Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

1,610
  • Πόσο εύκολα και γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στην πολιτική. Πολλοί από όσους έπλεκαν το εγκώμιο του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη για την ευφράδεια, τις γνώσεις και το επικοινωνιακό του χάρισμα, από την Κυριακή του ασκούν το βράδυ σκληρή κριτική, με πολλές αιχμές. Από το γεγονός ότι έχει καταντήσει «ψώνιο» με τις τόσο συχνές εμφανίσεις σε κανάλια, διαδικτυακές εκδηλώσεις και κοινωνικά δίκτυα κάνοντας δηλώσεις επί παντός επί στητού ως άλλος παντογνώστης μέχρι ότι υποδύεται τον πρωτοκλασάτο υπουργό αν και είναι ένας απλός σύμβουλος.
  • Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – και εκτός κυβέρνησης- δε τον κατηγορούν ότι πληρώνουν τα…απωθημένα ενός διορισμένου κυρίως οι εκλεγμένοι (υπουργοί και βουλευτές) αλλά και το κόμμα το πολιτικό κόστος.
  • Πληροφορίες πάντως θέλουν ακόμα και τον Πρωθυπουργό να έχει ενοχληθεί αλλά το πόσο ακριβώς θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες από τον αριθμό και την συχνότητα των δημοσίων παρεμβάσεων του Αλέξη Πατέλη. Κι αν υπάρξουν (εντός Ελλάδας πάντοτε) νέες εμφανίσεις ως το τέλος του καλοκαιριού…
  • Το μέλλον του ιδρυτή του αριστερού κόμματος της Ισπανίας «Podemos» Πάμπλο Ιγκλέσιας (γνωστό κι ως ο «κοτσίδας») θεωρούν ότι θα έχει αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα και ο ηγέτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει προβληματισμός στο κόμμα αφού σχεδόν δυο χρόνια στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να καρπωθεί την φθορά της εξουσίας, ούτε τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης. Σε αντίθεση όμως με τις εξελίξεις στην Ισπανία δεν υπάρχει ο ξεκάθαρος λόγος, όπως η εκλογική ήττα, για την επιλογή της τιμητικής αποχώρησης, ούτε οι κατάλληλες συνθήκες για την απομάκρυνσή του, που μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Σίγουρα όμως εσωκομματικά υπάρχει έντονη κριτική και γκρίνια ενώ σε διάφορες ομάδες και τάσεις έχουν διεξαχθεί συζητήσεις για την ανάδειξη ενός νέου, πιο αξιόπιστου και ελκυστικού προσώπου στο ευρύ κοινό αφού ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει πλέον την ίδια, υψηλή, απήχηση τους ψηφοφόρους. Ανάμεσα στα πρόσωπα, που φαίνεται να προβάλλουν ως τα φαβορί είναι ο (πρώην Υπουργός Εσωτερικών και τέως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας) Αλέξης Χαρίτσης, η (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) Έφη Αχτσιόγλου και ο (πρώην Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) Δημήτρης Τζανακόπουλος.
  • Αντιθέτως ελάχιστες είναι οι πιθανότητες προώθησης του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου και των περισσοτέρων στελεχών της λεγόμενης «παλαιάς φρουράς» καθώς έχει μικρή ως μηδενική απήχηση στις νεανικές ηλικίες…
  • Αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν επιτρέπει και σε κανέναν να την απειλεί». Συνεργάτες του Ερντογάν έλεγαν σε εκπροσώπους τοπικών δικτύων και εφημερίδων ότι ήταν προκλητικό μήνυμα και υπό τις…ευλογίες των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και θα λάβει σκληρή απάντηση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Δηλαδή;
  • Συνεχίζει την (έμμεση, ήπια αλλά εξαιρετικά αιχμηρή) κριτική στην κυβέρνηση ο ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και Πρόεδρος της Jumbo. Παρά τα θετικά αποτέλεσμα της εισηγμένης στο πρώτο τετράμηνο του έτους και την πλήρη αξιοποίηση των ευεργετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (όπως το πρόγραμμα επιδότησης των εργαζομένων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την μείωση ενοικίων εμπορικών ακινήτων, κ.α.) από την εταιρεία, χαρακτήρισε υπέρμετρα αυστηρούς τους περιορισμούς στα καταστήματα λιανικής, όπως τα Jumbο, σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, όπως ανέφερε με νόημα. Η τρίτη φορά το τελευταίο εξάμηνο που αφήνει αιχμές για κυβερνητικές αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία…
  • Από τα πλέον επιτυχημένα σχόλια ήταν η φράση βουλευτή -με υπουργική εμπειρία – στο περιθώριο των εργασιών της Βουλής: «Μήπως έπρεπε να δοθεί και μέρισμα στους μετόχους απευθείας από τους φορολογούμενους, για να μην ταλαιπωρηθεί με την γραφειοκρατία του Υπουργείου Οικονομικών;»
Σχόλια