Η γυμνή δημοκρατία της σαγιονάρας

 Ως λαός, πολλές φορές συνηθίζουμε να εμμένουμε σε ανούσιες λεπτομέρειες και όχι στην ουσία των πραγμάτων.

Η επέτειος των 48 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας επισκιάστηκε από μια… σαγιονάρα.  Ως λαός, πολλές φορές συνηθίζουμε να εμμένουμε σε ανούσιες λεπτομέρειες και όχι στην ουσία των πραγμάτων, όπως, εν προκειμένω, στο νόημα της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Μεγάρου, δεξίωση, για τη σημαντική αυτή επέτειο, η οποία, λίγες ώρες αργότερα, θα γινόταν αντικείμενο αρνητικών σχολίων, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ένας άνδρας φορώντας βερμούδα και σαγιονάρες. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση αυτή έπεσαν βροχή, εφόσον η «παράδοση» θέλει τους προσκεκλημένους στο Προεδρικό Μέγαρο να προσέρχονται με επίσημο ένδυμα.  

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν πριν ακόμα ο συγκεκριμένος κύριος –που αθέλητα έγινε viral- διευκρινίσει ότι δεν ήταν κάποιος επίσημος προσκεκλημένος στην εκδήλωση και πως επρόκειτο να αλλάξει ενδυμασία, καθώς αποτελούσε μουσικό της κρατικής τηλεόρασης και μέλος της ορχήστρας που έπαιξε στη δεξίωση.

To ζητούμενο και αξιοπερίεργο είναι για ποιον λόγο το φιλοθεάμον κοινό στάθηκε τόσο πολύ στις σαγιονάρες του εν λόγω κυρίου και όχι σε ορισμένες λεπτομέρειες που μόνο… λεπτομέρειες δεν ήταν. Είθισται οι εμφανίσεις των επίσημων καλεσμένων να σχολιάζονται και να προβάλλονται ποικιλοτρόπως στο διαδίκτυο και, ενώ στη συγκεκριμένη δεξίωση εμφανίστηκαν «καλοντυμένες» κυρίες φορώντας κοντά σορτς και μπλούζες οι οποίες άφηναν ακάλυπτα μέρη του σώματος που δεν αρμόζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το κοινό στάθηκε στη σαγιονάρα, η οποία- πολύ γρήγορα και όπως ήταν προγραμματισμένο- αντικαταστάθηκε από επίσημο υπόδημα.

Κάπως έτσι, χάθηκε και το ουσιαστικό νόημα της εκδήλωσης, η οποία, έπειτα και από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας, λόγω της πανδημίας, σκοπό είχε να μάς υπενθυμίσει πού πρέπει να επιστρέφει η μνήμη μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πόσο σημαντική ιστορία έχει ο πολύπαθος αυτός τόπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ