Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Σε πολύ δυσμενή θέση φημολογείται πως βρίσκεται στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες εβδομάδες καθώς μετά την διπλή «γκάφα» σε ισάριθμες κυβερνητικές εκδηλώσεις και δράσεις που συμμετείχε, και τις απαράδεκτες δηλώσεις συγγενικού του προσώπου (πρώην εκδότη, νυν ραδιοφωνικού παραγωγού και μελλοντικού αρχηγού πολιτικού κόμματος) κατά της κυβέρνησης και σημαντικών προσώπων της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύφθηκε ότι είχε εμπλοκή και σε πολύκροτη υπόθεση με περιθωριακό, νεόκοπο εκδότη και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών-σόου σε παρακμιακά τοπικά κανάλια του λεκανοπεδίου.
  • Αν και το μέλλον του φαίνεται να κρέμεται σε μια κλωστή εξαιτίας των αντιδράσεων υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, υπάρχει περίπτωση όπως ακούγεται να την γλιτώσει τελικά με αυστηρότατες παρατηρήσεις και εκτεταμένων περικοπών των λιγοστών αρμοδιοτήτων του για «ειδικούς λόγους».
  • Πώς το έλεγε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς; «Αυτός απαλλάσσεται λόγω βλακείας»…
  • Αφορμή (και όχι αιτία) για μια μεγάλη κόντρα σε κυβερνητικό επίπεδο, με πολλές πιθανότητες να τεθεί ακόμα και θέμα παραίτησης υπουργού, μπορεί να γίνει η θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση θα γίνει την δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Μάϊου και φαβορί θεωρούνται ο Πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος και ο ομόλογός του στην Eurobank, Γιώργος Ζανιάς. Και οι δυο έχουν διατελέσει υπουργοί και είναι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί με εξαιρετική επαγγελματική σταδιοδρομία. Με την διαφορά πως ανεπισήμως τον έναν στηρίζει ο αρμόδιος υπουργός και τον άλλο δυο υφυπουργοί και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού.
  • Σε νέο…φάουλ υπέπεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μέσα στον «χείμαρρο» δηλώσεων και τοποθετήσεων των τελευταίων ημερών για την επανεκκίνηση της εστίασης με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες ασφαλείας λόγω της πανδημίας μετά το τελευταίο lockdown.Σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου τόνισε ότι θα γίνει μετά το Πάσχα και προσδιόρισε τον χρόνο λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας: «στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στις 10 Μαΐου. Αυτός ο στόχος παραμένει. Στις 10 Μαΐου θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, να κάνουν την αίτησή τους και η εκταμίευση θα είναι εντός ολίγων ημερών». Με την διαφορά ότι η πλατφόρμα είναι έτοιμη αφού ουσιαστικά πρόκειται για το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
  • Και το χειρότερο; Δεν υπάρχει ακόμα η απαραίτητη έγκριση για τα απαραίτητα κονδύλια (περίπου 330 εκατ. ευρώ) από την Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών. Γεγονός που σημαίνει πως η εκταμίευση δεν είναι ουσιαστικά θέμα «ολίγων ημερών» όπως τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ουσιαστικά, αυτή την εβδομάδα θα φανεί πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οριστική απάντηση.
  • Ποιός Γενικός Γραμματέας μεγάλου υπουργείου πιστεύει (και μάλλον το’ χει πει και λίγους συνεργάτες και φίλους) ότι θα μετακομίσει σύντομα στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συνδράμει με τις εμπειρίες και τις γνώσεις του στην προσπάθεια αξιοποίησης πόρων από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης για σημαντικά έργα δημοσίου συμφέροντος;
  • Μπαράζ ανακοινώσεων για νέες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένουν στα τέλη Μάϊου στην κυβέρνηση καθώς θεωρούν τις σχετικές συμφωνίες οριστικές και τελικές. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν δυο υφυπουργοί από διαφορετικά υπουργεία την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα σε συνομιλία τους με γνωστό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που ήταν από νωρίς στο κοινοβούλιο. Και χωρίς διαρροές όμως κυκλοφορούν αρκετές φήμες…
  • Αληθεύει ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τελικό πόρισμα της διερεύνησης των καταγγελιών περί δεσπόζουσας θέσης με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά της ΔΕΗ στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, που ξεκίνησε επίσημα τον προηγούμενο μήνα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν;
  • Οι πληροφορίες λένε πως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εκφράσει στα στελέχη της Κομισιόν την πλήρη συνεργασία για την διευκόλυνση των σχετικών ερευνών επιμένοντας πως λειτουργία με πλήρη διαφάνεια και καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια σε αντίθεση με το παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ