Γιατί φοβόμαστε να είμαστε ξεκάθαροι και αληθινοί;

Η επιτυχία ενός ηγέτη δεν προκύπτει ποτέ χωρίς κόπο αλλά ούτε και μόνο λόγω ιδιαιτέρων χαρισμάτων. Η ηγεσία είναι ένα χάρτης δεξιοτήτων, προσπάθειας, επικοινωνίας, απλότητας αλλά πρωτίστως ειλικρίνειας και πάθους.

Πολλές φορές διαπιστώνω ότι ο εγωισμός και η εξουσία καταστρέφουν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καλείται να έχει ένας manager και ένας leader. Αυτά δηλαδή της αλήθειας και της διαφάνειας. Συζητάμε πολλές φορές για εμψύχωση και ενδυνάμωση των ομάδων χωρίς να έχουμε καταστήσει σαφές το στόχο και το πλάνο μιας προσπάθειας,- ενός project. Ομάδες αναλώνονται σε άσκοπα email, meetings, αναλύσεις, προσπαθούν για το αποτέλεσμα και το στόχο αλλά πολλές φορές καθένας τους μέσα στην ομάδα παλεύει και αγωνίζεται για το δικό του στόχο γιατί απλώς έχει αντιληφθεί διαφορετικά το…πλάνο δράσης.

Η κόπωση, η απογοήτευση, ο θυμός και η λάθος επικοινωνία μεταξύ στελεχών πολλές φορές πηγάζει από τη λάθος διαχείριση της αλήθειας και της διαφάνειας του στόχου, του πλάνου και της πορείας ενός έργου. Πώς μπορεί ένας manager να οραματίζεται όταν δεν είναι αληθινός και γήινος στην ομάδα του; Πώς μπορεί μια ομάδα να αντιληφθεί το όραμα και τις προσδοκίες ενός leader όταν δεν γνωρίζει κάθε βήμα και σκέψη πίσω από το όραμα αυτό;

Μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί ως προς στο τρόπο που σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε, αισθανόμαστε και αντιδρούμε. Καθένας έχει δικούς του προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους, έχει τις δικές του πεποιθήσεις, προσδοκίες, προκαταλήψεις και πιστεύω. Όπως ο leader, o κάθε manager, το κάθε στέλεχος, ο κάθε εργαζόμενος αντιλαμβάνεται τους στόχους μέσα από ένα δικό του πρίσμα που ικανοποιεί δικές του ανάγκες. Όταν ο στόχος δεν είναι ξεκάθαρος, καθένας λειτουργεί με τις δικές του κεραίες και το δικό του όραμα. Αυτομάτως, “ξεφεύγει” από το όραμα του leader του και της ομάδας του και εκεί χάνεται η δυναμική της όλης ομάδας.

Είναι σημαντικό κάθε ένας που ηγείται μιας ομάδας να λειτουργεί με ξεκάθαρους στόχους και πλάνα, να εξηγεί και να ορίζει το πώς και το γιατί, να δίνει σωστές και ξεκάθαρες οδηγίες προκειμένου να παθιάσει την ομάδα με το δικό του όραμα.

Οι συνέργειες, η ανταλλαγή απόψεων, η δημιουργικότητα, η ευελιξία, η εμπιστοσύνη όλες δηλαδή οι δεξιότητες που καλείται να συνδυάσει ένας leader, έρχονται μετά την ειλικρινή, ξεκάθαρη οριοθέτηση των προσδοκιών του με την ομάδα του. Όλοι ανεξάρτητα της θέσης και του ρόλου που έχουμε επιθυμούμε την επιτυχία. Η επιτυχία όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν έχεις ξεκάθαρους ρόλους. Μια ειλικρινή θέση θα οδηγήσει και στην ειλικρινή στάση της ομάδας απέναντι στον ενορχηστρωτή της. Αυτόματα θα εμφανίσει τις φιλοδοξίες του καθενός, τους αληθινούς στόχους και επιθυμίες και θα δώσει στον leader τη δυνατότητα να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις καθοδηγούμενος από τις προσδοκίες και τις αξίες του καθενός. Με αυτόν τον τρόπο ελευθερώνει αυτόματα τη δημιουργικότητα κάθε στελέχους και τον υγιή ανταγωνισμό.

Το μυστικό της επιτυχίας

Όταν υπάρχει καθαρή επικοινωνία και ξεκάθαροι στόχοι, υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθένα στην ομάδα. Η αλήθεια, η ξεκάθαρη αλήθεια δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, χρειάζεται προσωπική δουλειά, αυτογνωσία και συνεχή προσπάθεια και ανάπτυξη. Ακόμα και αν δεν είναι κάτι ξεκάθαρο στην ομάδα, πάντα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη προσπάθεια. Καθένας μέσα στην ομάδα θα χρειαστεί ενδεχομένως να το αντιληφθεί σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο και εκεί η δεξιότητα της προσαρμοστικότητας θα βοηθήσει στο να γίνει ένας manager κατανοητός, ξεκάθαρος και ειλικρινής στον καθένα ξεχωριστά.
Υπάρχει ένα ακρωνύμιο που ορίζει τον “έξυπνο” τρόπο να θέσεις στόχους.
Το ακρωνύμιο S.M.A.R.T. βασίζεται στις αγγλικές λέξεις Specific (Συγκεκριμένος), Measurable (Μετρήσιμος), Αchievable (Εφικτός), Realistic (Ρεαλιστικός), Time-Bound (Χρονικά Δεσμευτικός). Ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στον τρόπο που πραγματικά, μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές και οδηγίες που μπορούν να ελεγχθούν και να μετρηθούν ως προς το αποτέλεσμα, μπορεί να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το να είμαστε ξεκάθαροι δεν είναι στρατηγική ούτε χάρισμα. Το να είμαστε ξεκάθαροι σημαίνει ότι έχουμε βάλει στο πλάι τον εγωισμό μας, έχουμε “μπει” στα παπούτσια της ομάδας μας και γινόμαστε ανοικτοί στην επικοινωνία, στη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Το να έχουμε ξεκάθαρους στόχους στην επικοινωνία μας, είναι σαν να εφοδιάζουμε με καύσιμο τη δημιουργικότητα του καθενός αλλά και το πάθος του καθενός να βρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει ως εμπόδιο.

Η ειλικρίνεια είναι μια ουσιαστική δεξιότητα και μια σταθερή βάση για μια ομάδα ως προς την εμπιστοσύνη, το συναίσθημα και την ανταπόδοση στον ηγέτη της και τον οργανισμό.
Όπως είχε αναφέρει και ο Αμερικανός Στρατηγός Τζορτζ Κέισι (George Casey)σε μια από τις περίφημες ομιλίες του: «Η σαφήνεια και η απλότητα είναι τα δύο αντίδοτα στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα» (“Clarity and Simplicity are the two antidotes to Complexity and Uncertainty”). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ