Κορωνοϊός: Θεσσαλονίκη ώρα μηδέν!

Πως η ξέφρενη διασκέδαση, τα αυτοσχέδια πάρτι και η χαλαρή τήρηση των μέτρων οδήγησε την πόλη στο ολικό lockdown.

Εικόνες με νέους χωρίς να κρατούν αποστάσεις, ο ένας διπλά στον άλλον, χωρίς να φοράνε τις προστατευτικές μάσκες να χορεύουν και να διασκεδάζουν στο πλακόστρωτο έξω από τα μαγαζιά στα λαδάδικα της Θεσσαλονίκης έκαναν το γύρο των μέσων ενημέρωσης στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Καμία απόσταση και στο Θέατρο Γης στην Τριανδρία. Σε νυχτερινή παράσταση ο κόσμος γέμισε το θέατρο αφήνοντας ελάχιστο χώρο μόνο στο διάδρομο. Ελάχιστοι ήταν και όσοι φορούσαν μάσκες. Ακόμα λιγότεροι όσοι χρησιμοποιούσαν τις μάσκες προσώπου για την τήρηση των βασικών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Δεν ήταν όμως μόνο τις νυχτερινές ώρες που οι Θεσσαλονικείς συνωστιζόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους αλλά και στη διάρκεια της ημέρας τα πάρκα και οι πλατείες είναι γεμάτα από κόσμο. μη δίνοντας καμιά σημασία στις συστάσεις για προσοχή.

Την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων διαμαρτυρόντουσαν και ζητούσαν την επιμήκυνση του ωραρίου μέχρι τις 2 τα ξημερώματα! Όταν έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια έδειξε ότι σε χώρους όπως της εστίασης (εστιατόρια και μπαρ) ο κορωνοϊός μεταδίδεται ευκολότερα. Όπως τονίζει η έρευνα, η εστίαση ενέχει δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ιδίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, όπως ακριβώς συνέβη στην Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει στο emea.gr διοικητικό στέλεχος, θα πρέπει επιτέλους οι επαγγελματίες που δεν τηρούν τα μέτρα να καταλάβουν ότι στο βωμό του κέρδους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Από την άλλη, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή. Άλλωστε η διασκέδαση από την πόλη της Θεσσαλονίκης δεν είναι κάτι που έχει λείψει στην πόλη, επισημαίνει.

Με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, τις κλίνες της εντατικής να γεμίζουν σε όλο την χώρα, την ατομική ευθύνη να έχει πάει περίπατο σε αρκετές περιπτώσεις σε πείσμα της διασκέδασης δίχως αύριο, η πολιτεία θα πρέπει να δείξει και να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στην απόλυτη εφαρμογή των μέτρων. Πριν είναι πολύ αργά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ