χώροι υποδοχής και κοινόχρηστοι χώροι κ.ά.).

emea.gr: Ποιο είναι το πλάνο για την συνέχεια του 2020;

Πέτρος Πάνιας: Όλη μας η ενέργεια έχει εστιαστεί στην ασφαλή και αποτελεσματική επανέναρξη της εκθεσιακής δραστηριότητας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκεί πιστεύουμε ότι θα βάλουμε τις βάσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας του κλάδου των εκθέσεων, των συνεδρίων και των εκδηλώσεων. Το Metropolitan Expo αποτελεί σημεία αναφοράς στον κλάδο, ο οποίος τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να προχωρήσει σύσσωμος.

emea.gr: Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό για την διοργάνωση εκθέσεων και συνεδρίων το επόμενο χρονικό διάστημα; Υπάρχει μείωση του ενδιαφέροντος ή σταδιακά ανακάμπτει;

Πέτρος Πάνιας: Το ενδιαφέρον για όλα τα ζωντανά γεγονότα δεν έχει σε καμία περίπτωση καμφθεί. Το ζητούμενο για όλους είναι η ασφαλής διεξαγωγή τους και η βέλτιστη διαχείριση πολυάριθμου κοινού με βάση τους κανόνες της απόστασης και της υγιεινής.

emea.gr: Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο;

Πέτρος Πάνιας: Είναι αρκετά πρόωρο να προσδιορίσουμε στην παρούσα φάση την εξέλιξη στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Προσωπικά θεωρώ ότι η ομαλοποίηση αφορά στην άμεση προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες και ότι η συγκεκριμένη αγορά θα ακολουθήσει, ως συνήθως, την ομαλοποίηση της ευρύτερης αγοράς ξεκινώντας δυναμικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

emea.gr: Οι ξένοι τουρίστες θεωρούν την χώρα μας σαν ένα ασφαλή προορισμό. Υπάρχει η αντίστοιχη εικόνα από ξένους εκθέτες και επιχειρήσεις;

Πέτρος Πάνιας: Όπως είναι φυσικό, η εικόνα της χώρας κρίνεται θετική από τους ξένους εκθέτες και εμπορικούς επισκέπτες. Η ανασφάλεια αφορά κυρίως στους διαφορετικούς κανόνες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο για τα επαγγελματικά ταξίδια, την πληθώρα των καταστάσεων που βρίσκονται οι χώρες σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, καθώς και τη γενική αβεβαιότητα των εξελίξεων παγκοσμίως.

emea.gr: Δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Metropolitan Expo απευθύνεται και σε εκτός Ελλάδας επιχειρήσεις και επισκέπτες, έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια και εκδηλώσεις μέχρι να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα και οι πτήσεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Αραβικές χώρες;

Πέτρος Πάνιας: Η προσέγγιση των διεθνών συμμετοχών και ξένων επισκεπτών αφορά αποκλειστικά στη διαχείριση των Οργανωτών των αντίστοιχων εκθέσεων / συνεδρίων. Εμείς έχουμε ως κύριο μέλημα την εξασφάλιση των συνθηκών για την ασφαλή και αποτελεσματική συμμετοχή όλων στις επόμενες διοργανώσεις που θα φιλοξενήσουμε στους χώρους μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ