Στέφανος Τσιτσιπάς: Ποιός είναι ο νέος «Βασιλιάς» του παγκοσμίου τένις

Μετά τον χθεσινό τελικό του φημισμένου τουρνουά Roland Garros o 22χρονος Έλληνας πρωταθλητής ανέβηκε στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πριν από δυο χρόνια ο ταλαντούχος - αλλά σχετικά άγνωστος στο διεθνές κοινό- Στέφανος Τσιτσιπάς κέρδισε στο τουρνουά Open της Αυστραλίας τον ζωντανό «θρύλο» του αθλήματος και επονομαζόμενο «Βασιλιά του τένις» Ρότζερ Φέντερερ. Ήταν 20 Ιανουαρίου του 2019, όταν οι φίλαθλοι στις κερκίδες της «O2 Arena» εντυπωσιάστηκαν για πρώτη φορά από το προκλητικό θράσος και το απίστευτο ταλέντο ενός άσημου Έλληνα, τον οποίο αποθέωσαν με την λήξη του αγώνα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως και πολλές αθλητικές εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, έγραφαν για ημέρες διθυραμβικά άρθρα για τον ταλαντούχο νεαρό από την μικρή Ελλάδα που ισοπέδωσε αγωνιστικά έναν από τους τρεις κορυφαίους τενίστες των τελευταίων 2 δεκαετιών, κάνοντας λογοπαίγνια με τον τίτλο του «Βασιλιά».

Σχεδόν 10 μήνες αργότερα,16 Νοεμβρίου, στο τουρνουά της ελίτ του παγκοσμίου τένις ATP Finals ο Τσιτσιπάς νίκησε για δεύτερη φορά τον Φέντερερ με 2-0 σετ κάνοντας μια εμφάνιση που άφησε άφωνο το κοινό και τους ειδικούς. Δυο ημέρες αργότερα στον μεγάλο τελικό ο Τσιτσιπάς έκανε τον «Βασιλιά του Παγκοσμίου τένις», Ρότζερ Φέντερερ (σ.σ. το ίνδαλμά του από παιδί) να υποκλιθεί στο μεγαλείου του, αφού νίκησε τον Αυστριακό Ντομινίκ Τιμ (Νο5) και κατέκτησε το τρόπαιο, με μια ιστορική ανατροπή. Το ίδιο τρόπαιο που έχει αποτύχει σε όλη την καριέρα του να σηκώσει ο Ναδάλ, το κατόρθωσε ο Τσιτσιπάς σημειώνοντας μάλιστα και ρεκόρ ως ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης που νίκησε στον τελικό.

Εκείνη την χρονιά έκανε όλους τους ειδικούς να μιλάνε με εγκωμιαστικό τρόπο για το ταλέντο, την ωριμότητα και την τεχνική του κατάρτιση και τον κόσμο να το αποθεώνει για τις εκπληκτικές του εμφανίσεις. Ήταν μια μια χρονιά-ορόσημα αφού πέτυχε συνολικά 4 νίκες εναντίον των τριών «θρύλων» (Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ) και έκανε άλματα στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών. Το 2019 εκτός από τη νίκη επί του μεγάλου ινδάλματός του, Ρότζερ Φέντερερ στην Αυστραλία, επικράτησε του Ναδάλ στη Μαδρίτη και του Τζόκοβιτς στη Σανγκάη.
Παρά την προσωρινή αναστολή των αγώνων το 2020 λόγω της πανδημίας και την διεξαγωγή ελάχιστων τουρνουά την ίδια χρονιά μετά την καθιέρωση υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο Τσιτσιπάς συνέχισε την ανοδική του πορεία με πολύ καλές εμφανίσεις και μια σημαντική επιτυχία: την κατάκτηση του Open της Μασσαλίας.

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς έκανε μια σειρά εξαιρετικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα στις 18 Απριλίου όταν κέρδισε στον τελικό του τουρνουά Masters στο Μόντε Κάρλο με 2-0 σετ (6-3, 6-3) τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ και έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας που κατακτά τίτλο Masters στην καριέρα του, ενώ ακολούθησε η κατάκτηση του Open της Λιόν στις 22 Μαϊου.

Τα πρώτα του βήματα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998 σε μια αθλητική οικογένεια, με γονείς επαγγελματίες παίκτες του τένις. Ο πατέρας του Αποστόλης ήταν από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνας παίκτες που κατάφερε να γίνει επαγγελματίας ενώ στην συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική ενώ η μητέρα του (Ιουλία Σαλνίκοβα) υπήρξε Νο1 στην κατηγορία των νεανίδων και στην συνέχεια μια από τις 200 κορυφαίες στον κόσμο στην κατηγορία των γυναικών ενώ εκπροσώπησε την Σοβιετική Ένωση σε πολλές διοργανώσεις, όπως το περίφημο Κύπελλο Φεντ, την σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση τένις στις γυναίκες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς άρχισε να παίζει τένις μόλις σε ηλικία 4 ετών αλλά είχε εξαιρετικό ταλέντο στο ποδόσφαιρο, όπως έλεγαν οι συγγενείς του. Όμως, την τελική του απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με το τένις, έλαβε ο ίδιος όταν σε ηλικία 9 ετών κέρδισε το πρώτο του τουρνουά Παίδων στη Νορμανδία και όχι με απόφαση της οικογένειάς του. Είχαν προηγηθεί μαθήματα από τον πατέρα του στα...βασικά του αθλήματος και από την ηλικία των 6 ετών εντατικά μαθήματα στο Σύλλογο Αντισφαίρισης της Γλυφάδας.

Υπό την τεχνική καθοδήγηση του πατέρα του κατάφερε να μπει στο Top100 της κατηγορίας junior όταν ακόμα ήταν μαθητής γυμνασίου και έφθασε στο Νο2 παγκοσμίως στην κατηγορία, πίσω από τον Σέρβο Κεσμάνοβιτς ενώ τελικά κατάφερε να γίνει το Νο1 στον κόσμο στην ίδια κατηγορία στις 23 Μαϊου του 2016 σε ηλικία 15 ετών.

Την ίδια χρονιά - ως μαθητής - ξεκίνησε να αγωνίζεται και ως επαγγελματίας σε τουρνουά στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο κορυφαίους σύγχρονος προπονητής του τένις ο Γάλλος (ελληνικής καταγωγής) Πάτρικ Μουράτογλου δέχτηκε τον Τσιτσιπά στην ακαδημία του, διαμένοντας για μεγάλα διαστήματα στην Γαλλία.

Υπό τις οδηγίες έκανε άλματα προόδου τεχνικά και αγωνιστικά, όπως είχε συμβεί νωρίτερα με μεγάλα αστέρια του αθλήματος, όπως η Σερένα Γουίλιαμς, ο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ και ο Μάρκος Παγδατής και ξεκίνησε η εκρηκτική του πορεία προς την κορυφή του παγκοσμίου τένις...