Ελεύθερος ο πρώην αντιπρόεδρος της Samsung Τζέι Λι

Αποφυλακίστηκε ο αντιπρόεδρος της Samsung που είχε καταδικαστεί για διαφθρορά.

Ο Τζέι Λι, ο έως τώρα φυλακισμένος αντιπρόεδρος του γιγάντιου ομίλου Samsung, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, αφού εξέτισε μόλις επτά μήνες φυλάκισης των δυόμισι ετών και αποτελεί την τελευταίο παράδειγμα Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία όπου η κυβέρνηση άφησε ελεύθερο αν και είχαν διωχθεί για διαφθορά ή φοροδιαφυγή ή για άλλους οικονομικούς λόγους.

Ο Λι, ο 202ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes με καθαρή περιουσία 11,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φυλακίστηκε τον Ιανουάριο για δωροδοκία, υπεξαίρεση και άλλα αδικήματα σε σχέση με ένα σκάνδαλο διαφθοράς που έριξε τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιουν-χι Ε

Όμως, οι εκκλήσεις για πρόωρη αποφυλάκισή του από πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των ισχυρισμών για πιθανό κενό ηγεσίας στο μεγαλύτερο όμιλο της Νότιας Κορέας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε αποφυλακιστεί μαζί με 800 άλλες πρόωρες αποφυλακίσεις, επικαλούμενο ανησυχίες για την επίδραση της πανδημίας του κορωναϊού στην οικονομία.

Ο Λι υποκλίθηκε στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από ένα κέντρο κράτησης νότια της Σεούλ την Παρασκευή και τους είπε: «Προκάλεσα υπερβολική ανησυχία στον κόσμο. Λυπάμαι πολύ».

Φορώντας ένα σκούρο γκρι κοστούμι, ο 53χρονος φαινόταν πιο αδύνατος από όταν φυλακίστηκε τον Ιανουάριο.  «Ακούω τις ανησυχίες, τις κριτικές και τις μεγάλες προσδοκίες για μένα. Θα δουλέψω σκληρά », είπε ο Λι. Ο Λι καταδικάστηκε αρχικά το 2017 σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες και η ποινή αργότερα μειώθηκε και αναστέλλεται μετά από έφεση, και αφέθηκε ελεύθερος μετά τη φυλακή ενός έτους. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε επανάληψη της δίκης και το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ τον καταδίκασε τον Ιανουάριο σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία των κορυφαίων μεγιστάνων της Νότιας Κορέας που κατηγορούνται για δωροδοκία, υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή ή άλλα αδικήματα.

Σε πολλούς από τους καταδικασθέντες έχει μειωθεί ή ανασταλεί η ποινή τους μετά από έφεση, ενώ μερικοί-συμπεριλαμβανομένου του εκλιπόντος προέδρου της Samsung Λι Κουμ-Χι ο οποίος καταδικάστηκε δύο φορές, έλαβαν προεδρική χάρη σε αναγνώριση της «συμβολής τους στην εθνική οικονομία».

Σε μια συμβολική κίνηση, η Samsung Electronics ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε τις πρώτες της συμφωνίες με τέσσερις εργατικές συνδικαλιστικές ενώσεις. Ο Λι δεσμεύτηκε τον Μάιο του 2020 να βελτιώσει τα εργασιακά δικαιώματα στον τεχνολογικό κολοσσό.

Παρά την αποφυλάκισή του, απαγορεύεται ακόμα στον πρώην αντιπρόεδρο να επιστρέψει στη δουλειά στη Samsung για πέντε χρόνια βάσει του Νόμου για τη Βαρύτατη Τιμωρία Ειδικών Οικονομικών Εγκλημάτων. Αυτή η απαγόρευση δεν έχει αρθεί μέχρι τώρα.

Απαιτείται επίσης να δηλώσει εκ των προτέρων στην αστυνομία εάν σκοπεύει να μεταφέρει τη κατοικία του ή να φύγει από τη χώρα για περισσότερο από ένα μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ