Η αγωνία του λογιστή πριν το σκληρό lockdown

Από τους λογιστές, τόσο η διοίκηση όσο και οι πολίτες ζητούν τα πάντα, χωρίς να συγχωρούν κανένα λάθος.

Λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει τα νέα μέτρα του σκληρού Lockdown οι λογιστές καθόμαστε πάλι σε αναμμένα κάρβουνα. Θα προτιμούσαμε χίλιες φορές την αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι, καθώς κανείς ζητά το λόγο στους τερματοφύλακες που τρώνε το γκολ. Από τους λογιστές όμως και η διοίκηση και οι πολίτες ζητούν τα πάντα, χωρίς να συγχωρούν κανένα λάθος. Ξεκινάμε λοιπόν έναν πολύ συνοπτικό κατάλογο.

Αναστολές συμβάσεων: Από τον Φεβρουάριο θα πρέπει να δηλώνονται εκ των προτέρων. Ωστόσο στις δηλώσεις αναστολών, υπάρχει μια εντελώς άχρηστη διάκριση. Αν και η αναστολή είναι μια και ίδια για όλους τους εργαζόμενους, θα πρέπει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να δηλώνουμε αν ο εργοδότης είναι κλειστή ή πληττόμενη επιχείρηση. Καθώς τώρα πολλές πληττόμενες θα γίνουν κλειστές, θα πρέπει να υποβληθούν ξανά οι αιτήσεις. Και όταν από κλειστές θα ξαναγίνουν πληττόμενες, θα πρέπει πάλι να γίνει η αλλαγή. Είναι μια εντελώς άχρηστη διαδικασία που όχι μόνο προκαλεί τεράστιο άγχος σε εμάς τους λογιστές, αλλά μπορεί να γίνει η αιτία να χάσουν εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για καθαρά τυπικούς λόγους.

Ενοίκια: Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι οι κλειστές επιχειρήσεις θα έχουν 100% έκπτωση του ενοικίου για Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Μετά κατατέθηκε νομοσχέδιο που όριζε ότι και οι πληττόμενες θα έχουν έκπτωση 100%. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Πέμπτη 4/2 και έγινε ο νόμος 4772 όπου στο άρθρο 26, αναφέρει για την  απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του συνόλου του ενοικίου. Λίγες μέρες μετά ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα στήριξης, ανέφερε ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο θα έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο. Έχουμε φτάσει αισίως στις 10 Φεβρουαρίου και δεν γνωρίζουμε τι ενοίκιο πρέπει να καταβάλλει μια πληττόμενη εταιρεία για τον Ιανουάριο.

ΑΠΔ Δώρου Χριστουγέννων: Έχουμε προθεσμία μέχρι 28/02, ακόμα δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που θα απεικονιστεί το Δώρο Χριστουγέννων για τις αναστολές της περιόδου από Μάιος ως Δεκέμβριο του 2020.  

Πρόστιμα: Λόγω πανδημίας, όλες οι χώρες που γνωρίζω πλην Ελλάδος, έχουν αναστείλει τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία τους για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων. Μόνο η Ελλάδα τα διατηρεί. Και μάλιστα η Ελλάδα έχει πολύ ακριβά πρόστιμα που ενεργοποιούνται από το πρώτο δευτερόλεπτο καθυστέρησης. Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά μας. Θα έπρεπε να είναι και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της διοίκησης, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι τα τόσο ακριβά πρόστιμα λειτουργούν ως αντικίνητρο εθελοντικής συμμόρφωσης όταν διαπιστωθεί μια ακούσια παράλειψη.

My Data: Σε αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εφαρμόζουν την πιο μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση από καταβολής Ελληνικού Κράτους. Το My Data. Στην πράξη είναι αυτονόητο ότι οι λογιστές δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε, καθώς θα πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στα μέτρα οικονομικής στήριξης, ώστε κανένας πολίτης να μην τα χάσει καθώς και στην τρέχουσα δουλειά για μην επιβαρυνθούμε με αβάσταχτα πρόστιμα αν κάτι ξεφύγει. Κι όμως, η διοίκηση αδιαφορεί επιδεικτικά και μας καλεί να εφαρμόσουμε κάτι που είναι πρακτικά ανεφάρμοστο. 

Βεβαιώσεις Μετακίνησης: Ας μου εξηγήσει ένας άνθρωπος, γιατί κάθε φορά που λήγει η διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης μετακίνησης για εργασία, θα πρέπει να επανεκτυπώνεται η ίδια βεβαίωση με την νέα ημερομηνία που δίνει αυτόματα το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες εργατοώρες. Απώλεια παραγωγικότητας που θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί με μια πολύ απλή ανακοίνωση: «Η διάρκεια ισχύος των βεβαιώσεων μετακίνησης παρατείνεται αυτόματα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς την υποχρέωση εκ νέου επανεκτύπωσης».

Έχουμε πια ένα χρόνο εμπειρία σε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας. Ας μην κάνουμε για άλλη μια φορά τα ίδια λάθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ