Ουγούρ Σαχίν: Ο μετανάστης που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η διαδρομή του συνιδρυτή της BioNTech που σε ηλικία 4 ετών άφησε την Τουρκία για ένα καλύτερο μέλλον και κατάφερε να σώσει εκατομμύρια ζωές με τις έρευνές του.

Η ζωή του Ουγούρ Σαχίν μοιάζει με ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι από εκείνα που ο ήρωας, αφού δοκιμαστεί και αποδείξει την αξία του, στο τέλος θριαμβεύει.

Έτσι κι ο, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1965, Ουγούρ, όταν σε ηλικία μόλις 4 ετών άφηνε την Αντιόχεια και την Τουρκία, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι το ταξίδι του θα έφτανε πολύ πιο μακριά από την Γερμανία στην οποία μετανάστευσε. Εκεί βρέθηκε μαζί με τη μητέρα του, προκειμένου να ενωθούν ξανά με τον πατέρα του ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία.

Οι σπουδές του και οι πρώτες διακρίσεις

Σύντομα οι γονείς του διαπίστωσαν ότι ο γιος τους διαθέτει εξαιρετική ευφυΐα, κι από μικρή ηλικία ήταν φανερό ότι είχαν να κάνουν με ένα ιδιαίτερο παιδί. Κι εκείνοι όμως δύσκολα θα πίστευαν το πόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραμάτιζε στην ιατρική και την καταπολέμηση της μεγαλύτερης ίσως πρόκλησης της σύγχρονης ιστορίας μας.

Και πιθανότατα δε θα μπορούσαν να το σκεφτούν ούτε όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας από το οποίο αποφοίτησε το 1992. Από τότε όμως ο Ουγούρ Σαχίν είχε δείξει δείγματα του εξαιρετικού του ταλέντου. Μάλιστα, η διδακτορική του εργασία, η οποία σχετιζόταν με την ανοσοθεραπεία του καρκίνου,  βραβεύτηκε το 1992 με την υψηλότατη διάκριση για τη Γερμανία, λαμβάνοντας τον έπαινο αριστείας, summa cum laude. Αξίζει να σημειωθεί ότι σπούδασε και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Χάγκεν την περίοδο 1992-1994.

«Χτίζοντας» βήμα-βήμα την καριέρα του

Η μεθοδικότητα είναι ένα στοιχείο που αποδεικνύεται ότι τον χαρακτηρίζει, και αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι στην καριέρα του αποφάσισε να κάνει προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα.

Αρχικά θέλησε να παραμείνει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και εργάστηκε ως ερευνητής στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στο Σάαρλαντ και στη Ζυρίχη. Οι επιδόσεις του ήταν τέτοιες που του επέτρεψαν να ιδρύσει τη δική του ερευνητική ομάδα, το 2000, στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Εκεί, το 2006 έλαβε την πρώτη βαθμίδα του καθηγητή πειραματικής ογκολογίας.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή πάντως η πρόοδος στην καριέρα του ήταν μεγάλη. Όντας ανήσυχο πνεύμα, κι ενώ εργαζόταν στο πανεπιστήμιο, στράφηκε στην επιχειρηματική πλευρά της έρευνας. Έτσι, μαζί με την -μετέπειτα- σύζυγό του (με την οποία έχουν μία κόρη), δρ. Ιατρικής ανοσιολογίας, Εζλέμ Τουρετσί, ίδρυσε μία βιοτεχνολογική εταιρεία, το 2001.

Η ίδρυση της BioNTech και το εμβόλιο κατά της Covid-19

Το 2008 το ζευγάρι προχώρησε στην ίδρυση και της δεύτερης εταιρείας τους, η οποία έμελλε να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Το όνομά της; BioNTech. Kαι πώς να μη «ταξιδέψει» η φήμη μιας εταιρείας η οποία, μαζί με την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ανέπτυξε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια κατά της Covid-19:

Εκτός από την αποτελεσματικότητά του, ένα ακόμα προσόν που είχε το εμβόλιο ήταν οι εξαιρετικά περιορισμένες παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε και έλαβε έγκριση εξαιρετικά γρήγορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαχίν, μαζί με τη σύζυγό του, έγιναν οι πρώτοι Γερμανοί πολίτες με τουρκικές ρίζες, οι οποίοι βρίσκονται στο top-100 των πιο πλούσιων ανθρώπων της Γερμανίας. Φυσικά η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της «εκτίναξης» της χρηματιστηριακής αξίας της BioNTech, μετά την τεράστια επιτυχία.

Τα κύρια πεδία της έρευνας του Δρ. Σαχίν σχετίζονται με τον καρκίνο και την ανοσολογία, ενώ έχει συγγράψει, έως σήμερα, μαζί με συνεργάτες του 345 κλινικές έρευνες και δημοσιεύσεις, τις 49 ως πρώτος συγγραφέας.

Σημαντικές διακρίσεις

Κάπως έτσι το ταξίδι του μικρού -τότε- Ουγούρ έφτασε πολύ πιο μακριά από τη Γερμανία. Στην επαγγελματική και οικονομική καταξίωση και, κυρίως, στην ουσιαστική προσφορά στην ανθρωπότητα μέσα από το σπουδαίο έργο του.

Για το έργο αυτό άλλωστε, στις 19 Μαρτίου 2021, τιμήθηκε, μαζί με τη σύζυγό του, με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ακόμα, οι δυο τους, έλαβαν δημόσιο έπαινο για την πρωτοποριακή έρευνά τους, από την -τότε- Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η χώρα μας, στις 13 Οκτωβρίου 2021, διά της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, βράβευσε τον Δρ. Σαχίν και τη Δρ. Τουρετσί, με το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», διότι υπήρξαν οι πρώτοι ερευνητές -παγκόσμια- που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Σίγουρα όχι άσχημα, για ένα παιδί που σε ηλικία 4 ετών άφησε την πατρίδα του για ένα καλύτερο μέλλον, και τελικά το μέλλον αυτό το δημιούργησε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ