Παγκόσμιος Τουρισμός: «Ολική επαναφορά» μετά το 2023

Σε δυο ή τρία χρόνια θα μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να επανέλθει πλήρως στα επίπεδα του 2019 σύμφωνα με ξένους αναλυτές και ειδικούς, όπως ο Lead Partner του τομέα Hospitality & Leisure της Deloitte, Αντρέας Σκρίβεν που ανέλυσε τις εκτιμήσεις του στην ημερίδα «Tourism of Tomorrow» του ACT στη Θεσσαλονίκη.

Πολλοί ξένοι αναλυτές εκτιμούν φέτος ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά σε συνάρτηση με την εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων και την μείωση των κρουσμάτων σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και την καθιέρωση κοινών μέτρων για την διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Την ίδια περίπου πρόβλεψη για την φετινή τουριστική κίνηση κάνουν και κορυφαία στελέχη του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO),δίνοντας διαφορετικά σενάρια ανά γεωγραφική περιοχή λόγω της διαφορετικής διαχείρισης της πανδημίας και των σημαντικών διαφορών στην πρόοδο εμβολιαστικών προγραμμάτων των εθνικών πληθυσμών. Όμως, μπορεί η διαφορά να είναι σημαντική σε σχέση με την περυσινή περίοδο, όταν επαληθεύτηκε το πιο αρνητικό σενάριο του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού αλλά και διεθνών εταιρειών εκθέσεων και μελετών για τα ταξίδια και τον τουρισμό αλλά είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για την προσέγγιση των επιπέδων του 2019, πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές η ολική επαναφορά στην κανονικότητα των ταξιδιών θα πρέπει να αναμένεται μετά το 2023 και όχι νωρίτερα, παρά τις εξελίξεις και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στις περισσότερες χώρες-προορισμούς.

Στην ημερίδα με θέμα «Tourism of Tomorrow» που διοργάνωσε το American  College of Thessaloniki (ACT), οι εκτιμήσεις των ειδικών ήταν πως ο ελληνικός τουρισμός θα προσεγγίσει τις επιδόσεις- ρεκόρ του 2019 «από το τέλος του 2023» και σταδιακά προς το 2024 θα μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια η γνωστή φράση: «Business as usual».
Όπως δήλωσε ο Lead Partner του τομέα Hospitality & Leisure της Deloitte, Αντρέας Σκρίβεν «το (διεθνές) περιβάλλον είναι ακόμη ρευστό. Οι ενδείξεις για τις αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία) δείχνουν επιφυλακτικότητα και περιορισμένη διάθεση των πολιτών τους για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή σε ξενοδοχεία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ποσοστό που είναι κάτω από το 20% στις περισσότερες αγορές. Το 2023 θα είναι η χρονιά της επαναφοράς του τουρισμού στο “business as usual“. Παρόλα αυτά, οι δείκτες αρχίζουν να βελτιώνονται δείχνοντας θετική τροχιά στις περισσότερες χώρες».

Υπογράμμισε επίσης στην τοποθέτησή του: «Η ασφάλεια θα συνεχίσει να έχει πρωτεύοντα ρόλο. Το επιχειρηματικό μοντέλο θα υποστεί και αυτό μεταβολές, καθώς αναμένονται αλλαγές στις οικονομικές συμφωνίες ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές χώρων».

Όσον αφορά τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, αποκάλυψε πως σύμφωνα με όλα τα στοιχεία θα υπάρχουν βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροχρόνιες επιδράσεις: «Η πανδημία επιτάχυνε αλλαγές, που διαφαίνονταν από τα προηγούμενα χρόνια, έφερε όμως και αλλαγές που παραμείνουν. Τα διεθνή ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους θα επιβιώσουν. Οι κρατήσεις (booking) θα γίνουν μία αδιάλειπτη διαδικασία, ενώ θα επικρατήσουν η λογική του pick up στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, μία νέα σύγχρονη και προσεκτική προσέγγιση στον σχεδιασμό των χώρων, και η τάση του “biz-leisure” (δηλ. η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως παρατείνοντας ένα ταξίδι αναψυχής) θα γίνει πιο έντονη, δημιουργώντας έναν νέο τύπο ταξιδιώτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ