Γιάννης Μίχος: Ο ιδρυτής της Epsilon Net που σχεδιάζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας

Ένας οραματιστής που ξεκίνησε από μια μικρή εταιρία και κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ποιο είναι το κοινό που έχουν ο γιος ενός μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη, ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής και μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα; Αποτελούν τα τρία μόνο από τα ιδιαίτερα στοιχεία της ιστορίας του ιδρυτή του Ομίλου της Epsilon Net.

Ο Γιάννης Μίχος, λοιπόν, είναι ο ιδρυτής αυτού του μεγάλου Ομίλου. Ο ίδιος τελείωσε τη Βιομηχανική Σχολή και πέρασε από αρκετές δουλειές μέχρι να επικεντρωθεί στον τομέα των συμβούλων επιχειρήσεων. Το 1992 ίδρυσε την Ελληνική Αναπτυξιακή που ειδικεύονταν σε υπηρεσίες και εκπαίδευση στελεχών σε φορολογικά και χρηματοοικονομικά θέματα, ενώ εξέδιδε και περιοδικό με φορολογικά και οικονομικά θέματα.

Ωστόσο, το χάος που επικρατούσε με τη φορολογική νομοθεσία τον οδήγησε στην ίδρυση της Epsilon Net, το πρώτο προϊόν της οποίας ήταν μια ψηφιακή βάση φορολογικής και εργασιακής νομοθεσίας.

Έπειτα, τον Μάιο του 2014 ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Epsilon Net, Γιάννης Μίχος, κέρδισε από την πρώτη Κυριακή το "φαβορί" (και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ), Χρήστο Πάχτα, στις εκλογές για το Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, έχοντας βέβαια την στήριξη των κατοίκων της περιοχής από όλα τα κόμματα και έγινε πρώτη είδηση σε όλη την Ελλάδα. Αν και πολλοί αναλυτές τότε στοιχημάτιζαν πως το περίφημο "μικρόβιο" της πολιτικής επικράτησε και ο Γιάννης Μίχος σε λίγα χρόνια θα ήταν στα έδρανα της Βουλής, εκείνος σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στα τέλη Απριλίου 2015 ανακοίνωσε την παραίτησή του και επέστρεψε στις επιχειρήσεις και το «δημιούργημα» του: την μεγάλη εταιρεία Epsilon Net.

Ασυμβίβαστος, αντισυμβατικός, οραματιστής και τελειομανής όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες δεν μπορούσε να αποδεχτεί πως το όραμά του για την αναγέννηση της περιοχής και την υλοποίηση του προγράμματος τους για τον Δήμο, θα συνθλίβονταν πάνω στην γραφειοκρατεία και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της εποχής. Έτσι, προτίμησε να εγκαταλείψει οριστικά την πολιτική και να ασχοληθεί εντατικά με τις επιχειρήσεις και το μεγάλο του πάθος: την τεχνολογία, έχοντας ως βασικό «εφόδιο» τις γνώσεις του σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά.

Τα πρώτα βήματα της Epsilon Net

O οικονομολόγος Γιάννης Μίχος ίδρυσε το 1992 την Epsilon Net, κάνοντας το όραμά του πραγματικότητα.  Αρχικά επρόκειτο για μια μικρή, προσωπική εταιρεία πληροφορικής, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που άρχισε να αποκτά ουσιώδη οντότητα και να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς από το 1999 και μετά.

Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος,  ο πρωτοπόρος και οραματιστής ιδρυτής της εταιρείας ακολουθούσε πιστά τις διεθνείς τάσεις και το μεγάλο άλμα της πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ώσπου το 2002, η EPSILON NET βλέποντας τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις από την εμφάνιση της παραθυρικής τεχνολογίας και αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία και γνώση της πάνω στην εφαρμογή της νομοθεσίας, εισέρχεται δυναμικά στη βιομηχανία παραγωγής λογισμικού για τον ιδιωτικό τομέα εστιάζοντας στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το πρώτο μεγάλο «βήμα» επιχειρηματικά όμως πραγματοποιήθηκε το 2008 με την είσοδό της στο ταμπλό της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γνωρίζοντας μια σημαντική αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο.

Όμως, το πραγματικό «Success story» της Epsilon Net και η ανάδειξή της σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου λογισμικού και πληροφορικής ξεκίνησε ουσιαστικά το 2015, με μία σειρά από καταλυτικές κινήσεις και αποφάσεις της διοίκησης, που "απογείωσαν" την εισηγμένη εταιρεία και στις 15 Ιουλίου του 2020 η μετοχή της έκανε "πρεμιέρα" διαπραγμάτευσης στη βασική αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Οι εξαγορές του Ομίλου

Στην πλούσια και σημαντική ιστορία της Epsilon Net προστίθενται οι πολύ σημαντικές εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει και την έχουν κάνει να ξεχωρίσει και να αναπτυχθεί περισσότερο. Συνολικά η διοίκηση της Epsilon Net έχει πραγματοποιήσει 8 εξαγορές εταιρειών και συμμετοχών σε επιχειρήσεις του κλάδου της. 

Στις 23 Δεκεμβρίου 2019, η Epsilon Net απέκτησε το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Εταιρείας HiT Hospitality Integrated Technologies έναντι τιμήματος 1 εκατ. ευρώ, βάσει συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών που υπεγράφη στις 20.12.2019.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2020, προχώρησε στη σύναψη τεχνολογικής συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο με την εταιρεία SYSCO AE για την παροχή και υποστήριξη επιχειρησιακού λογισμού σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Στην συνέχεια ακολούθησαν κι' άλλες τέτοιες σημαντικές εξαγορές. Συγκεκριμένα, στις 27 Οκτωβρίου 2020 προχώρησε στην εξαγορά του 80% της Data Communication Α.Ε. έναντι 6,3 εκατ. ευρώ. Αργότερα, βέβαια, στις 24 Μαϊου 2021 απέκτησε και το υπόλοιπο 20% (100%) της Data Communication για 549.975 ευρώ

Αργότερα, στις 7 Ιουνίου του 2021 εξαγόρασε το 60% της TECHNOlife (“TECHNOlife Ltd”) έναντι 425.000 ευρώ.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Epsilon Net A.E. ανακοινώνει, ότι η θυγατρική της εταιρία Epsilon SingularLogic Α.Ε. ολοκλήρωσε την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 80%της εταιρίας iQom, που δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Έπειτα, στις 11 Νοεμβρίου 2021 απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό 88% της εταιρίας PCS (με την επωνυμία «PROFESSIONAL COMPUTER SERVICES AE»), προσθέτωντας μία ακόμα εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της.

Τέλος πριν από δύο ημέρες (11/1) η Epsilon Net προχώρησε σε μία ακόμα σημαντική κίνηση, ανακοινώνοντας την εξαγορά της CSA Πληροφορική («ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Α.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»), η οποία εξειδικεύεται στο λογισμικό για την διαχείριση φαρμακείων στην ελληνική αγορά. 

Η απόκτηση της SingularLogic

Ένα κομβικό σημείο στον εταιρικό μετασχηματισμό της Epsilon Net ήταν η εξαγορά της SingularLogic, που άλλαξε τελείως τα δεδομένα στην ελληνική αγορά πληροφορικής.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα (2008-2021) η Epsilon Net εξελίχθηκε σε έναν Όμιλο εταιρειών, με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, την διεύρυνση του πελατολογίου και την δυναμική επέκταση σε νέους τομείς με αποκορύφωμα την εξαγορά της Singular Logic (σε κοινό σχήμα με την Space Hellas) από την Marfin Investment Group (MIG) τον Νοέμβριο (27/11) του 2020, που ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 11 Ιανουαρίου 2021, έναντι συνολικού τιμήματος 18 εκατ. ευρώ.

Στις 22-1-2021 η Epsilon Net A.E. και η Space Hellas A.E. ανακοίνωσαν την ίδρυση νέας εταιρείας, με την επωνυμία «Epsilon SingularLogic Ανώνυμη Εταιρία Πληροφορικής» (με διακριτικό τίτλο: «Epsilon SingularLogic»), για να αποτελέσει τον εμπορικό βραχίονα του νέου επιχειρηματικού σχήματος( SingularLogic, Epsilon Net και Space Hellas).

Ουσιαστικά, στην Epsilon SingularLogic Α.Ε., η πλειοψηφία των μετοχών της θα ανήκει στον Όμιλο της EPSILON NET Α.Ε(σε ποσοστά 60% για την EPSILON NET Α.Ε. και 40% για την SPACE HELLAS Α.Ε.) και τα αποτελέσματά της θα ενοποιούνται με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης ενώ στην SingularLogic A.E. η πλειοψηφία σε ποσοστό 60% των μετοχών της ανήκει στην SPACE HELLAS Α.Ε και τα αποτελέσματά της θα ενοποιούνται με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης ενώ το 40% των μετοχών θα ανήκει στην EPSILON NET Α.Ε.

Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με συνεχόμενη αφοσίωση και σκληρή δουλειά από τον οραματιστή , Γιάννη Μίχο. 

Τα αναπτυξιακά σχέδια για το μέλλον

Όπως αναφέρεται από τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Epsilon Net, Γιάννη Μίχο, ο βασικός στόχος της εταιρείας (σε αναφορά του στην «Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών» στην οποία παρουσιάστηκαν τα Οικονομικά Αποτελέσματα της χρήσης 2020 τον περασμένο Μάρτιο) είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας Πληροφορικής στον τομέα του Επιχειρησιακού Λογισμικού στην Ελλάδα.

Όμως, η διοίκηση έχει πλέον σχέδια και πλάνα για την επέκτασή της και στο εξωτερικό, τόσο στην νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και για άλλες αγορές, όπου με βάση τα προϊόντα και τις λύσεις της διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για ισχυρή παρουσία, με αναπτυξιακές προοπτικές.

Σήμερα, η Epsilon Net Epsilon είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος Όμιλος εταιρειών που έχει ηγετική θέση στον τομέα της πληροφορικής με εξειδίκευση στο λογισμικό, στην δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο και στην εξειδικευμένη κατάρτιση και εκπαίδευσης σε τομείς της πληροφορικής. Η συνολική δραστηριότητα της διακρίνεται σε τρεις επιχειρηματικές μονάδες (business units) καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα λογισμικού για επιχειρήσεις, λογιστικά γραφεία και εκπαίδευση: το Epsilon Net Software (εφαρμογές λογισμικού και ανάπτυξη βάσεων δεδομένων), το Epsilon Net Network (οικονομικό portal e-forologia & online συνδρομητικές υπηρεσίες) και το Epsilon Net Training (εξειδικευμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες)

Τέλος, απασχολεί πάνω από 800 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 500 συνεργατών στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας 80.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες καθώς και 16.000 λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία σε όλη την χώρα.

Έτσι, τα επόμενα βήματα του ιδρυτή της, Γιάννη Μίχου, είναι η ανάδειξη της σε κορυφαία ελληνική εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα και η επέκτασή της στο εξωτερικό, έχοντας πλέον ως βάση την Κύπρο και την Πολωνία αλλά και φιλόδοξα σχέδια για τις σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης και της Μεσογείου.