Είναι οι influencers το πρόβλημα ή μήπως κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος;

Στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής των τελευταίων ημερών έχουν βρεθεί οι celebrities των social media και η (υποτιθέμενη) δύναμη της επιρροής τους στην πραγματική κοινωνία.

Σε μια κοινωνία πού υποκρίνεται, η «ψεύτικη» ζωή των social media δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα που όλοι ζούμε, ίσως σε ένα διαφορετικό επίπεδο και τηρουμένων των αναλογιών βέβαια.

Στις Αμερικανικές ταινίες, οι τρισευτυχισμένες οικογένειες ξυπνάνε με τρομερή αισιοδοξία, χαμόγελα, όλοι πανέμορφοι, μακιγιαρισμένοι, αψεγάδιαστοι, πλούσιοι, πού πάνε για δουλειά με κέφι και χαρά. Πόσο διαφέρουν λοιπόν τα social media;

Η ιδανική ζωή που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κομμάτι της ζωής «καθημερινών ανθρώπων» που «έτυχε» να γίνουν «διάσημοι» μέσω ίντερνετ. Κάνοντας τί θα αναρωτηθεί κάποιος.

«Πουλώντας» έναν κατά τα άλλα άπιαστο τρόπο ζωής. Επηρεάζοντας όμως τη ζωή των απλών ανθρώπων που πασχίζουν να βγάλουν τα απαραίτητα για τη διαβίωση τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, κάνοντας λάθη και κλαίγοντας, να βρουν έναν καλό σύντροφο κλπ.

Βλέποντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθρώπους να βγάζουν χιλιάδες ευρώ επειδή κάνουν ένα challenge ή μας βάζουν στη ζωή τους μέσα από την κλειδαρότρυπα πού πάντα εξιτάρει και «πουλάει», με παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς θέματα και αντιδράσεις σαν κούκλες, με συζύγους πάντα μέσα στην τρελή χαρά, αναπόφευκτα γίνεται η σύγκριση που καταλήγει στην ερώτηση «εγώ τί κάνω λάθος, ή γιατί να μην το έχω κι εγώ αυτό;»

Μια σύγκριση άδικη, αφού πολλοί influencers έχουν πια παραδεχτεί πως πίσω από κάποια βιντεάκια η πραγματικότητα είναι διαφορετική και πως ο.τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Η πίεση λοιπόν και οι προσδοκίες που δημιουργούνται στους ακόλουθους είναι ψεύτικες, όλοι και όλες έχουν προβλήματα στη ζωή τους, κανενός η καθημερινότητα δεν είναι αγγελικά πλασμένη.

Σε μια εποχή όμως που οι αξίες και η ηθική παραπαίουν, μήπως δίνουμε παραπάνω αξία σε κάτι και αποπροσανατολιζόμαστε από κάτι άλλο;

Η προσοχή μας ίσως θα ήταν καλό να δοθεί στην αλληλεγγύη, στην βοήθεια, στη δημιουργία αληθινών σχέσεων, στο πλησίασμα μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας και στο να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, μακριά από μεμψιμοιρίες και από εικόνες που απέχουν… παρά σάγκας από την πραγματικότητα που όλοι ζούμε πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτη φορά έχουμε όλοι κάτι κοινό κι ας είμαστε σκορπισμένοι από άκρη σε άκρη του πλανήτη.

Όλοι περάσαμε πανδημία, οικονομική κρίση, βιώνουμε τα αποτελέσματα της πανδημίας σε ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό επίπεδο, ενεργειακή κρίση, πόλεμος. Όλα έχουν αλλάξει, και οι ταινίες, τα ριάλιτι και τα social media ίσως έχουν απλά το ρόλο της διασκέδασης, να ξεφύγουμε λίγο από το βαρύ κλίμα της καθημερινότητας.

Μη χάνουμε όμως το δάσος και βλέπουμε το δέντρο. Τα πραγματικά προβλήματα είναι η κρίση, ο πόλεμος, οι λογαριασμοί ρεύματος η αδικία και η εξαθλίωση.

Με αυτά πρέπει να τα «βάλουμε» και όχι με τους influencers, οι οποίοι στη τελική ανάλυση απλώς «βρίσκουν και τα κάνουν». Βρίσκουν αποδοχή και την αξιοποιούν για προσωπικό τους όφελος….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ