Τηλεργασία και η απληστία της γραφειοκρατίας

Για άλλη μία φορά το ελληνικό κράτος στην προσπάθειά του να παράγει άμεσα αποτελέσματα, δημιουργεί γραφειοκρατία, αφόρητη και άδικη πίεση στους φορολογούμενους (επιχειρηματίες στην συγκεκριμένη περίπτωση) και ένα καθεστώς φόβου επιβολής προστίμων.

Αν η γραφειοκρατία αντιμετώπιζε την πανδημία, ένα πράγμα θα ήταν σίγουρο. Η Ελλάδα θα είχε νικήσει τον Covid πρώτη απ΄ όλους. Λένε ότι στα δύσκολα φαίνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου. Αυτό ισχύει και για το κράτος. Στη δυσκολία, επιστρατεύει το βασικό του ένστικτο. Παράγει γραφειοκρατία και στην προσπάθειά του να επιβληθεί, επιβάλει πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Λίγες ώρες πριν κατατέθηκε η τροπολογία για την τηλεργασία. Η περίφημη οδηγία ότι το 40% των εργαζομένων, όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να εργάζεται από το σπίτι. Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα έγκειται στην υποχρέωση να προαναγγελθούν στο ΕΡΓΑΝΗ οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας, εντός 24ώρου από την δημοσίευση της διάταξης. Όσοι δεν προλάβουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 3.000 ευρώ!

Η τηλεργασία έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας από τον Μάρτιο. Στο ΕΡΓΑΝΗ μπορούν να δηλωθούν οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν από το σπίτι, ωστόσο αυτό δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας. Ήταν μια δυνατότητα, αν η εταιρική διακυβέρνηση μιας εταιρείας το απαιτούσε ή αν ο εργαζόμενος ανησυχούσε ότι η μη έλευσή του στο χώρο εργασίας θα γραφόταν ως απουσία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων όμως, η τηλεργασία πραγματοποιούταν χωρίς να γίνει δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ, καθώς υπήρχε πλήρης εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ήθελαν και οι δύο να κρατήσουν την ευελιξία για παν ενδεχόμενο.

Άλλωστε είναι εμπεδωμένο πλέον εδώ και πολλά χρόνια, ότι τυχόν αλλαγή στον τόπο παροχής εργασίας δεν δηλώνεται καν στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό που ενδιαφέρει τα συνεργεία ελέγχων είναι μην βρουν εργαζόμενο εκτός ωραρίου ή εντελώς αδήλωτο. Το να μην βρουν εργαζόμενο στο χώρο εργασίας του, δεν επιφέρει καμία συνέπεια, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε εξωτερική εργασία, μπορεί να απουσιάζει κλπ.

Επιπλέον, ένα κινητό συνεργείο ελέγχου, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πόσοι εργαζόμενοι παρευρίσκονται στο χώρο εργασίας και πόσοι απουσιάζουν αν και είναι δηλωμένοι στο ωράριο. Τεκμαίρεται λοιπόν πολύ εύκολα σε επιτόπιο έλεγχο αν τηρείται ο κανόνας του 40%
Η υποχρέωση δήλωσης της τηλεργασίας με προθεσμία μόλις 24 ωρών υπό την απειλή προστίμου 3.000 ευρώ, κάνει την εφαρμογή του έκτακτου αυτού μέτρου πολύ δύσκαμπτη. Τι θα συμβεί π.χ. σε μια έκτακτη ασθένεια κάποιου που δεν ήταν σε τηλεργασία; Πώς θα μπορέσει η εταιρεία να καλέσει εκτάκτως τον εργαζόμενο που έχει τεθεί σε τηλεργασία να τον αντικαταστήσει στο χώρο εργασίας;

Υπάρχουν επίσης και άλλες παράμετροι στις οποίες δεν έχουν τεθεί διευκρινήσεις. Τι γίνεται π.χ. σε επιχείρηση με 2 εργαζόμενους; Τι γίνεται στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται επιχειρήσεις άλλων εργοδοτών; Π.χ. υπάλληλοι λογιστικών γραφείων που εργάζονται μόνιμά σε εγκαταστάσεις πελατών του λογιστικού γραφείου, πώς μετριούνται;

Είναι προφανές ότι το πρόστιμο τίθεται ώστε οι εργοδότες να φοβηθούν και να δηλώσουν σε τηλεργασία όσους περισσότερους μπορούν. Θα γίνει επίσης βιαστικά και χωρίς προγραμματισμό. Καθώς τους κωδικούς του ΕΡΓΑΝΗ τους χειρίζονται οι λογιστές, σημαίνει ότι τα λογιστικά γραφεία θα πρέπει την επομένη της δημοσίευσης, να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με τη δήλωση της τηλεργασίας. Η δουλειά μπορεί να είναι εύκολη για κάθε μεμονωμένη επιχείρηση.

Για όλο το πελατολόγιο ενός λογιστικού γραφείου, είναι τιτάνια εργασία. Γιατί την ίδια στιγμή το λογιστικό γραφείο θα πρέπει να αφήσει πίσω άλλες υποχρεώσεις, για τις οποίες επίσης το κράτος επιβάλλει αυστηρότατα πρόστιμα αν υπάρξει καθυστέρηση έστω και ενός δευτερολέπτου. Το έχουμε άλλωστε βιώσει στο πετσί μας οι λογιστές που από τον Μάρτιο ως τον Μάιο ξενυχτούσαμε καθημερινά να μελετούμε τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη δουλειά πίσω, μέχρις ότου η ΑΑΔΕ και το Υπ.Οικ. ανακοινώσει τελευταία στιγμή ότι για όλες αυτές τις εργατοώρες που επενδύθηκαν στον Covid μας δίνει παράταση μόνο τον Αύγουστο για να υποβληθούν οι δηλώσεις εισοδήματος και μάλιστα χωρίς καμία αναστολή προστίμων.

Δεν μπορούν να είναι όλα ταυτόχρονα σε πρώτη προτεραιότητα. Αν το κράτος κρίνει ότι τα μέτρα covid είναι σε απόλυτη προτεραιότητα, θα πρέπει να δώσει αναστολή προστίμων στην υπόλοιπες υποχρεώσεις. Αυτό έχει συμβεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που μάλιστα δεν έχουν ούτε τόσο αυστηρά πρόστιμα, ούτε επιβάλλονται από την πρώτη κιόλας μέρα καθυστέρησης.

Όσο αργά και αν είναι, πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Με γραφειοκρατία και πρόστιμα παντού, δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ