Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις για τις αναρτήσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη από τους λογαριασμούς της στα social media την περίοδο 2010-2016, που έκανε πολιτικό ρεπορτάζ αρχικά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στην συνέχεια στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Παρά την προσπάθεια…κάλυψης του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη (σ.σ. ένας από τους πολιτικούς που αναφέρεται στις αναρτήσεις) δηλώνοντας πως «η κ. Πελώνη τα tweets της, τα έχει γράψει ως δημοσιογράφος. Και ήταν ασφαλώς δικαίωμά της και υποχρέωσή της, ως δημοσιογράφος, να ασκεί κριτική και στη ΝΔ τότε και στα στελέχη της» προκύπτει θέμα με το περιεχόμενο των δημοσιευμένων σχολίων της.
  • Από πότε οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, όπως «drama queen» και χρήστης «ληγμένων (φαρμάκων)» για τον -τότε- Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και οι αιχμές για «επιστροφή στο παρελθόν της Χούντας», τα υποτιμητικά σχόλια για εκλεγμένους πολιτικούς μεγάλων κομμάτων της Βουλής (π.χ.Μιχάλης Χρυσοχοϊδης) και οι ειρωνείες για βουλευτές (Α.Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης) αποτελούν ρεπορτάζ ή (δημοσιογραφική) αρθρογραφία στην σύγχρονη Ελλάδα;
  • Έχουν μήπως σχέση με τους αρχές και τους κανόνες της αρθρογραφίας ή με τον Κώδικα Δεοντολογίας Συντακτών; 
  • Με την ευκαιρία η κ. Πελώνη ακούγεται ότι προέρχεται από το «πράσινο» (σ.σ. γνήσιο ΠΑΣΟΚ) περιβάλλον της Άννας Διαμαντοπούλου ενώ ο σημερινός σύντροφός της Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι ο νυν Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (πρώην Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής) και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
  • Οι φήμες λένε πως οι παλιές αναρτήσεις και τα tweets δεν προέρχονται από τον μηχανισμό της αντιπολίτευσης (Ελληνική Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, κ.α.) αλλά από πρώην στελέχη της «Γαλάζιας παράταξης» που τέθηκαν στο περιθώριο από το καλοκαίρι του 2019 και φέρονται άκρως δυσαρεστημένα από την  αξιοποίηση συγκεκριμένων προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ…
  • Αντιθέτως «νερό στο όνομα» του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα πίνουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών. Όχι μόνο για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και για την εξαιρετική επικοινωνία που έχει δημιουργήσει με κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρά τις δηλώσεις του -συνταξιούχου πλέον- Πόουλ Τόμσεν περί της βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η επίσημη θέση του ΔΝΤ τους τελευταίους μήνες έχει διαφοροποιηθεί και δεν υιοθετεί τα αρνητικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή η ελληνική θέση πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδος είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξες.
  • Αύξηση κονδυλίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προωθεί άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθούν σημαντικά έργα και ταυτόχρονα μέσω των επενδύσεων να αντιμετωπισθούν πιο δυναμικά οι επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΔΕ θα αυξηθεί συνολικά κατά 1,25 δισ. ευρώ για το 2021, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε εθνικούς πόρους και το 1 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτήσεις. Αυτά θα προστεθούν στα επιπλέον 3 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, που πέρασε με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες.
  • Εγκωμιαστικά σχόλια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον φάκελο με το Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως πίσω από τα αρμόδια υπουργεία και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και η τεχνογνωσία μιας ιδιωτικής εταιρείας. Το έργο της προετοιμασίας και σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν έχει αναλάβει η PricewaterhouseCoopers (PwC), με αμοιβή 590.000 ευρώ με καταβολή σε δυο δόσεις.
  • Συνεδριάζει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από δύο μήνες -υποχρεωτικής-… αδράνειας λόγω έλλειψης απαρτίας και μελών. Δυστυχώς μόνο με τον πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο και ένα μέλος δεν θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία (Ν.4685/20). Μόλις πριν από δυο ημέρες εγκρίθηκε τελικά η επιλογή των τριών μελών, με βάση την προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου για την αντικατάσταση τεσσάρων μελών της Ολομέλειας, η θητεία των οποίων έληγε στα μέσα Φεβρουαρίου. Το τέταρτο μέλος είναι αντιπρόεδρος της Αρχής και πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και όχι απλώς το αρμόδιο υπουργείο. Και πολλά στελέχη της αγοράς ενέργειας διερωτώνται αφού ο σχετικός νόμος δίνει την δυνατότητα έναρξης της διαδικασίας αντικατάστασης μελών 6 μήνες πριν την λήξη της θητείας τους γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες εγκαίρως…
  • Προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) με χρηματοδότηση ως 5.000 ευρώ. Παρότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων μόλις το 12%-15% των εμπορικών εταιρειών διαθέτει ήδη e-shop, υποβλήθηκαν περίπου 11.500 αιτήσεις στην δράση «e-λιανικό», με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί καν το διαθέσιμο ποσό του προγράμματος. Έτσι, το υπουργείο θα προχωρήσει και σε νέα προκήρυξη, με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό (περίπου 26,5 εκατ. ευρώ), την οποία θα χαρακτηρίσει ως β’ κύκλο της συγκεκριμένης δράσης. Και μάλιστα μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες…
  • Από τα παράπονα που έφθασαν στην ηγεσία του υπουργείου έγινε αντιληπτό ότι το βασικό πρόβλημα για την έλλειψη αιτήσεων παρά το τεράστιο ενδιαφέρον είναι η προϋπόθεση για την προκαταβολή των δαπανών και την καταβολή του ποσού της επιχορήγησης, όταν εγκριθεί η αίτησή τους. Με βάση την εμπειρία από άλλες παρόμοιες δράσεις του ΕΣΠΑ από την έγκριση μέχρι την εκταμίευση μεσολαβούν πολλοί μήνες (παλαιότερα και χρόνια) και σε τέτοια περίοδο όπου υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων η προκαταβολή όλων των δαπανών είναι απαγορευτικός όρος.
  • Άραγε σκέψεις να επανεξετασθεί το θέμα υπάρχουν πριν την δημοσίευση της νέας προκήρυξης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ