Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Εντείνεται τις τελευταίες ημέρες η φημολογία για τα σχέδια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωση ενός ανασχηματισμού μέσα στους επόμενους μήνες. Για την ακρίβεια, ενός δομικού κυβερνητικού ανασχηματισμού, με αρκετές σημαντικές αλλαγές προσώπων σε παραγωγικά υπουργεία και σε θέσεις-κλειδιά για την ανάκαμψη της οικονομίας και την τόνωση της κοινωνίας στην μετά-COVID εποχή.
  • Το σενάριο του Ιουνίου θεωρείται ήδη ξεπερασμένο, για τον Ιούλιο φαίνεται να αποτελεί επιλογή «υψηλού ρίσκου». Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα το μοναδικό σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι η περίοδος λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, ένας ανασχηματισμό στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πάντως επειδή το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά τις τελικές του αποφάσεις. Και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέσα στο καλοκαίρι…
  • Απορίες και ερωτήματα προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης σχετικά με τους κατόχους διδακτορικού. Σε συνέντευξή του διατύπωνε την άποψή του πως «όποιος κάνει διδακτορικό δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά». Πολλοί ερμήνευσαν την συγκεκριμένη φράση τελείως αρνητικά και του άσκησαν κριτική στα social media ότι κατηγορεί ως τεμπέληδες τους κατόχους διδακτορικών τίτλων.
  • Οι αντιδράσεις πολιτών (και όχι τόσο πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης) είχαν ως αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα σε ανάρτησή του στο Facebook να ζητήσει συγγνώμη για την φράση αυτή και να χαρακτηρίζει την διατύπωση του ως «άτυχη».
  • Αρκετά στελέχη του κόμματος αναρωτήθηκαν με ποιό σκεπτικό διατύπωσε αυτή την άποψη όταν και ο ίδιος είναι κάτοχος διδακτορικού (μάλιστα, από το διάσημο πανεπιστήμιο του Princeton) και τι στόχο είχε η συγκεκριμένη παρέμβασή του, όπου διατυπώθηκαν και δυο ακόμα αμφιλεγόμενες θέσεις. Πρώτον, ότι «για τις πιο πολλές δουλειές, το διδακτορικό είναι κάτι το αρνητικό» και δεύτερον πως «Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση».
  • Με μεγάλη αγωνία περιμένουν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών την έκδοση του πιστοποιητικού της KPMG για την Attica Bank, που ανέμενε η διοίκηση της τράπεζας αρχικά στις 5 Μάϊου. Το σημαντικό είναι αν θα επισημαίνει (ή όχι) ότι απαιτείται η αναμόρφωση του ισολογισμού του 2019 και ενδεχομένως και του πρώτου εξαμήνου του 2020. Σε αυτή την περίπτωση θα εμπλακούν η Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο Αθηνών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φυσικά το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank. Κάποιοι θα βρεθούν ξαφνικά σε πολύ δύσκολη θέση…
  • Μεγάλη μυστικοπάθεια στην PQH που λειτουργεί την τελευταία πενταετία ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Από τις 27 Απριλίου η συνιδρύτρια της Onomis Mediation (και πρώην στέλεχος της Eurobank) Τάνια Σουσάρη ανέλαβε τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Συμβούλου, με τον Ξάνθο Βράχα να αναβαθμίζεται σε Πρόεδρο αλλά επίσημη ανακοίνωση δεν εκδόθηκε. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν οι αλλαγές, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν κάνει ήδη τις αλλαγές στα προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ήταν δηλαδή κοινό μυστικό. Πάνω από όλα διαφάνεια…
  • Με την ευκαιρία, η κα. Τάνια (Φωτεινή) Σουσάρη υπήρξε Σύμβουλος Διοίκηση της PQH από τον Ιούνιο του 2019 ενώ με άλλο ρόλο είχε συνεργασία με την ίδια εταιρεία από τον Φεβρουάριο του 2018. Άρα γνωρίζει ήδη «πρόσωπα και καταστάσεις».
  • Στην παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας της Disney γύρω από τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, γνωστού παγκοσμίως και ως «Greek Freak» συμμετέχει και η εταιρεία παραγωγής ταινιών της εφοπλιστικής οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (και του τουριστικού συγκροτήματος «Costa Navarino») Faliro House. Αυτό προκύπτει από επενδυτικό σχέδιο για την επιδότηση δαπανών παραγωγής που υποβλήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με βάση τον τελευταίο νόμο για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ