Ζητούνται επειγόντως σκυλιά για…leasing λόγω καραντίνας!

Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης αδέσποτων προς υιοθεσία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι δεν οφείλεται στην ξαφνική ανάπτυξη του φιλοζωικού κινήματος αλλά στην προσπάθεια εξασφάλισης νομότυπης κάλυψης καθημερινής εξόδου εν μέσω καραντίνας μέσω του «κωδικού 6».

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, αρχικά από τη Θεσσαλονίκη (από συγκεκριμένες φιλοζωικές οργανώσεις) και στην συνέχεια από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες τα αιτήματα για την υιοθέτηση αδέσποτων ζώων – και μάλιστα με διαδικασίες… εξπρές – σε φιλοζωικές εταιρείες και συλλόγους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τις τελευταίες ημέρες, αποδεικνύονται τελικά ακριβείς και αξιόπιστες.

Κι αν δεν ήταν πραγματική είδηση, βασισμένη σε επίσημα στοιχεία και δεν συνοδεύονταν με συγκεκριμένες καταγγελίες για μαζική προσπάθεια παράκαμψης των περιορισμών της νέας εθνικής καραντίνας, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς…μια ευχάριστη «νότα» της -δεύτερης- καραντίνας. Ή τουλάχιστον μια πρωτότυπη φάρσα… 

Όμως, στην πλειονότητά τους οι πληροφορίες έγιναν επώνυμα από εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων, συλλόγων και φορέων. Πρώτα στην συμπρωτεύουσα εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων επιβεβαίωσαν ότι έχουν κατακλυστεί από αιτήματα για υιοθεσία αδέσποτων ζώων (κατά κύριο λόγο σκυλιών) και στην συνέχεια από την Αθήνα και άλλες πόλεις. Είναι ενδεικτικό πως τα αιτήματα άμεσης επίσκεψης σε καταφύγια και χώρους φιλοξενίας αδέσποτων προκειμένου να … γνωρίσουν τα σκυλιά είναι απανωτά και μαζικά, αν και γενικότερα οι επισκέψεις αυτούς τους μήνες τα προηγούμενα χρόνια ήταν ελάχιστες ως μηδενικές.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον για τα αδέσποτα όμως κίνησε πολύ γρήγορα υποψίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι «ενδιαφερόμενοι» ζητούσαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών με ρυθμούς…fast track, επικαλούμενοι τις πιο ευφάνταστες αιτίες (για την βιασύνη), από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας μέχρι την τραγική ψυχολογική κατάσταση (ανύπαρκτων) παιδιών και παππούδων που έχουν ανάγκη συντροφιάς σε αυτή την περίοδο. Σε άλλες περιπτώσεις οι δικαιολογίες είναι πραγματικά… εξωφρενικές!

Στην υιοθεσία πρέπει να γνωρίσει ο ενδιαφερόμενος το ζώο, να δει αν το σκυλί έχει απέναντί του φιλική στάση, να μιλήσει με τον εκπαιδευτή του για τυχόν προβλήματα αλλά και για την προσέγγισή του, να γίνουν οι εξετάσεις στον κτηνίατρο και  στη συνέχεια να υλοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους των τελευταίων ημερών αυτές τις πληροφορίες όμως δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία. 

Οι βάσιμες υποψίες 

Από τις 5 Νοεμβρίου που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η επιβολή νέας καραντίνας (αγγλιστί, lockdown) διάρκειας τριών εβδομάδων ως τις 30 του ίδιου μήνα για το σύνολο της χώρας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας, σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στα αιτήματα υιοθεσίας αδέσποτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστεί και να ακολουθεί η Αθήνα.

Οι υποψίες των εκπροσώπων γνωστών φιλοζωικών εταιρειών και οργανισμών πως τα αδέσποτα σκυλιά αποτελούν πρόσχημα για την παράκαμψη των περιορισμών της καραντίνα και όχι το αντικείμενο πραγματικού ενδιαφέροντος προήλθε τόσο από την ραγδαία αύξηση των αιτημάτων (ασυνήθιστη ακόμα και σε σχέση με την πρώτη καραντίνα) αλλά και από την επιμονή των περισσοτέρων ενδιαφερομένων φιλόζωων για την επιτακτική ανάγκη επίσπευση των διαδικασιών.

Σε μια τουλάχιστον φιλοζωική οργάνωση τα αιτήματα υιοθεσίας αδέσποτων των πρώτων ημερών από την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας ισοδυναμούσε με το σύνολο των αιτημάτων ενός έτους! 

Ακόμα και σκυλιά που λόγω συνθηκών (ασθένειες, σωματική διάπλαση, ράτσα, κ.α.) ήταν γνωστό πως το πραγματικό ενδιαφέρον είναι όντως περιορισμένο, η ζήτηση ήταν σημαντική.  Υπήρξαν όμως και κωμικοτραγικές καταστάσεις με…ενδιαφερόμενους να ζητούν σκυλιά κατά παραγγελία με βάση τηλεοπτικές εκπομπές, δημοσιεύματα περιοδικών, post επωνύμων στα social media, αγνοώντας πως επρόκειτο για ονόματα και όχι για ράτσες σκυλιών!

Αυτός ο τεράστιος όγκος αιτημάτων υιοθεσίας όμως δεν ήταν το αποτέλεσμα της εκρηκτικής  ανάπτυξη του φιλοζωικού κινήματος στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας.  Σύμφωνα με τους ειδικούς το όψιμο ενδιαφέρον για τα τεράστια προβλήματα των αδέσποτων ζώων ήταν εμφανές πως είχε σχέση με την κάλυψη του «κωδικού 6»  (με την αποστολή SMS) στην χρήση της υπηρεσίας 13033. Σύμφωνα, με την αρχική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε αυτή την περίπτωση καλύπτονται τόσο «η κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου» όσο και «η μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη».  

Υιοθεσίες, αγορές ακόμα και…leasing! 

Οι υποψίες ότι πρόκειται για άλλη μια «πατέντα» για την παράκαμψη των μέτρων και την άνευ περιορισμών μετακίνηση μιας σημαντικής μερίδας «δαιμόνιων» – κατά άλλων, κουτοπόνηρων –  Ελλήνων συμπολιτών μας επαληθεύτηκαν μετά την εξαίρεση του «κωδικού 6» από τα νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις μετά τις 9 το βράδυ. 

Βλέπεται  η κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21.00 και καλύπτεται πλήρως με την αποστολή μηνύματος SMS με τον «κωδικό 6»  στην υπηρεσία 13033. 

Έτσι, αντί να μειωθεί η ζήτηση για απόκτηση κατοικίδιων ζώων (ειδικά αδέσποτων που αφθονούν στην Ελλάδα), αυξήθηκε ακόμα περισσότερο! Αντί να περιοριστεί το ενδιαφέρον υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας και των αυστηρών προστίμων, επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις. 

Κι αν δεν υπάρχει δυνατότητα για υιοθεσία αδέσποτου ζώο – κατά προτίμηση σκύλου – με διαδικασίες εξπρές ή «fast track», οι πλέον… ευρηματικοί ενδιαφερόμενοι προσφεύγουν σε  άλλες επιλογές. Από την άμεσα εξαγορά του (αδέσποτου) ζώου έναντι ενός μικρού αντιτίμου μέχρι την …πρόταση για την μίσθωσή του (δηλ. leasing) με την εβδομάδα ή το μήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες!

Φυσικά, δεν είναι παράνομο να θέλει κάποιος να υιοθετήσει ένα ζώο στην καραντίνα. Ούτε είναι κακό να θέλει παρέα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο, τα παιδιά ή τους γονείς του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα κατοικίδια ζώα είναι η πολύτιμη συντροφιά, με ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Έχουν όμως ευθύνες και υποχρεώσεις και απαιτούν την φροντίδα και τον σεβασμό μας. Δεν αποτελούν «μέσο» για γνωριμίες στα πάρκα, ελεύθερο «πάσο» για μετακινήσεις καθημερινά και αργά μετά τις 9 το βράδυ και «εργαλείο» για την νόμιμη παράκαμψη των μέτρων κατά της πανδημίας. Κι όποιος έχει αυτή την νοοτροπία, ας σκεφτεί πως δεν διαφέρει και πολύ από όσους κακοποιούν ζώα. Αν η κατάληξη ενός υιοθετημένου αδέσποτου, ενός κατοικίδιου ζώου αγορασμένου από pet shop ή η απόκτησή του από γνωστό, είναι μια απομονωμένη περιοχή, κάποιος έρημος ή μια ερημική τοποθεσία, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ