Πέθανε ο Sir Clive Sinclair σε ηλικία 81 ετών

Ήταν ο πρωτοπόρος εφευρέτης και δημιουργός οικόσιτων τεχνολογικών συσκευών

Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγες ώρες σε ηλικίας 81 ετών ο Clive Sinclair. Ο εμβληματικός εφευρέτης και επιχειρηματίας είχε σοβαρά προβλήματα υγείας εδώ και αρκετά χρόνια και την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η 57χρονη κόρη του Belinda από την βρετανική πρωτεύουσα. 

O Clive Sinclair, που το 1983 πήρε και τον τιμητικό τίτλο του Sir, έχει γράψει με χρυσά γράμματα, στην παγκόσμια ιστορία των τεχνολογικών εφευρέσεων, το όνομα του αφού ήταν ένα φωτεινό, παραγωγικό μυαλό που συνεχώς γεννούσε νέες ιδέες.

Σε ηλικία 17 ετών εγκατέλειψε το σχολείο, εργάστηκε για μια τετραετία ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Instrument Practice και κατόπιν στις αρχές της δεκαετίας του ’60  ίδρυσε την δική του εταιρεία. Η Sinclair Radionics, με έδρα το Cambridge, έγινε διάσημη και επιτυχημένη διότι παρήγαγε hi fi συσκευές, ραδιόφωνα αλλά και επιστημονικά όργανα.  

Ο Sinclair είναι ο πατέρας, της υπολογιστικής μηχανής τσέπης, των μίνι ραδιοφωνικών συσκευών ενώ  ήταν ο πρώτος ο οποίος δημιούργησε κινητή τηλεόραση. Μπορεί την εποχή που παρουσίασε την καινοτομία του, την The Sinclair TV80  pocket TV, αυτή να μην είχε μεγάλη επιτυχία ωστόσο αρκετά χρόνια μετά δικαιώθηκε αφού πλέον μεγάλη μερίδα των πολιτών του κόσμου βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα από το κινητό τους τηλέφωνο. 

Υπήρξε επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί σχεδίασε και παρήγαγε οικόσιτους υπολογιστές σε προσιτές, για το μέσο βρετανικό νοικοκυριό, τιμές. Αυτή την πτυχή της προσωπικότητας του υπογράμμισε η κόρη του Belinda σε συνομιλία με δημοσιογράφο  λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ήθελε να φτιάχνει συσκευές σε μικρό μέγεθος αλλά και φτηνές για να μπορούν να είναι προσιτές σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους”.

Μια από τις καινοτόμες εφευρέσεις του Sinclair ήταν και το ηλεκτροκινούμενο τρίκυκλο όχημα C5 το οποίο διέθετε μπαταρία φόρτισης. Πράγμα που σημαίνει ότι εν έτει 1985 ο 45χρονος τότε Sinclair έκανε προβολή στο μέλλον. Δεν έχει σημασία που τότε δεν τον κατάλαβαν πολλοί και το προϊόν του απέτυχε εμπορικά διότι κρίθηκε όχι απολύτως ασφαλές προς κυκλοφορία. Αυτό που μετράει είναι ότι πλέον ο χρόνος τον δικαίωσε. Τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης πλέον βρίσκονται παντού και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι το μεγάλο στοίχημα για όλο τον πλανήτη στο εγγύς μέλλον. Άρα ο Sinclair ήταν ένα διορατικός γκουρού της καινοτομίας, ένα κοφτερό μυαλό μπροστά από την εποχή του. Και αυτή την πλευρά της προσωπικότητας του εξήρε η κόρη του Belinda  δημοσίως  ενθυμούμενη κάποια από τα λόγια του πατέρα της: “Τις  ιδέες του και τις προκλήσεις που τις συνόδευαν τις έβρισκε συναρπαστικές. Είχε μια ιδέα και έλεγε: Δεν έχει νόημα να ρωτάς αν κάποιος  θέλει αυτό που έχεις σκεφτεί, γιατί δεν μπορεί να το φανταστεί”.

Αυτές οι φράσεις καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν το προφανές ότι ο Sir Clive Sinclair θα είναι για πάντα μια από τις ιδιοφυείς προσωπικότητες που καθόρισαν εμφατικά την ιστορία της ανθρωπότητας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ