Η Ελλάδα έτοιμη να μηδενίσει το κοντέρ!

Γράφοντας το κείμενο αυτό ο Κώστας Καλογήρου θυμήθηκε τι είχε πει στον Spiderman ο αγαπημένος του θείος: «Mε τη μεγάλη δύναμη έρχεται μαζί και η μεγάλη ευθύνη». Οι επενδυτές πείστηκαν. Η ευθύνη πλέον είναι αποκλειστικά δική μας!

Όπως φαίνεται έχουμε ήδη μπει σε μια περίοδο εμπιστοσύνης και διασφαλισμένων προϋποθέσεων για την ελληνική οικονομία που δημιουργούν το πολυπόθητο «ελατήριο» στη ροή χρήματος στη χώρα και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο δυναμικό από αυτό που βιώσαμε στα χρόνια περί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 λόγω του ότι πολύ μεγαλύτερη αναλογία σε αυτό το «φρέσκο» χρήμα έχουν τα ιδιωτικά κεφάλαια συγκριτικά με το παρελθόν.

Είτε πρόκειται για δημόσια ευρωπαϊκά και εθνικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ είτε πρόκειται για διεθνή και εθνικά ιδιωτικά κεφάλαια, αυτά κατευθύνονται στη χρηματοδότηση νέων ή επί μακρόν αναγκαίων επενδύσεων που με το χρήμα τους θα κινήσουν συνδεδεμένους κλάδους της οικονομίας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα κάθε επένδυσης, θέσεις απασχόλησης και τα δημόσια έσοδα.

Η μεγάλη πρόκληση αυτής της πολύ θετικής οπτικής για την οικονομική κατάσταση δημιουργεί παράλληλα σημαντικές ευθύνες για όλους είτε πρόκειται για κατέχοντες θέσεις που συμμετέχουν στη ροή του χρήματος, είτε για όλους τους υπόλοιπους που με τις επιλογές και αποφάσεις μας μπορούμε να επηρεάσουμε το άμεσο ή το έμμεσο αποτέλεσμα της αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων πριν αλλά και αφού «πέσουν» στην αγορά.

Σε ότι αφορά τους «κατέχοντες» είναι πολύ σημαντική η εξασφάλιση των κατάλληλων ανθρώπινων και άλλων πόρων για την αποτελεσματική και έγκαιρη διαχείριση όλων των κρίκων στην αλυσίδα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών που περιλαμβάνουν: την κατάλληλη προδιαγραφή των αναγκών, την επιλογή των τρόπων και των φορέων υλοποίησης των επενδύσεων, την εξασφάλιση όλων των προαπαιτούμενων από το θεσμικό πλαίσιο (πολυδαίδαλο και πολλές φορές αποθαρρυντικό) και εν τέλει την αποτελεσματική παρακολούθηση και συμμετοχή όπως απαιτείται μετά την υλοποίηση της επένδυσης.

Προσοχή στην αξιοποίηση

Σε ότι αφορά όλους τους υπόλοιπους, θα πρέπει με υπευθυνότητα να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε τα δέοντα ώστε να εξασφαλίζονται 2 κυρίως σημαντικοί παράγοντες:

Πρώτον: η απρόσκοπτη συνέχεια στην αλυσίδα αξιοποίησης των κεφαλαίων χωρίς αναστολές που μπορεί να οφείλονται σε υποκινούμενες αντιδράσεις χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και η αποφυγή παλινδρομήσεων σαν αποτέλεσμα παιχνιδιών διεκδίκησης εξουσίας χωρίς και πάλι ουσιαστικό αφήγημα αλλά με λαοπλάνες υποσχέσεις.

Δεύτερον: η χρηστή διαχείριση των οικονομικών μας χωρίς ανταπόκριση στα τραγούδια  των σειρήνων της υπερκατανάλωσης και του υπερδανεισμού, συμπεριφορών που οδήγησαν από την πλευρά του ευρέως πληθυσμού στην οικονομική κρίση των ισχνών αγελάδων από το 2008 και μετά.

Συνοψίζοντας, το μέλλον προβλέπεται ανθηρό αλλά τα άνθη θέλουν καλλιέργεια και αυτό χρειάζεται τις δυνάμεις όλων μας γιατί όπως είπε και ο θείος του Spiderman: «Mε τη μεγάλη δύναμη έρχεται μαζί και η μεγάλη ευθύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ