Θα γεμίσει πετροδολάρια η πόλη του Sting;

Ενθουσιασμός και ευφορία των οπαδών της Newcastle United από το το ποδοσφαιρικό mega deal της ομάδα τους με τον Σαουδάραβα Κροίσο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Τον λένε Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει τριάντα έξι χρόνια ζωής στην πλάτη του και είναι πρίγκιπας. Το δικό του παραμύθι δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεκινάει με την κλισέ φράση “μια φορά κι’ έναν καιρό”. 

Κάτι τέτοιο  άλλωστε παραπέμπει σε δυτικά πρότυπα, σε ιστορίες μέσα σε καλοχτισμένα παλάτια που περιβάλλονται από κατάφυτες εκτάσεις. Ο εν λόγω γαλαζοαίματος μας έρχεται από την ανατολή και συγκεκριμένα από την ανεξερεύνητη, στο ευρύ και παγκοσμιοποιημένο κοινό, την  Σαουδική Αραβία. Μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει τουριστική κίνηση και δεν επιτρέπει την μη ελεγχόμενη κίνηση πολιτών από και προς το εξωτερικό.

 Το δικό του παραμύθι μοιάζει περισσότερο με σκοτεινό μυθιστόρημα- το οποίο θα μπορούσε να συντάξει και να υπογράψει κάποιος ευφυής συγγραφέας  σαν τον Τζον Λε Καρέ-αφού περιλαμβάνει πολλά, διάφορα, αντιφατικά ενίοτε, στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της πολύχρωμης και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του. Άρα, στα σίγουρα η ζωή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ακόμη κι’ αν, λογοτεχνικά μιλώντας, θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιήρωας. Ένα αντιήρωας όμως που ξέρει να κερδίζει μάχες και να πρωταγωνιστεί στις προκλήσεις. Το έχει αποδείξει η μέχρι τώρα πορεία του.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήρθε στην επικαιρότητα γιατί έβαλε την υπογραφή του σ’ ένα ποδοσφαρικό mega deal 353,7 εκατομμυρίων ευρώ. Αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Newcastle United  και ήρθε να προστεθεί στην ελίτ των κροίσων της Αραβίας, που ασχολούνται ενεργά με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Δημοσιεύσεις στα βρετανικά media αναφέρουν ότι ο εν λόγω είχε μεγάλη επιθυμία, στα όρια της εμμονής, να εμπλακεί με το ποδόσφαιρο στην Γηραιά Αλβιώνα. Μέχρι πρότινος, κακές γλώσσες λένε, ότι προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλό προφίλ καθότι τ’ όνομα του είχε εμπλακεί στην αποτρόπαια δολοφονία του αντιφρονούντα, με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ωστόσο, απ’ ο, τι φαίνεται η στιγμή του, να βγει και πάλι στο προσκήνιο, ήρθε. Έριξε την ζαριά του, άπλωσε τα δίχτυα του φτιαγμένα από το χρώμα και την ύλη των πετροδολαρίων και τα κατάφερε να γίνει το μεγάλο αφεντικό της Newcastle. Εκεί ψηλά στην βορειοανατολική Αγγλία, στην πόλη των ανθρακωρύχων και των λιμενεργατών. Στην πόλη του διάσημου τραγουδοποιού Sting.

Κύμα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών

Οι οπαδοί της Newcastle είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι. Φρονούν ότι το χρώμα τα του χρήματος θα καλύψει το γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας. Έχοντας, στο ιστορικό της, την φτωχή συγκομιδή των μόνο τεσσάρων τίτλων στο πρωτάθλημα και άλλων έξι στο κύπελλο από το 1892( ενώ οι πιο πρόσφατες κατακτήσεις τους αυτές του παραπέμπουν στο 1927 και το 1955), οι φίλαθλοι αισιοδοξούν, φιλοδοξούν να την δουν να ακολουθεί  τα χνάρια της Manchester City  η οποία σταμάτησε να παίρνει τρόπαια το 1968-69 αλλά  κατά την εποχή της προεδρίας του  Σεΐχη Μανσούρ κινείται από επιτυχία σε επιτυχία. Ο Μανσούρ βέβαια έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη του. Υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει στον ποδοσφαιρικό του σύλλογο  2,5-3 δισ. από το 2008.

Αντίστοιχη φιλοδοξία έχει και ο Σάλμαν. Θέλει να ξοδέψει ένα σκασμό λεφτά για να αναβαθμίσει την ομάδα του. Έχει κάθε δυνατότητα άλλωστε αφού η οικογενειακή του περιουσία αγγίζει τα 1,4 τρις ευρώ. Βεβαίως η Premier League σύμφωνα με τους κανονισμούς της δεν επιτρέπει σε νέους ιδιοκτήτες να ξοδέψουν πάνω από 150 εκατομμύρια λίρες την πρώτη τριετία μολονότι παντού, ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει το αξίωμα: Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. 

Τι ξέρουμε για τον πρίγκιπα; 

Ο Μοχάμεντ Μπιν  είναι γιος του βασιλιά Σαλμάν από την τρίτη του σύζυγο. Συχνά τον φωνάζουν MBS, που παραπέμπει στα αρχικά του ονοματεπώνυμου του, έχει σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο King Saud, εργάσθηκε σε πολλές και διάφορες κρατικές υπηρεσίες πριν αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου του πατέρα του. Δεν του αρέσει ιδιαίτερα να τον κριτικάρουν(το ξέρουν άραγε αυτό οι υποστηρικτές της Newcastle;), οι εχθροί τον αποκαλούν μικρό Σαντάμ, έχει πανάκριβα γούστα και συχνά προκαλεί με τις αποφάσεις του και την χλιδάτη ζωή του. 

Κάτι τέτοιο συνέβη λ.χ. το 2015 με την αγορά του Πύργου στη Γαλλία, Chateau Louis XIV, του 17ου αιώνα, με αντίτιμο αγοράς 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων ή  με την απόκτηση του 5ου πιο ακριβού γιοτ στον κόσμο, του Serene Yacht, αξίας 560 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τα λοιπά θεωρείται ισχυρός επιχειρηματικός παίκτης ο οποίος επενδύει όπου βρει ευκαιρία για απόκτηση κέρδους και κύρους. Την ίδια στιγμή που πλουτίζει από τον μαύρο χρυσό της πατρίδα του επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν ξοδέψει πολλά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της  Newcastle, είχε ξοδέψει ακόμη περισσότερα, 450 εκατομμύρια δολάρια, για την αγορά του πίνακα “Ο Σωτήρας του Κόσμου” (“Salvator Mundi”) του Λεονάρντο Νταβίντσι σε δημοπρασία του οίκου Christies.

Οι αντιδράσεις των ομάδων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την πώληση της Newcastle

Το παρόν mega deal που έφερε κύματα ενθουσιασμού στην πόλη του Newcastle-τόσο για την αναβάθμιση της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας όσο και για την αναπτυξιακή αναζωογόνηση της οικονομίας-ξεσήκωσε και αρκετές αντιδράσεις από ομάδες που υποστηρίζουν εμφατικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η “Human Rights Watch”  περιέγραψε την εξαγορά ως κλήση αφύπνισης για τους οπαδούς, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους παίκτες. “Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να χρησιμοποιήσει αθλητικές ομάδες, αθλητές και μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στη χώρα για να αποσπάσει την προσοχή από τις εθνικές κρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Μίνκι Γουόρντεν, διευθύντρια παγκόσμιων πρωτοβουλιών της HRW.

”Για τη Σαουδική Αραβία, η συμφωνία δείχνει την επιτυχία της στρατηγικής δημοσίων σχέσεών τους να επενδύσουν σε αθλητικά εγχειρήματα σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν την εικόνα τους. Για την Premier League όμως είναι σαν να προσκαλούν ουσιαστικά άλλους καταπιεστικούς ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους”, δήλωσε στο πρακτορείου Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής της ALQST, Ναμπάν Αλ Χανάσι.

Με ή χωρίς αντιδράσεις το deal είναι γεγονός. Οι υποστηρικτές της Newcastle φιλοδοξούν να έχουν μια καλύτερη κατάταξη στον πίνακα της βαθμολογίας της Premier League επί του παρόντος αλλά και ακόμη μεγαλύτερες επιτεύξεις για το μέλλον. Είναι οδυνηρά μακριά γι’ αυτούς το τελευταίο πρωτάθλημα και ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμη για να κυκλοφορήσουν στο λιμάνι τους τροπαιοφόροι. Ο Σαλμάν από την πλευρά του φιλοδοξεί να ανανεώσει το προφίλ του, να πετάξει από πάνω την δηλητηριώδη σκόνη της αρνητικής δημοσιότητας που τον κατατρέχει και φυσικά στο εγγύς ή και μακρινό μέλλον να επεκτείνει όσο περισσότερο μπορεί τα επιχειρηματικά του πλάνα. Το μόνο σίγουρο είναι, για να απαντήσουμε με την κατακλείδα στο ερώτημα του τίτλου, ότι ναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε καλλιτεχνικά ο Sting θα γεμίσει πετροδολάρια.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ