Καραντίνα, (πρόωρες) δηλώσεις για την εστίαση και άλλες υποθέσεις εργασίας

Οι συνεχείς δηλώσεις για τους όρους της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της αγοράς, με επίκεντρο την εστίαση, προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις στην πλειονότητα των πολιτών, όταν την ίδια στιγμή ανακοινώνονται χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, οι νεκροί αυξάνονται και σε πολλά νοσοκομεία χαροπαλεύουν δεκάδες ασθενείς.

Την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν σκέψεις για παράταση του lockdown (εθνικής καραντίνας), ακόμη και αυστηροποίηση των μέτρων, στην χώρα μας λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ξεκίνησαν οι πρώτες επίσημες δηλώσεις σχετικά με τα σχέδια επανεκκίνησης της αγοράς και ανοίγματος της εστίασης την 1η Δεκεμβρίου. Ή στην χειρότερη περίπτωση το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Όταν ακόμη μετράμε δεκάδες νεκρούς σε καθημερινή πλέον βάσεις και εκατοντάδες διασωληνωμένους, όταν δίνεται μια πραγματική μάχη να πεισθούν οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα προκαλεί πραγματικά εντύπωση η βιασύνη κάποιων να κάνουν δηλώσεις τόσο νωρίς για το πότε θα ανοίξει η εστίαση, ένας κλάδος που σύμφωνα με πολλές διεθνείς μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελεί μια από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης. 

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις που έκανε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Αγγελα Μέρκελ για την σημασία περιορισμού μετακινήσεων και επαφών: «Κάθε επαφή που δεν πραγματοποιείται, είναι κάτι θετικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δεν πρέπει να γίνεται απολύτως καμία ιδιωτική γιορτή», τονίζοντας την ανάγκη οι επαφές των πολιτών να περιοριστούν στο «ελάχιστο δυνατό», προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κύματος κορωνοϊού.

Στο ίδιο μήκος κύματος Γάλλοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έχουν αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα «τρίτο κύμα» του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 και πιθανή παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Όταν λοιπόν βρισκόμαστε στο μέσο του «δεύτερου σφοδρού κύματος» της πανδημίας δεν είναι πρόωρο να γίνονται δηλώσεις για άνοιγμα της εστίασης σε μερικές ημέρες από σήμερα;

Δεν θα είναι πιο χρήσιμο οι όποιες δηλώσεις να γίνονται στην ώρα τους και μάλιστα όταν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα; 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ