Αντόνιο Γκουτιέρες: «Ενταχθείτε στην γενιά της αποκατάστασης του περιβάλλοντος»

Στο μήνυμα του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών για την προστασία του πλανήτη και στους πολίτες σε όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια, συμμετέχοντας ενεργά.

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτιέρες

Φτάνουμε γρήγορα στο σημείο χωρίς επιστροφή για τον πλανήτη. Αντιμετωπίζουμε μια τριπλή περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη – απώλεια βιοποικιλότητας, κλιματικές διαταραχές και κλιμακούμενη ρύπανση. Για πολύ καιρό, η ανθρωπότητα κόβει τα δάση της Γης, μολύνει τα ποτάμια και τους ωκεανούς της και οργώνει τα λιβάδια μέχρι την εξάντλησή τους ως την λήθη.
Καταστρέφουμε τα ίδια τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τις κοινωνίες μας. Και, με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύουμε να στερηθούμε από τα τρόφιμα, το νερό και τους πόρους που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.

Η υποβάθμιση του φυσικού κόσμου ήδη υπονομεύει την ευημερία 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ή 40% της ανθρωπότητας. Ευτυχώς, η Γη είναι ανθεκτική. Αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Έχουμε ακόμη χρόνο να αντιστρέψουμε τη ζημιά που έχουμε κάνει.

Γι΄ αυτό, στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την «Δεκαετία για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος».
Αυτό το παγκόσμιο κίνημα θα φέρει κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινωνίες και πολίτες σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να θεραπεύσουμε τη Γη. Αποκαθιστώντας τα οικοσυστήματα, μπορούμε να οδηγήσουμε σε έναν μετασχηματισμό που θα συμβάλει στην επίτευξη όλων των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Το έργο αυτό είναι ιστορικό.

Πρέπει να αναφυτεύουμε και να προστατεύσουμε τα δάση μας. Πρέπει να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τις θάλασσές μας. Και πρέπει να πρασινίσουμε τις πόλεις μας.
Η επίτευξη αυτών των πραγμάτων όχι μόνο θα προστατεύσει τους πόρους του πλανήτη. Αλλά θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας ως το 2030, θα αποφέρει κέρδη άνω των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο και θα βοηθήσει στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας.

Η «Δεκαετία για την Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος» είναι μια παγκόσμια έκκληση για δράση. Θα συγκεντρώσει την πολιτική υποστήριξη, την επιστημονική έρευνα και τους οικονομικούς πόρους για να αυξήσει μαζικά την αποκατάσταση. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει.

Η επιστήμη μας λέει ότι αυτά τα επόμενα 10 χρόνια είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή, να αναστρέψουμε τη θανατηφόρα παλίρροια της ρύπανσης και να τελειώσουμε την απώλεια ειδών.

Ας είναι λοιπόν σήμερα η αρχή μιας νέας δεκαετίας – μιας δεκαετίας στην οποία επιτέλους θα κάνουμε ειρήνη με τη φύση και θα διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ