Το χιόνι έρχεται, η λογική φεύγει

Αυτή η χώρα δεν έχει φτιαχτεί για χειμώνα. Χιονίζει; Αποκλεισμένη η πρωτεύουσα. Βρέχει; Απροσπέλαστη η Αθήνα

 

Μετά τις περσινές σκηνές με τους εγκλωβισμένους στην Αττική οδό, τις περιοχές που έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα, ακόμα και περιοχές στο κέντρο δυσκολεύτηκαν πολύ με το χιόνι, φέτος ήμασταν ο ορισμός του “όποιος καεί με το χυλό φυσάει και το γιαούρτι”. Αυτή η χώρα δεν έχει φτιαχτεί για χειμώνα, κλεμμένο από ένα βίντεο στο tik-tok, εκφράζει όμως συνοπτικά τις τελευταίες ημέρες με τα “έντονα”, “ακραίακαιρικά φαινόμενα.

Βαφτίζουμε ακραία τα φυσικά φαινόμενα γιατί; Γιατί ακόμα αδυνατούμε να προστατευτούμε και να συνεχίσουμε τη δουλειά, τα σχολεία και τις ζωές μας όταν πέσουν μερικές νιφάδες. Δεν είμαστε συνηθισμένοι και το άγνωστο προκαλεί φόβο και πανικό. Κακοί σύμβουλοι σε ώρα ανάγκης ή κρίσης, τότε είναι που γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη. Σε ποια χώρα κλείνουν τα σχολεία με το φόβο και μόνο οτι θα πέσει λίγο χιόνι παραπάνω, όπως ένα χρόνο πριν; Σε χώρες που η νέα κλιματική πραγματικότητα είναι καινούρια συνθήκη.

Οι Βόρειες χώρες είναι συνηθισμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια, παγετό και ακραίες καταστάσεις. Αυτά τα φαινόμενα επικρατούσαν εκεί πάντα, τα ξέρουν, είναι οικεία, έμαθαν να ζουν με αυτά και προσάρμοσαν τις ζωές τους. Ας μην πάμε τόσο μακριά όμως. Οι δικές μας βόρειες περιοχές επίσης είναι πιο προετοιμασμένες, ενώ για την Αθήνα είναι πρωτόγνωρη εμπειρία, γι’αυτό και «πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό» ή χιόνι εν προκειμένω.

Όσο για τις ειδοποιήσεις από το 112, αυτές τις μέρες έσπασαν κάθε ρεκόρ. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έκαναν κακό, αντιθέτως καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να βρεθούμε αντιμέτωποι ξαφνικά με γεγονότα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

Όλοι μιλάνε για την κλιματική αλλαγή, τον καιρό που “τρελάθηκε”, για πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και τα λοιπά . Τα βλέπουμε και τα ζούμε και μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κι εμείς, να προσαρμοστούμε στη νέα κλιματική πραγματικότητα. Να μάθουμε να προστατευόμαστε και όχι να πανικοβαλλόμαστε, γιατί τότε είναι που γίνονται τα λάθη. Ο φόβος και ο πανικός δεν είναι καλοί σύμβουλοι, δεν λύνουν το πρόβλημα, ίσως αντίθετα το εντείνουν.

Ήρθε η ώρα μάλλον να πάμε παρακάτω και αυτό απαιτεί αλλαγές. Να βρούμε τρόπο να γίνουμε κομμάτι της αλλαγής, να βρούμε λύσεις και να πάρουμε παράδειγμα από χώρες που ξέρουν πώς να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό 24/7 αλλά και τα σχολεία ανοιχτά με θέρμανση και εύκολη πρόσβαση αλλά και πολίτες πλήρως ενημερωμένους από αξιόπιστες πηγές για το τι πρέπει να κάνουν, πώς να μετακινηθούν και όχι να μείνουν σπίτι “κλεισμένοι” και σε αναμονή μέχρι να καλυτερεύσει ο καιρός.

Στην τελική ας ζητήσουμε δύο συμβουλές από τους κατοίκους της Φλώρινας για παράδειγμα, για το πώς θα την “παλέψουμε” με το χιόνι για να μην ξαναδούμε και περιοχές του κέντρου, απροσπέλαστες ακόμα και για αρκετές μέρες. Δεν βγήκαν άλλωστε τυχαία τα memes, με κατοίκους της Φλώρινας να “γελάνε” με το χιόνι που “έπνιξε” την πρωτεύουσα, όταν αυτό είναι μια ακόμα απλή, καθημερινή μέρα στη δική τους ζωή.

Αν και η «Ελπίδα» πέρυσι προκάλεσε καταστροφές και ευθύνεται εν μέρει και για τον φετινό πανικό μας, η «Μπάρμπαρα» φέτος μας αποχαιρετά σιγά σιγά χωρίς να αφήσει πίσω της «συντρίμμια». Εξάλλου η άνοιξη είναι κοντά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ