Πώς φτάσαμε να μας «ζηλεύει» η Γερμανία!

Το ελληνικό Success Story αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στην ισοπεδωτική λογική του «Όλοι ίδιοι είναι».

Η ισοπέδωση είναι ένα άκρως συνηθισμένο φαινόμενο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Πολλές φορές οι πολίτες κρύβουν την απροθυμία τους να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική πίσω από την φράση «Όλοι ίδιοι είναι».

Σίγουρα, τέλεια κυβέρνηση δεν υπάρχει. Και δεν είναι εφικτό να υπάρξει, διότι η διακυβέρνηση ενός κράτους περιλαμβάνει τόσα πολλά και πολύπλοκα στοιχεία που καθιστούν ανέφικτο το να μην υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, ακόμα και αδικίες.

Παρά το γεγονός όμως κι αν το τέλειο δεν είναι εφικτό, κάθε αντικειμενικός παρατηρητής δε μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει τα τελευταία 2,5 χρόνια. Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία όταν κέρδισε τις εκλογές στάθηκε τυχερή σε κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με τον λάθος τρόπο, είχε πετύχει κάτι καλό. Είχε ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, έστω αν κι αυτό το είχε πετύχει με σκληρή και άδικη φορολόγηση, και μετατρέποντας το «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω», σε σκληρό μνημόνιο και επιβαρύνσεις που δεν είχαν προηγούμενο.

Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο Παύλος Πολάκης, περιγράφοντας τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές: «Χάσαμε γιατί @@@ τη μεσαία τάξη».

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να στάθηκε τυχερή και να μην παρέλαβε άδεια ταμεία, είχε όμως την ατυχία να συμβεί στην… βάρδιά της η τραγωδία της πανδημίας. Μια πανδημία που κόστισε πολλά χρήματα και μας κράτησε πίσω σε μια σειρά θεμάτων. Ακόμα κι έτσι όμως, η χώρα μας δείχνει να έχει κερδίσει ξανά όχι μόνο τον σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό των εταίρων της.

Από τα ελληνικά σύνορα στους γερμανικούς… ύμνους

Κάποια «δειλά» σημάδια είχαν διαφανεί από τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα ελληνικά σύνορα, όταν η Τουρκία είχε… φροντίσει να μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με σκοπό να ασκήσει έντονη πίεση στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας ήταν ακόμα ένας θετικός λόγος για τον οποίο η χώρα μας συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Κι ακόμα και τώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, με ευθύνη και μιας μερίδας πολιτών που υποσκάπτουν την εθνική προσπάθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει θετικός πρωταγωνιστής.

Άλλωστε ο ίδιος έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών, με προτάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως πχ να είναι αναγκαία η τρίτη δόση στους ανθρώπους άνω των 60 αν θέλουν να ταξιδέψουν εντός της ΕΕ) που μαρτυρούν ότι η χώρα μας οδηγεί και δεν ακολουθεί τις εξελίξεις.

Επίσης, λαοί και κυβερνήσεις που στο παρελθόν είχαν εκφραστεί αρνητικά για την Ελλάδα δείχνουν να αλλάζουν εντελώς γνώμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Βρετανοί πολίτες οι οποίοι «απαιτούσαν» διαδικτυακά να «ανταλλάξουν» τον Μπόρις Τζόνσον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την συνάντηση των δύο ανδρών. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, τι να πει κανείς για τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα «φάρο» και «παράδειγμα προς μίμηση για την Γερμανία» στο θέμα των μεταρρυθμίσεων

Ας πάρουμε ένα λεπτό να το σκεφτούμε ξανά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ευχήθηκε η χώρα του να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. Ένα τυχαίο «google search» με τις λέξεις «Σόιμπλε» και «Ελλάδα» είναι αρκετό για να θυμηθούμε την γνώμη που είχαν τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών για την χώρα μας.

Επίσης, από την πλευρά του, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία στον μεταρρυθμιστικό τομέα, λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η εκταμίευση ποσού, ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ελκυστική για επενδύσεις η Ελλάδα

Πέρα από τον πολιτικό κόσμο όμως, και ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις με αφορμή την επένδυση της Amazon στη χώρα μας. 

O Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για την Global Public Policy, Michael Punke αποκάλυψε πως στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία της προηγούμενης δεκαετίας και την Ελλάδα του σήμερα.

Επίσης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο στην πρόοδο της Ελλάδας και στις προσπάθειες για ψηφιοποίηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος γι΄ αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο συν στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να αλλάξει σελίδα. Το «ψηφιακό κράτος» είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται μέρα με την ημέρα από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τους συνεργάτες του. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες φορές η προσπάθεια αυτή «σκοντάφτει» στο τέρας της γραφειοκρατίας που… αντιστέκεται, όμως η πρόοδος είναι τεράστια και η ζωή του πολίτη έχει απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σημαντικές συμμαχίες και στρατιωτική ενίσχυση

Τέλος, στη «γεωπολιτική σκακιέρα», η χώρα μας έχει κάνει σημαντικές συμμαχίες με ισχυρούς «παίκτες», όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, αλλά να έρθει κοντά και με χώρες όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διευρύνοντας την σφαίρα επιρροής της. Επίσης, έχει φροντίσει να δυναμώσει την αμυντική της ικανότητα και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δημιουργεί την αίσθηση ότι «στριμώχνει στα σχοινιά» την Τουρκία της οικονομικής κατάρρευσης. Η εικόνα του Νίκου Δένδια να «ταπεινώνει» τον Τούρκο ομόλογό του σε τουρκικό έδαφος θα μείνει χαραγμένη για πολλά χρόνια σε όσους την παρακολούθησαν.

Κάπως έτσι η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στο 2022 με αισιοδοξία παρά τα προβλήματα που ακούνε στα ονόματα «πανδημία», «πληθωρισμός» και «κόστος ενέργειας». Έχει κερδίσει ξανά τη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο στερέωμα, υποδέχεται επενδύσεις και, κυρίως, δείχνει ότι βαδίζει σε έναν δρόμο συμβατό με την κοινή λογική.

Καθοριστικός παράγοντας βέβαια για το ελληνικό μέλλον είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτή θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα της εθνικής προσπάθειας και την επόμενη μέρα της πατρίδας μας αλλά και του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ