Η 5η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ!

Φαίνεται πως η κατευθυντήρια αρχή πίσω από τη Βιομηχανία 4.0 – η επόμενη φάση της εκβιομηχάνισης, αυτό που ονομάζουμε Βιομηχανία 5.0, ήρθε ταχύτατα!

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι ο αυτοματισμός των παραδοσιακών κατασκευαστικών και βιομηχανικών πρακτικών, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είναι η χρήση αυτοματισμού, ρομποτικών και σύνθετων μηχανών για την επιτάχυνση παραγωγής καθώς και για την βελτίωση σε ποιότητα και ασφάλεια.

Για παράδειγμα, σε κατασκευαστικά περιβάλλοντα, τα ρομπότ έχουν εκτελέσει επικίνδυνες, μονότονες ή σωματικά απαιτητικές εργασίες, όπως συγκόλληση και βαφή σε εργοστάσια αυτοκινήτων και φόρτωση και εκφόρτωση βαριών υλικών σε αποθήκες.

Στο δρόμο προς την 4η Βιομηχανική επανάσταση, υπήρξε ένα τεράστιο συμβάν, μια πανδημία, που έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο μας. Οι χαμένες ανθρώπινες ζωές είναι κάτι που θα μας θυμίζει πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι σε έναν νέο κίνδυνο. Θα μας θυμίζει όμως παράλληλα πως οι τεχνολογικές κι ερευνητικές δυνατότητες μας, μπορούν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.

Έτσι, ενώ πολλοί οργανισμοί εξακολουθούσαν την ανάπτυξη μεθόδων διασύνδεσης νέων τεχνολογιών, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας – η κατευθυντήρια αρχή πίσω από τη Βιομηχανία 4.0 – η επόμενη φάση της εκβιομηχάνισης, αυτό που ονομάζουμε Βιομηχανία 5.0, ήρθε ταχύτατα.

Με τον όρο Βιομηχανία 5.0 αναφερόμαστε σε άτομα που εργάζονται παράλληλα με ρομπότ και έξυπνα μηχανήματα. Πρόκειται για ρομπότ που βοηθούν τους ανθρώπους να δουλεύουν καλύτερα και γρηγορότερα αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως το IoT και Data Lakes. Μηχανήματα που μέσω τεχνολογιών όπως Machine Learning, Cognitive Learning μαθαίνουν συνεχώς να βελτιώνονται. Η Βιομηχανία 5.0 δεν αντικαθιστά την 4.0, αλλά την εξελίσσει. Στην ουσία προσθέτει την ανθρώπινη πινελιά στους βιομηχανικούς πυλώνες 4.0 αυτοματισμού και αποτελεσματικότητας. Έτσι, στο παράδειγμα μας παραπάνω, καθώς τα μηχανήματα στο χώρο εργασίας γίνονται πιο έξυπνα και πιο συνδεδεμένα, η Βιομηχανία 5.0 στοχεύει στη συγχώνευση αυτών των γνωστικών δυνατοτήτων υπολογιστών με την ανθρώπινη νοημοσύνη και επινοητικότητα σε συνεργατικές λειτουργίες.

Τι πρέπει να έχουμε υπόψιν μας στο δρόμο για την εξέλιξη αυτή;  Τρία είναι τα βασικά στοιχεία για τη Βιομηχανία 5.0 και τις επιπτώσεις της.

# 1: Η Βιομηχανία 5.0 στοχεύει στη στήριξη – όχι στην αντικατάσταση – των ανθρώπων
Δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε πως η γρήγορη άνοδος της ρομποτικής θα λειτουργήσει ως ευκαιρία να εξαλειφθεί ο αριθμός του προσωπικού και να αντικατασταθούν οι εργαζόμενοι, που εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες σε γραμμές συναρμολόγησης. Οι κατασκευαστές που καταλαβαίνουν την αξία της ανθρώπινης διαίσθησης και τις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων βρίσκονται σε θέση να ευδοκιμήσουν. Μεγάλη Γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων  έδειξε πόσο αρμονικά λειτουργούν άνθρωποι και μηχανές στην γραμμή παραγωγή της στις ΗΠΑ.

# 2 Η Βιομηχανία 5.0 αφορά την εξεύρεση της βέλτιστης ισορροπίας απόδοσης και παραγωγικότητας
Ο στόχος της Βιομηχανίας 4.0 είναι η διασύνδεση μηχανών, διαδικασιών και συστημάτων για μέγιστη βελτιστοποίηση απόδοσης. Η Βιομηχανία 5.0 κάνει τέτοια αποδοτικότητα και παραγωγικότητα ένα βήμα παρακάτω. Πρόκειται για τη βελτίωση των συνεργατικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, παραδέχτηκε ότι ο «υπερβολικός αυτοματισμός» στην εταιρεία του ήταν λάθος, γράφοντας ότι «Οι άνθρωποι είναι υποτιμημένοι».

# 3 Η εξέλιξη της Βιομηχανίας 5.0 είναι αναπόφευκτη
Αφού χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να γίνει μια διαδικασία πιο αποτελεσματική, δεν έχει νόημα να διατηρήσουμε παλιές πρακτικές, διαδικασίες, ή να προσπαθήσουμε να παντρέψουμε τον παλιό και νέο τρόπο. Η  Βιομηχανία 5.0 είναι ο ορίζοντας γεγονότων του κατασκευαστικού κόσμου. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα που μπορεί να αποκτηθεί, έχουμε ξεπεράσει το σημείο της επιστροφής.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως, σε ορισμένα μέρη, η εφαρμογή της Βιομηχανίας 4.0 εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, βιομηχανικό ρεύμα και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό δείχνει ότι η μετάβαση στην Βιομηχανία 5.0 μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και να αναμειχθεί με έντονο πολιτιστικό μετασχηματισμό.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί ΣΗΜΕΡΑ και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για επενδύσεις σε υποδομές και δυναμικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ