Βύρων Νικολαΐδης: Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που κατέκτησε την κορυφή

Πώς ο ιδρυτής της PeopleCert κατάφερε, ξεκινώντας από το μηδέν, να γίνει ιδρυτής ενός παγκόσμιου οργανισμού.

Για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert Group Βύρωνα Νικολαΐδη, η επιτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη. Έχοντας ξεκινήσει- όπως ο ίδιος δηλώνει- από το μηδέν, το ρίσκο στη ζωή του ήταν μονόδρομος γι’ αυτό και το τόλμησε. Και τα κατάφερε.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη κάτω από δύσκολες συνθήκες, που τον ανάγκασαν να έρθει στην Ελλάδα το 1981 ως οικονομικός μετανάστης. Η τύχη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του και του χαμογέλασε το 1987, μόλις τον προσέγγισε η Merryll Lynch σε μια προσπάθεια να ανοιχτεί στην Τουρκία. Από τότε, ξεκίνησε μια διαρκώς ανοδική πορεία, ξεκινώντας από τον κλάδο του investment banking, ο οποίος τού απέφερε αρκετά χρήματα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γνωρίζοντας πολύ καλά πώς είναι να ζει κανείς με λίγα, δηλώνει πως τα χρήματα που έβγαλε τότε ήταν περισσότερα από όσα δικαιούται να βγάλει κανείς και έτσι, αποχώρησε από αυτόν τον κλάδο και ακολούθησε εκείνον της ναυτιλίας.

 

Σπούδασε ναυτιλία στο Κέιμπριτζ, όπου και συνεταιρίστηκε με έναν  Έλληνα, αλλά ούτε αυτός ο κλάδος κατάφερε να τον κερδίσει ολοκληρωτικά. Προερχόμενος από οικογένεια εκπαιδευτικών, ο τομέας που ήταν αναμενόμενο να τον ενδιαφέρει περισσότερο από όλους, ήταν εκείνος της γνώσης. Θέλοντας να αφοσιωθεί στην εκπαίδευση και στη μετάδοση της γνώσης και έχοντας πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια, ίδρυσε τα καταστήματα future kids, ενώ το 2000 κατάφερε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό, πρωτοπόρο στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, την PeopleCert, από την οποία προέρχεται το γνωστό σε όλους ECDL.

Η εξαγορά της βρετανικής AXELOS έναντι 380 εκατ. λιρών (περίπου 450 εκατ. ευρώ) από την PeopleCert, αποδεικνύει το όραμα, την πίστη και την επιχειρηματική ικανότητα ενός ανθρώπου που για πολλούς μήνες δεν είχε κρεβάτι να κοιμηθεί και κοιμόταν κατά γης. Το κυριότερο σημείο της ιστορίας, είναι πως ο ίδιος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία και επέλεξε να επεκταθεί και να επενδύσει στη Μεγάλη Βρετανία.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας του Βύρωνα Νικολαΐδη; Όπως ο ίδιος δηλώνει, το ρίσκο παίζει εξέχοντα ρόλο, στη συνέχεια η πίστη κάθε εταιρείας στο όραμα, στην αποστολή, στις βασικές αρχές και στην φιλοδοξία της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ