Πολιτικός Παρατηρητής: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

  • Έντονο παρασκήνιο είχε η χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας με θέμα την αξιολόγηση των απαραίτητων μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του τρίτου «κύματος» της πανδημίας. Η σιγουριά της τελικής εισήγησης για την επιβολή μιας πανελλαδικής, αυστηρής, καραντίνας - ή lockdown, όπως προτιμούν οι τεχνοκράτες- με απαγόρευση μετακίνησεων για δυο εβδομάδες μέσα σε τρεις ώρες έγινε απλή...τροποίηση των μέτρων.
  • Σύμφωνα με ορισμένα από τα μέλη που συμμετείχαν στην σύσκεψη ήταν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην ακολουθήσει αυτήν την επιλογή αλλά να διατηρήσει τον «διαχωρισμό» της χώρας σε δύο επίπεδα (το κόκκινο και το βαθύ κόκκινο) ανεξαρτήτως της τελικής εισήγησης των ειδικών. Άλλωστε οι εισηγήσεις είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικές αφού οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με πολλαπλά κριτήρια, ανάμεσά τους οι επιπτώσεις στην οικονομία και το λεγόμενο «πολιτικό κόστος».
  • Γι' αυτό και λίγες ώρες μετά τις διευκρινίσεις Χαρδαλιά μέλη της αρκετοί λοιμοξιολόγοι και καθηγητές ιατρικής δήλωσαν ξεκάθαρα πως με αυτά τα μέτρα δεν θα επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο χρονικό διάστημα των δυο εβδομάδων αλλά θα υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων μετά την 16 Μαρτίου, ενδεχομένως και υπό το βάρος της επιδείνωσης της κατάστασης. «Μια τρύπα στο νερό», δηλαδή...
  • Άραγε την απόσταση των δυο χιλιομέτρων από την διεύθυνση κατοικίας πως θα την μετράνε στην μέση του δρόμου οι άνδρες της αστυνομίας στο νέους ελέγχους; Με την χρήση ειδικής εφαρμογής, με την χρήση Google maps από το κινητό τους ή με μεζούρα, που δεν έχει και χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας;
  • Την διαγραφή του για την ανιστόρητη δήλωσή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα («κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη “17η Νοέμβρη”, αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές») ότι επιθυμούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ελάχιστοι έχουν την διάθεση να την εκφράσουν δημόσια υπό τον φόβο στοχοποίησης τους παρά την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.
  • Το ίδιο λέγεται ότι θα ήθελε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά με δεδομένες τις λεπτές ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και την παρουσία «συμπαθούντων» της «17 Νοέμβρη» και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που αρέσκονται να τις αποκαλούν «οργανώσεις ένοπλης πάλης» είναι εξαιρετικά απίθανο να το τολμήσει στην παρούσα φάση.
  • Ειδικά από την στιγμή που ο «σύντροφος» Δρίτσας μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο έκανε στροφή 180 μοιρών και από την εκδοχή της δήθεν παρανόησης και παρερμηνείας των -ξεκάθαρων- δηλώσεων του φρόντισε να προχωρήσει σε πλήρη ανασκευή και αναδιατύπωση των ισχυρισμών του, ώστε να ταιριάζουν με την επίσημη - και λογική - κομματική θέση και ακόμα περισσότερο στην άποψη της κοινής γνώμης, δύσκολα θα τεθεί τέτοια θέμα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες ο μοναδικός που τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά του είναι πρώην βουλευτής με...βαρύ επώνυμο, αδελφός αγωνιστή που θυσιάστηκε για την δημοκρατία στην Ελλάδα, ο οποίος διαγράφηκε τον Νοέμβριο του 2015 γιατί διαφώνησε με την εφαρμοζόμενη σκληρή, αντιλαϊκή, οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή του: «Άλλο η αριστερά, άλλο η αναρχία και άλλο η τρομοκρατία». Για όσους έχουν ακόμα οποιαδήποτε σύγχυση στο μυαλό τους...
  • Αληθεύει ότι τη δωρεά των 18 μονάδων εντατικής θεραπείας στο ελληνικό δημόσιο από την «Επιτροπή Ελλάδα 2021» (υπό την προεδρία της Γιάννας Αγγελοπούλου) την έμαθαν οι βασικοί χρηματοδότες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) από δημοσιεύματα ιστοσελίδες και εφημερίδων;
  • Αυτό που δεν έμαθαν από τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά Μέσα ήταν η απαίτηση της κα.Αγγελοπούλου να γίνουν Μεγάλοι Χορηγοί της επιτροπής, καταβάλλοντας από 4,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε τράπεζα. Έτσι απλά, αξιοκρατικά και με διαφάνεια!
  • Τουλάχιστον αυτό το ποσό ανέφερε η επιστολή της Επιτροπής που τους κοινοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις συνεχείς αρνήσεις των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν οικειοθελώς τις δραστηριότητες της Επιτροπής, με τον κίνδυνο να κατηγορηθούν εκ των υστέρων για κακοδιαχείριση και σπατάλη κεφαλαίων. Τελικά όπως φημολογείται υπήρξε... συμβιβασμός με την καταβολή ποσού ενός εκατ. ευρώ ανά τράπεζα, συν το κόστος από κάποιες άλλες κοινές δράσεις.
  • Όπως έλεγε και πρώην πρόεδρος μεγάλης τράπεζας, ο οποίος ασχολείται πλέον με επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα: «Με τα λεφτά των άλλων, κάνω κι εγώ δωρεές, χορηγίες και προγράμματα εκδηλώσεων»...