Στράτος Παραδιάς: Ένας πολύτιμος “σύμμαχος” για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα

Πρόκειται για τον Δικηγόρο Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και πρόεδρο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

Ένα πολύτιμο εκπρόσωπο τους έχουν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, μια χώρα που διαθέτει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης διεθνώς, αλλά και μια χώρα που οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε μεγέθους και εισοδηματικής τάξης αντιμετωπίζουν πραγματικά εκατοντάδες ζητήματα διαχρονικά.

Πρόκειται για τον Δικηγόρο Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) και πρόεδρο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά που επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μάχεται στο πλευρό των ιδιοκτητών ακινήτων στην χώρα μας.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα το Δίκαιο Ιδιοκτησίας, τις Εμπορικές μισθώσεις, Φορολογία Ακινήτων και τη Διεθνή Προστασία του δικαιώματος της Ιδιοκτησίας, ο Στράτος Παραδιάς είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής το 1983 της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της (επανεκλέγεται συνεχώς από το 1996).

Ο Στράτος Παριαδίας είναι ή έχει διατελέσει:

-Πρόεδρος (2005) της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων – UIPI (ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1923), επανεξελέγη για νέα τετραετή θητεία το 2008, το 2012 και το 2016. Ομόφωνα επανεξελέγη και για πέμπτη συνεχόμενη τετραετή θητεία. Η UIPI ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1923 και αποτελεί το ανώτατο όργανο διεθνούς συνεργασίας των εθνικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας κάθε είδους, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ως ανθρώπινου δικαιώματος. Ο Στράτος Παραδιάς ως γενικός της γραμματέας μέχρι το 2004 και πρόεδρός της συνεχώς από το 2005, αναδιοργάνωσε πλήρως την UIPI, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μελών της και μεταφέροντας την έδρα της στις Βρυξέλλες, όπου ίδρυσε γραφείο “Ευρωπαϊκών Υποθέσεων” που εργάζεται εντατικά για την προώθηση των απόψεων των ιδιοκτητών ακινήτων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Μέλος της Επιτροπής Εμπορικών Μισθώσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (1984-1991) και της Επιτροπής Κωδικοποίησης της νομοθεσίας Εμπορικών Μισθώσεων (π.δ. 34/1995).

– Εισηγητής της νομοθεσίας απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων και των μισθώσεων κατοικιών από τις ενοικιοστασιακές δεσμεύσεις (1989-1994).

– Μέλος των Επιτροπών Μεταρρύθμισης της νομοθεσίας φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας (1997, 2002) και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσδιορισμού Αντικειμενικών Αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.

– Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά της Φοροδιαφυγής του Υπουργείου Οικονομίας (2007) και της Επιτροπής Αντικειμενικών Αξιών του Υπουργείου Οικονομικών (2016).

– Εκδότης του περιοδικού της ΠΟΜΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ” ενώ έχει αναρίθμητες δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, σχετικά με τα ακίνητα, τις μισθώσεις και την ανάπτυξη ακινήτων.

Ο Στράτος Παραδιάς βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας «Αθανάσιος Μπότσης» για τα «40 χρόνια άμεσης, έγκυρης και αντικειμενικής ενημέρωσης μέσω του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων του κοινού και του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και για την 35ετή έκδοση του περιοδικού της ΠΟΜΙΔΑ «Τα νέα των Ιδιοκτητών Ακινήτων», ως πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιοκτησίας (UIPI).

Οι διακρίσεις εγχώριες και διεθνείς, πολλές:

Τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδος (INKA) για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών στην Ελλάδα.

Έχει ανακηρυχθεί μέλος της Επίτιμης Γερουσίας του “Deutch-Hellenische Wirtschaftsvereinigung” (“DHW”) για τη συμβολή του στις προσπάθειες και τους στόχους του.

Έχει παρασημοφορηθεί από τη Γερμανική Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων “Haus & Grund Deutchland”, το μεγαλύτερο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), με το “Goldene Ehrennadel” (Χρυσό Μετάλλιο» για τη συνεχή αφοσίωση και μεγάλη επιτυχία στα μακρόχρονα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της UIPI από το 2005.

Στον Στράτο Παραδιά, απονεμήθηκε επίσης το περσινό ετήσιο Πρώτο Βραβείο «Liber@mente» («Ελεύθερης Σκέψης») του Ιδρύματος «Vincenzo Scoppa» που εδρεύει στο Catanzaro της Ιταλίας και προωθεί τις φιλελεύθερες αντιλήψεις στην οικονομία και την κοινωνία. To βραβείο αυτό απονέμεται από το 2009 σε σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, της δημοσιογραφίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών, της Ιταλίας, της Κεντρικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, και για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε Έλληνα.

Το σημαντικότερο όμως συγκριτικό πλεονέκτημα του Στράτου Παραδιά, εκτός από την βαθιά γνώση των θεμάτων της ακίνητης περιουσίας που πηγάζει από το επιστημονικό του backround αλλά και την συσσωρευμένη του εμπειρία, είναι η ψύχραιμή και λογική εκπροσώπηση των συμφερόντων των ιδιοκτητών ακινήτων. Υπερασπίζεται με πάθος και δυναμική τα συμφέροντα τους, πάντα όμως εντός των ορίων που κρατάνε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την εκάστοτε κυβέρνηση και αρμόδιους υπουργούς. Στόχος του δεν είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τα πυροτεχνήματα, η δημιουργία τεχνητών εντάσεων αλλά η επίτευξη του στόχου: η επιτυχής εκπροσώπηση των συμφερόντων των ιδιοκτητών στο πλαίσιο πάντα των δεδομένων γενικότερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Η στάση αυτή του Στράτου Παραδιά αναγνωρίζεται από παντού και είναι ορατή σε κάθε ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στην οποία εκπροσωπούνται εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων διαχρονικά.

Το σημαντικότερο όμως για κάθε ενεργό εκπρόσωπο, συμφερόντων μιας Ένωσης ή Ομοσπονδίας είναι τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει. Ο παρακάτω απολογισμός όλων όσων έχει επιτύχει σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο δείχνει την δύναμη που έχει αποκτήσει η ΠΟΜΙΔΑ

Αναφορικά με την μισθωτική νομοθεσία έχει επιτύχει μεταξύ άλλων την αποποινικοποίηση της υπέρβασης του θεμιτού μισθώματος κατοικιών, καθιέρωση ελάχιστου μισθώματος 4,5% στις μισθώσεις κατοικιών (1984), τη δυνατότητα ιδιοκατοίκησης στις επαγγελματικές μισθώσεις κατοικιών (1989), την καθιέρωση ελαχίστου μισθώματος 6% στις εμπορικές μισθώσεις (1991), την απελευθέρωση των διατηρητέων και κατοικιών μεγάλου εμβαδού (1991), την σταδιακή απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων (1994-97) και την σταδιακή απελευθέρωση των μισθώσεων κατοικιών.

Επίσης, έχει πετύχει την θέσπιση ταχείας διαδικασίας αποβολής των δύστροπων μισθωτών (1997), την αποτροπή επιβολής ενοικιοστασίου εξ αιτίας του σεισμού στην Αττική (1999), τη θέσπιση σοβαρών προϋποθέσεων για μείωση ενοικίων από τις Επιτροπές (2011), την επιτάχυνση & βελτίωση της διαδικασίας αποβολής δύστροπων μισθωτών (2012), τον περιορισμό σε εξάμηνο της ευθύνης εκμισθωτών για φύλαξη πραγμάτων, την απελευθέρωση νέων εμπορικών μισθώσεων, περιορισμός προστασίας παλαιών (2014) και το 2016 τη νομοθετική αναγνώριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.

Στο τομέα της φορολογικής νομοθεσίας-δημοτικών τελών έχει επιτύχει την πρώτη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (1980), εισήγηση για την απαλλαγή ΦΜΑ για αγορά πρώτης κατοικίας, την επιστροφή των δηλώσεων ΦΑΠ (1982), την αύξηση του αφορολογήτου ΦΑΠ (1987), τη δεύτερη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (1992), την μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 40% (1993), καθώς και την μείωση στο 20% των δημοτικών τελών για τα «κλειστά» ακίνητα (1996). Επίσης τη μη συνυποβολή εντύπων υπολογισμού ΦΜΑΠ από τα φυσικά πρόσωπα (1998), τη φορολογική απαλλαγή των μισθώσεων προς τους σεισμοπαθείς (1999), τις μαζικές προσφυγές ΟΤΑ & ανάκληση της νέας αύξησης αντικειμενικών αξιών (2002), τη πλήρη απαλλαγή των «κλειστών» ακινήτων από τα δημοτικά τέλη (2005), την «κατάργηση» του φόρου κληρονομιάς-γονικής παροχής ακινήτων (2006), την τρίτη κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (2008), το αυτόματο «κλείσιμο» των υποθέσεων ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2008, το Φόρος κληρονομιάς – γον. παροχής που να μην υπερβαίνει το ΦΜΑ (10%) (2010) και την απαλλαγή των μη ρευματοδοτούμενων και των κοινόχρηστων από το ΕΕΤΗΔΕ (2011), μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα (2014). Καθώς και την αναστολή φόρου υπεραξίας – τεκμήριο αγοραστή βάσει αξίας μεταβιβαστικού συμβολαίου (2014), τη ρητή διευκρίνιση ότι για την ιδιοκατοίκηση δεν προκύπτει εισόδημα από ακίνητη περιουσία (2015), την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, νομοθετική καθιέρωση αναβολής φορολόγησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων, τη νέα νομοθετική κατοχύρωση της απαλλαγής κενών ακινήτων από δημοτικά τέλη (2018), την έκπτωση φόρου 40% για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής & αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (2019), τη διαγραφή όλων των αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών φόρων και τελών και το 2020 συμψηφιστική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίων λόγω COVID-19

Στα πολεοδομικά, τεχνικά και θεσμικά θέματα μεταξύ άλλων πέτυχε την περίοδο 1996-98 στο Κτηματολόγιο την παρέμβαση για τη μη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, το 2001 την παρέμβαση στην αναθεώρηση Συντάγματος για απαλλοτριώσεις – επιτάξεις, το 2003 την απεμπλοκή των οικοπέδων από τις δημευτικές δασικές διατάξεις, το 2003 την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εντός σχεδίου ακινήτων. Επίσης το 2009 την καθιέρωση λογικών κανόνων ανακαίνισης των παλαιών ανελκυστήρων, το 2009-2010 την θέσπιση δυνατότητας τακτοποίησης ημιυπαιθρίων χώρων και ακολουθησαν χρονικά μέχρι σήμερα η θέσπιση δυνατότητας τακτοποίησης αυθαιρέτων χώρων, η κατάργηση του ελάχιστου κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών, η παρέμβαση στις μισθώσεις κατοικιών για φιλοξενία προσφύγων, η περιστολή των διατάξεων περί “ταυτότητας κτιρίου” και ακυρότητας μισθώσεων η καθιέρωση της “ταυτότητας” μεμονωμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ