Πέτρος Μυλωνάς: “Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες στον κόσμο που μπορεί να προσφέρει κάτι πραγματικά… επαναστατικό”

Ο συνιδρυτής και Managing Partner της Glafka Capital, Πέτρος Μυλωνάς αναλύει την φιλοσοφία της Αγγλικής επενδυτικής εταιρείας, μιλάει για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ασία και αποκαλύπτει τους βασικούς στόχους της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη επενδυτική εταιρία που θα ψηφιοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα της VALK έγινε η Glafka Capital. Μια νέα επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στο investment banking, με δραστηριότητες στο Λονδίνο και την Αθήνα. Η πλατφόρμα της VALK βασίζεται στo σύστημα Corda, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία R3, θεωρείται η τελευταία λέξη του blockchain και αποτελεί το πλέον καινοτομικό σύστημα ηλεκτρονικών διαδικασιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, το οικοσύστημα Corda υποστηρίζουν περισσότερα από 350 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που χρησιμοποιούν το ίδιο τεχνολογικό πρότυπο σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 40 παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες.

Ο συνιδρυτής και Managing Partner της Glefka Capital, Πέτρος Μυλωνάς μας μίλησε για την σημασία του μετασχηματισμού σε μια ψηφιακή επενδυτική εταιρεία, το νέο περιβάλλον παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με την χρήση της τεχνολογίας και τα σχέδια του για την επέκταση σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

emea: κε. Μυλωνά, η Glafka Capital είναι η πρώτη ψηφιακή επενδυτική εταιρεία στην Ελλάδα. Πότε ξεκίνησε την δραστηριότητά της;

Π.Μυλωνάς: H εταιρία συστήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 με έδρα στην Αγγλία και αυτή τη στιγμή έχει τα κεντρικά της στο Canary Wharf στο Λονδίνο, με γραφεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι πλήρως αδειοδοτημένη για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από το FCA, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Μ. Βρετανίας.

emea:Η Glafka Capital είναι μια βρετανική επενδυτική φίρμα ελληνικών συμφερόντων ή μια ελληνική επενδυτική εταιρεία με βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο;

Π.Μυλωνάς: Η Glafka είναι μια Αγγλική εταιρία με την καρδιά της όμως πάντα να βρίσκεται και στην Ελλάδα.

emea: Πως γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία της Glafka Capital; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην ίδρυσή της;

Π.Μυλωνάς: Η ιδέα υπήρχε αρκετά χρόνια αλλά για να προχωρήσεις σε κάτι που πραγματικά θα κάνει μια μεγάλη διαφορά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό τομέα χρειάζεσαι τους σωστούς συνεργάτες, κάτι που ωρίμασε πλέον το 2018. Μετά από πάνω από 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στο χώρο η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας εταιρίας που θα προσφέρει πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και θα καινοτομεί προσφέροντας υπηρεσίες που πραγματικά λείπουν στο χώρο με την χρησιμοποίηση κάθε φορά των ποιο προηγμένων τεχνολογιών.

emea: Ποιές είναι οι βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες σας;

Π.Μυλωνάς: Η Glafka Capital προσφέρει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών όπως η πραγματοποίηση συναλλαγών στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εταιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις και οι υπηρεσίες investment banking με κύριο άξονα την εξεύρεση κεφαλαίων και χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστηριοτήτων μας να βρίσκετε στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

emea:Σε ποιές κατηγορίες πελατών απευθύνεται η Glafka Capital;

Π.Μυλωνάς: Ως εταιρία προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους θεσμικούς επενδυτές πελάτες μας που βρίσκονται κατά κύριο λόγω στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Μ. Ανατολή. Εταιρίες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που χρειάζονται κεφάλαια ή δανειακή χρηματοδότηση είναι αυτές που θα επωφεληθούν από ένα δίκτυο που περιλαμβάνει πάνω από 300 θεσμικούς επενδυτές. Οι κλάδοι που μέχρι τώρα έχουν απασχολήσει και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας μας είναι αυτός της αξιοποίησης των εμπορικών ακινήτων, ο ξενοδοχειακός τομέας, η ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της τεχνολογίας.

emea:Πριν από μερικές εβδομάδες Glafka Capital ανακοίνωσε πως θα γίνει η πρώτη επενδυτική εταιρεία που θα ψηφιοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες της και θα παρέχει τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της VALK που βασίζεται στo Corda,την τελευταία λέξη του Blockchain και αναπτύχθηκε από την εταιρεία R3. Με ποιό σκεπτικό λάβατε αυτή την απόφαση;

Π.Μυλωνάς: Η πρόοδος της τεχνολογίας στο Blockchain τα τελευταία δύο χρόνια είναι ραγδαίες και θα γίνουν αισθητές σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας στα επόμενα χρόνια. Η ψηφιοποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα θα έχει ταχύτατες εξελίξεις αλλάζοντας ριζικά όλες τις υπηρεσίες και προϊόντα όπως τα ξέρουμε σήμερα. Ως εταιρία θέλουμε να είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο που μπορεί να προσφέρει κάτι πραγματικά επαναστατικό βρίσκοντας λύσεις σε ανάγκες στο χώρο που μέχρι τώρα παρέμεναν άλυτες. H συνεργασία με τη Valk μας δίνει τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε την πλατφόρμα μας στις ανάγκες μας και στο τι χρειάζεται σε κάθε ντυλ. Το Corda είναι φτιαγμένο για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υποστηρίζεται από τις περισσότερες παγκόσμιες τράπεζες και μεγάλα χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή.

emea:Ποιες διαδικασίες της Glafka Capital θα ψηφιοποιηθούν και θα αυτοματοποιηθούν από την χρήση της πλατφόρμας της VALK;

Π.Μυλωνάς: Από το onboarding του πελάτη όπως ορίζει η νομοθεσία, μέχρι την αποστολή και υπογραφή των νομικών εγγράφων, η δημιουργία πολλαπλών data rooms, η απευθείας σύνδεση μέσω SWIFT με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στον κόσμο, η απευθείας σύνδεση με τον θεματοφύλακα αλλά και η δημιουργία ψηφιακών μετοχών θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας μας στο blockchain Corda. Σκεφτείτε ότι πλέον μπορούμε να πραγματοποιούμε μια πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ή μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους επενδυτές που θα υπογράφουν όλα τα νομικά έγγραφα και θα έχουν πρόσβαση με ένα πολύ οργανωμένο και ελεγχόμενο τρόπο σε όλα τα στοιχεία, υποβάλλοντας προσφορές σε μια αδιάβλητη διαδικασία.

emea:Πως θα ωφεληθούν οι πελάτες σας από την ψηφιακή αυτή μετάβαση στην νέα πλατφόρμα της VALK;

Π.Μυλωνάς: Τόσο οι εταιρίες που ψάχνουν για εξεύρεση κεφαλαίων ή θέλουν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία ή ακόμα και δανειακά χαρτοφυλάκια αλλά και οι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές investment banking σε ένα ασφαλές περιβάλλον και σε πολύ λιγότερο χρόνο. Πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι πλέον μπορούμε να δημιουργούμε ψηφιακές μετοχές ή ψηφιακά πιστοποιητικά κυριότητας ενός περιουσιακού στοιχείου ή ενός δανείου που θα μπορεί να διαπραγματεύεται σαν μετοχή στην πλατφόρμα μας. Παράλληλα καθώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Corda είναι η πλήρης συμβατότητα, αυτές οι μετοχές να μπορούν να εισάγονται σε διάφορα χρηματιστήρια. To Nasdaq ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδας ότι προχωρά στη δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών σε Corda κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό μιας και το Nasdaq είναι πάροχος τεχνολογίας σε πάνω από 120 χρηματιστήρια, θεματοφύλακες, εταιρίες εκκαθάρισης συναλλαγών και επιτροπές κεφαλαιαγοράς.

emea: Η Glafka Capital απευθύνεται κυρίως σε Έλληνες ή σε ξένους πελάτες;

Π.Μυλωνάς: Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μας βρίσκεται εκτός Ελλάδας, γνωρίζοντας την Ελληνική αγορά σε βάθος πάνω από 20 χρόνια αλλά και κάθε σχεδόν επενδυτή σε παγκόσμιο επίπεδο που θα κοίταζε μια επένδυση στη χώρα η δραστηριοποίηση μας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

emea:Πως καταφέρατε να ολοκληρώσετε μια τόση σημαντική συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Π.Μυλωνάς: Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήσαμε την εταιρία σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας κάτι που μπορεί να κάνει τη Glafka να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες από τεράστιες εταιρίες στο χώρο. Όλο αυτό το χρόνο συναντηθήκαμε αρκετές φορές για αυτό το ζήτημα με μεγάλα χρηματιστήρια όπως αυτό της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου. Ψάχναμε από την αρχή την καλύτερη τεχνολογία σε blockchain και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στην ιδέα με τη Valk, στην οποία βρήκαμε και μια πάρα πολύ καλή συνεργασία που σκοπό έχει τη δημιουργία κάτι πραγματικά πρωτοποριακού σε παγκόσμιο επίπεδο.

emea:Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σας για την εταιρεία σας μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας VALK;

Π.Μυλωνάς: Ήδη έχουμε ξεκινήσει τα πρώτα σημαντικά ντυλ αξίας πάνω από 300 εκατ.ευρώ το καθένα πάνω στην πλατφόρμα και σκοπός μας είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της δευτερογενούς αγοράς συναλλαγών με την εισαγωγή των τίτλων σε χρηματιστήρια, όπως αυτά του Archax και SDX που θα είναι πλήρως αδειοδοτημένα στο Λονδίνο και στη Ζυρίχη, στο Nasdaq και πολλά ακόμα που αναμένονται να εφαρμόσουν την τεχνολογία του blockchain Corda μέσα στο επόμενο διάστημα.

emea:Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Άλλες αρνητικά, άλλες θετικά. Ποιά ήταν η επίδραση της πανδημικής κρίσης στην λειτουργία της Glafka Capital;

Π.Μυλωνάς: Για εμάς ως νέα εταιρία αυτή η κρίση αποτελεί περισσότερο μια σημαντική ευκαιρία να επεκταθούμε σε τομείς και τεχνολογίες που πολλές μεγάλες εταιρίες στο χώρο θα διστάσουν λόγω του μεγάλου μεγέθους τους και της πολυπλοκότητας των προβλημάτων τους. Παράλληλα βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για την προσέλκυση σημαντικού ανθρώπινοι κεφαλαίου που είναι και το ποιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που μπορούμε να έχουμε.

emea:Ποιά είναι τα σχέδια σας για τα επόμενα 2-3 χρόνια σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όπως καθορίζονται από την πανδημία του κορωνοιού;

Π.Μυλωνάς: Πιστεύουμε ότι η πανδημία που ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο θα αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά και τον τρόπο που θα εξελιχθεί η οικονομία. Το τελευταίο είναι και το ποιο σημαντικό γιατί πέρα από το πόσο θα κρατήσει η ύφεση πρέπει να προσαρμόσεις ως εταιρία και τη στρατηγική σου για να καλύψεις με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Αυτό αφορά τόσο στους κλάδους που θα επικεντρωθούμε όσο και στις υπηρεσίες που θα προσφέρουμε. Παράλληλα η εταιρία επεκτείνεται και στον τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου με τη δημιουργία δύο αμοιβαίων κεφαλαίων με επενδυτικές στρατηγικές που θεωρούμε ότι είναι πρωτοποριακές

emea: Πως βλέπετε την Glafka Capital σε 10 χρόνια από σήμερα;

Π.Μυλωνάς: Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δίκτυο γραφείων και ήδη σχεδιάζουμε την επέκταση μας εκτός Ευρώπης. Βασικός άξονας μας πάντα θα είναι η χρησιμοποίηση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μια και πιστεύουμε ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα αλλάξει τα επόμενα 10 χρόνια πιο γρήγορα από ποτέ. Πιστεύουμε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα η Glafka Capital θα έχει μετεξελιχθεί σε μια παγκόσμια εταιρία με σημαντική θέση τόσο στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αλλά και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ