Ντέμης Χασάμπης: Ο Έλληνας «Αϊνστάιν» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο ιδρυτής της DeepMind, που εξαγόρασε η Google, θεωρείται ιδιοφυΐα στον τομέα της προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης, πρότυπο επιστήμονα-επιχειρηματία και ένα από τα «100 πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο».

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει την τελευταία 20ετία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), όπου εργάζονται αποκλειστικά οι κορυφαίοι διεθνώς επιστήμονες και ερευνητές με δείκτη ευφυίας (IQ) τουλάχιστον πάνω από 160, τότε ο Ντέμης Χασάμπης είναι με διαφορά στην κορυφή της παγκόσμιας ελίτ.

Ο 45χρονος Έλληνας αναγνωρίζεται ως ένας οραματιστής, καινοτόμος και πρωτοπόρος, έχοντας συντελέσει με την δουλειά του σε ιστορικά επιτεύγματα. Ειδικά μετά την ίδρυση της δική του εταιρεία το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την επωνυμία του «DeepMind Technologies».

Ουσιαστικά, ο Δημοσθένης Χασάμπης εξέλιξε μια ιδέα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), όπου έκανε την διδακτορική διατριβή του για την εξέλιξη αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης με την χρήση Μηχανικής Μάθησης και ενσωμάτωσης Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) για την αυτοβελτίωσή τους ,αρχικά σε ένα πειραματικό εργαστήριο που προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και στην συνέχεια (μετά την παρότρυνση καθηγητών και επενδυτών) με την συνεργασία των συμφοιτητών Μουσταφά Σουλεϊμάν και Σέιν Λεγκ στην machine learning AI startup, DeepMind.

Μάλιστα, ανάμεσα στους πρώτους επενδυτές ήταν ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (Tesla, SpaceX, StarLink, Boring Co), ο Εσθονός συνιδρυτής του Skype, Γιάαν Ταλίν και ο Αμερικανογερμανός μεγαλοεπενδυτής Πίτερ Τίελ (νυν ιδρυτής των Clarium Capital και Founders Fund, πρώην συνιδρυτής της PayPal). Και οι τρεις τον θεωρούν μια σύγχρονη ιδιοφυία που συνεισφέρει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και διαβλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η εταιρεία ασχολήθηκε εξαρχής στην ανάπτυξη εξελιγμένων αλγορίθμων αυτοεκμάθησης με την ανάμιξη έρευνας, μηχανικής μάθησης και τεχνογνωσίας από τη νευροεπιστήμη, οι οποίοι υπερέχουν σε συγκεκριμένες εργασίες καθώς…μαθαίνουν να βελτιώνονται μέσω της -μυστικής μεθόδου- ανάλυσης δεδομένων και της αυτοαξιολόγησης.

Οι τεχνολογίες της DeepMind θεωρήθηκαν τόσο προηγμένες και εξελιγμένες ώστε προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων των τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley, πολυεθνικών ομίλων αλλά και μυστικών υπηρεσιών. Όμως, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Ιανουάριο του 2014 η Google προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας με τίμημα 500 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει ως τότε σε όλο τον κόσμο καθώς θεώρησε ότι οι τεχνολογίες της ήταν χρόνια μπροστά σε σχέση με τον υπόλοιπο…ανταγωνισμό.

Εννιά μήνες αργότερα η DeepMind κέρδισε το βραβείο «Εταιρεία της Χρονιάς» από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ενώ μέχρι τα τέλη του 2020 ακολούθησαν άλλα 6 διεθνή βραβεία. Στο ίδιο διάστημα ο Ντέμης Χασάμπης επιλέχθηκε στους καινοτόμους της τεχνολογίας από το περιοδικό «WIRED» και τους «Financial Times» και χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα «The Guardian» ως «Ο υπερήρωας της Τεχνητής Νοημοσύνης». Μόνο την τελευταία 10ετία ο Ντέμης Χασάμπης έχει λάβει 23 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσά τους και τον τίτλο του «Ψηφιακού Επιχειρηματία της Χρονιάς» (2016), το βραβείο «Mullard» από τη Βασιλική Εταιρεία, το μετάλλιο της Τιμής του «Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» (2017) ενώ θεωρείται πλέον ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, με το περιοδικό «TIME» να τον έχει συμπεριλάβει ως ένα από τα «100 πρόσωπα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο».

Ένα πρόσωπο που άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα της επιστήμης και σύμφωνα με πολλούς ειδικούς μπορεί να αλλάξει και το μέλλον της ανθρώπινης ιστορίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ