Είσαι επιχειρηματίας; Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις ή μήπως… όχι;

Τα περιστατικά αλόγιστης και ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς πλούσιων γόνων μεγάλων επιχειρηματιών όλο και πληθαίνουν, εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει άπειρες ιστορίες για πλούσιους γόνους οικογενειών επιχειρηματιών που οργανώνουν πάρτι στα οποία ρέει άφθονο αλκοόλ, υπάρχει τρελή διασκέδαση και ξέφρενο γλέντι. 

 Το θέμα δεν είναι τα πάρτι, το αλκοόλ και η διασκέδαση, αλλά η παντελής έλλειψη λογικής και αυτοσυγκράτησης. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα τέτοιων ατόμων που φέρονται αλόγιστα, ασυγκράτητα, χωρίς καμία αίσθηση της λογικής και του ελέγχου. Η λέξη κλειδί για όλα αυτά; Το χρήμα!

Βέβαια, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες έτσι, ούτε φταίνε πάντα οι γονείς των παιδιών αυτών για την συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους, ούτε φυσικά το χρήμα τα κάνει όλα αυτά πάντα. Αλλά, δυστυχώς, μια συντριπτική πλειονότητα είναι κάπως έτσι. 

Αφορμή αποτελεί η επικαιρότητα με το πάρτι στη Θεσσαλονίκη, με τους επιχειρηματίες που κατηγορούνται. Αναμένοντας τις αποφάσεις της εισαγγελίας και την εκδίκαση της υπόθεσης της από την ελληνική δικαιοσύνη, ιδιαίτερο βάρος έχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και όχι οι φημολογίες και βεβαίως υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας. Ωστόσο, η υπόθεση που μάλλον “βρωμάει”, μας φέρνει στο μυαλό μνήμες και γεγονότα που δυστυχώς επαναλαμβάνονται και μας απογοητεύουν. 

Το παράδειγμα του εξωτερικού

Θα λέγαμε πως στην Ελλάδα δεν βλέπαμε τόσο συχνά τέτοια φαινόμενα πλήρους ασυδοσίας από πλούσιους γόνους τέτοιων οικογενειών. Πιο πολύ συναντούσαμε τέτοια φαινόμενα στο εξωτερικό, με ξέφρενα πάρτι, παράνομες ουσίες και συλλήψεις αλλά και πολλές… καλύψεις. Γιατί ως γνωστών έτσι γίνεται πάντα, η τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Τα πλουσιόπαιδα τέτοιων οικογενειών βρίσκουν κάλυψη και τελείως τυχαία και ξαφνικά όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό. 

Τα τελευταία, βέβαια, χρόνια βλέπουμε τέτοιες συμπεριφορές και δράσεις και στην Ελλάδα. Ακούμε συνέχεια για επιχειρηματίες και πλούσιους νέους που δρούνε ανεξέλεγκτα, εις βάρος άλλων ανθρώπων, νομίζοντας πως μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα με τα πολλά λεφτά τους. Το κακό είναι πως δυστυχώς τα καταφέρνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό. Το πρώτο που εξαγοράζουν είναι η σιωπή των περισσοτέρων. 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να κάνουν επίδειξη πλούτου και δύναμης, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων, για τις ψυχές άλλων ανθρώπων, τους οποίους θεωρούν κτήμα τους και πιστεύουν πως το χρήμα τους δίνει εξουσία και δύναμη. 

Βέβαια, είναι λάθος να θεωρούμε πως πάντοτε για τις δικές τους εγωιστικές και αλαζονικές συμπεριφορές ευθύνονται οι γονείς τους που τους έχουν δώσει το κακό παράδειγμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα και δεν μπορούμε να καταδικάζουμε ανθρώπους τόσο εύκολα και απερίσκεπτα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την κακή συμπεριφορά των παιδιών τους ή παιδιά που δεν έχουν καμία ιδέα για τον πραγματικό χαρακτήρα των γονιών τους. Όπως και να έχει βέβαια, η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός χαρακτήρα και τα … σημάδια συνήθως είναι εκεί!

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι΄ αυτό…

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να στατήσει ή τουλάχιστον να περιοριστεί όλο αυτό. Η λέξη κλειδί; Να μιλάμε! Ναι, να μιλάμε, να αντιδράμε και να μην φοβόμαστε

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να μας φοβίζει ούτε το χρήμα τους, ούτε η εικονική τους δύναμη, ούτε οι διασυνδέσεις τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως εάν σωπαίνουμε όλο αυτό απλώς αναπαράγεται, η απαράδεκτη συμπεριφορά τους διαιωνίζεται και η τιμωρία δεν έρχεται ποτέ… 

Όλα, λοιπόν, είναι στο χέρι μας. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τέτοιες συμπεριφορές. Πρέπει μόνο ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ