Ποιος ζητά σοβαρότητα κ.Υπουργέ;

Το θέμα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ταλαιπωρεί φορολογούμενους και λογιστές τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά ειδικά φέτος λόγω πανδημίας η κατάσταση ξέφυγε εντελώς.

Ανάμεσα σε όλα όσα έχουν πέσει στις πλάτες μας ως λογιστές τον καιρό της πανδημίας, προστίθεται και η διόρθωση των τετραγωνικών στους δήμους. Η διαδικασία ξεκίνησε τέλη Φεβρουαρίου, τις ημέρες που η πανδημία ξεκινούσε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ελάχιστοι να ασχοληθούν με το ζήτημα. Eίχαμε πολύ πιο επείγοντα και σημαντικά να ασχοληθούμε, καθώς η καθημερινότητα όλων ανατράπηκε βίαια.

Η εφαρμογή των δήμων, αντλεί στοιχεία από το Ε9 και τα συγκρίνει με τα δηλωθέντα τετραγωνικά στους δήμους, όπως είχαν δηλωθεί στη ΔΕΗ για την ρευματοδότηση. Οι λογιστές είμαστε υπεύθυνοι για την δήλωση στο Ε9 και όχι η δήλωση τετραγωνικών στους δήμους.

Σε όποιον ζητούσε την βοήθειά μας για την δήλωση τετραγωνικών, του επισημαίναμε δύο πράγματα:

1. Δεν είναι δική μας δουλειά η δήλωση τετραγωνικών στους δήμους, αλλά η διόρθωση του Ε9 αν απαιτείται.

2. Αν επιμένει να κάνουμε εμείς την δήλωση των τετραγωνικών, θα πρέπει να περιμένει, καθώς τώρα έχουμε πολύ πιο επείγοντα και σημαντικά, δηλαδή τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας.

Έχουμε φτάσει τέλη Αυγούστου και ακόμα πολλοί λογιστές αγωνιζόμαστε να προλάβουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων, ενώ τα έκτακτα μέτρα λόγω covid συνεχίζονται. Δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθούμε με τα τετραγωνικά των δήμων.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε παράταση μέχρι 31/12. Ο υπουργός εσωτερικών κ Θεοδωρικάκος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παράτασης. Δεν έμεινε όμως εκεί. Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι εύκολο για τους πολίτες να απευθυνθούν στους λογιστές, όπως κάνουν και για την φορολογική τους δήλωση και με λίγα κλικ η δήλωση τετραγωνικών θα είναι έτοιμη.

Ενημερώνω τον κ Θεοδωρικάκο ότι οι λογιστές με πολύ δυσκολία μπορούμε να προλάβουμε τις φορολογικές δηλώσεις. Στο δικό μας γραφείο π.χ. έχουμε σταματήσει να δεχόμαστε δηλώσεις από 1/7, γιατί δεν προλαβαίνουμε. Μην δεχόμενοι να κάνουμε δηλώσεις τετραγωνικών στους δήμους, διαπιστώσαμε το εξής: ο κόσμος επιστρέφει στο γραφείο μας, ζητώντας μας επιτακτικά να τους βοηθήσουμε με την δήλωση των τετραγωνικών, γιατί δεν βρίσκει που αλλού να εξυπηρετηθεί.

Ο χρόνος είναι ελάχιστος, οδηγίες σε ειδικά θέματα ανύπαρκτες, αλλά ο κ Υπουργός συνέχισε λέγοντας, «άλλωστε κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να τηρούμε τις προθεσμίες», μεταβιβάζοντας την ευθύνη στους πολίτες και τους λογιστές που στην προηγούμενη φράση του τους όρισε ειδικούς για την διαδικασία.

Εγώ αναρωτιέμαι: αφού είναι λίγα κλικ και καθώς η πλατφόρμα αντλεί τα στοιχεία από το Ε9, γιατί την διαδικασία δεν την ολοκληρώνουν οι δήμοι από μόνοι τους; Και ενώ έχουν αυτή τη δυνατότητα, ποιος σκέφτηκε να μπορεί ο δήμος να επιβάλλει χρέωση στα επιπλέον τετραγωνικά αναδρομικά 11 χρόνια πίσω με προσαύξηση 200% αν η διαδικασία γίνει απευθείας από τους δήμους και όχι από τους ίδιους τους πολίτες;

Από που θα αντλήσει τα στοιχεία ο Δήμος;

Από το ε9, άρα από δήλωση του πολίτη που ήδη το κράτος έχει στη διάθεσή του.

Για ποιο λόγο ζητά επιπλέον δήλωση από τον πολίτη και τον τιμωρεί αν δεν το κάνει;

Το θέμα της προθεσμίας

Πάμε τώρα στο ακανθώδες θέμα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά ειδικά φέτος λόγω πανδημίας η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Με τον Ν. 4174/2013 που ισχύει από το 2014, επιβλήθηκαν πολύ αυστηρά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων. Έτσι λοιπόν, έστω και με μια μέρα καθυστέρησης, επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο ξεκινά από 100 ευρώ το ελάχιστο και φτάνει στα 250 ή και στα 500 ευρώ, όταν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό είναι το ίδιο, είτε μιλάμε για μια μέρα καθυστέρησης είτε για πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα όμως με την επιβολή των τόσο αυστηρών προστίμων, ο νόμος προέβλεπε πεντάμηνη περίοδο φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινούν 1η Φεβρουαρίου και να ολοκληρώνονται 30 Ιουνίου. Δεν υπήρξε όμως καμία χρονιά όπου το κράτος να τηρήσει την προθεσμία και να είναι οι δηλώσεις έτοιμες 1η Φεβρουαρίου. Το κράτος βρήκε τη λύση. Άλλαξε τον νόμο και άφησε την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων ανοικτή, την καταληκτική ημερομηνία όμως την διατήρησε για την 30η Ιουνίου. Διατήρησε επίσης τα αυστηρά πρόστιμα!

Το αποτέλεσμα είναι ο χρόνος υποβολής δηλώσεων να συρρικνώνεται σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο δύο μηνών το πολύ. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο δίνεται παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου.

Την φετινή χρονιά, οι φορολογικές δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξαν την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου. Μπορούσαν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν δήλωση από τις 16/4; Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορούσε, γιατί δεν είχαν ακόμα αναρτηθεί σωστά οι βεβαιώσεις αποδοχών από τα δημόσια ταμεία!

Π.χ. ο ΕΦΚΑ ανάρτησε τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών τα μέσα Μάϊου!

Οι δηλώσεις νομικών προσώπων ξεκίνησαν περί τα τέλη Μαΐου. Ακόμα και τότε όμως οι λογιστές ήμασταν απορροφημένοι με τα μέτρα covid. Αναστολές εργασιών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, εκ περιτροπής εργασία που μεταβλήθηκε στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή 1, επιστρεπτέα προκαταβολή 2 και άλλα τόσα, δεν μας επέτρεπαν να ασχοληθούμε με τις δηλώσεις. Ακόμα και αυτά να μην υπήρχαν, το πεντάμηνο που προέβλεπε ο νόμος 4174 που όρισε και τα αυστηρά πρόστιμα, δεν τηρήθηκε ούτε στο μισό. Δόθηκε παράταση για τον Αύγουστο, λες και οι λογιστές δεν είμαστε άνθρωποι και δεν έχουμε ανάγκη διακοπών.

Το κράτος λέει, ότι έχει ανάγκη τα έσοδα, γι΄ αυτό δεν μπορεί να δώσει παράταση. Δίκιο έχει. Ωστόσο το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αναστείλει τα πρόστιμα για το 2020. Άλλωστε ο ίδιος νόμος 4174 ορίζει ότι τα ακριβά αυτά πρόστιμα δεν ισχύουν αν η δήλωση επιβάλλεται εκπρόθεσμα για λόγους ανωτέρας βίας. Αν η πανδημία δεν συνιστά λόγο ανωτέρας βίας, τι συνιστά;

Συνοψίζοντας, ο νόμος 4174 ορίζοντας αυστηρά πρόστιμα προέβλεπε δύο προϋποθέσεις:

1. Πεντάμηνη περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

2. Να μην συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

Φέτος τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το μόνο που ισχύει είναι τα πρόστιμα. Σε άλλες χώρες όμως, που έχουν πολύ πιο φθηνά πρόστιμα, που μάλιστα δεν ενεργοποιούνται με μια μόλις ημέρα καθυστέρηση, όλα τα πρόστιμα ανεστάλησαν ήδη από τον Μάρτιο. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε τέτοια εμμονή στην επιβολή προστίμων; Γιατί στην Ελλάδα ευθύνες έχει μόνο ο πολίτης και το κράτος νομοθετεί όπως βολεύει το ίδιο αδιαφορώντας πλήρως για τους πολίτες του;

Η αναστολή προστίμων θα επέτρεπε στους λογιστές να υποβάλλουν σε προτεραιότητα τις δηλώσεις που αποφέρουν έσοδα. Θα μας επέτρεπε επίσης να κάνουμε μια αρχική δήλωση που δηλώνει την φορολογητέα ύλη και ύστερα, με άνεση χρόνου, να υποβάλλουμε τροποποιητική δήλωση φτιάχνοντας επιμελώς όλα τα πληροφοριακά στοιχεία της δήλωσης χωρίς πρόστιμο.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα εξακολουθούσαν να είναι εκπρόθεσμες, αλλά θα είχαν ως επίπτωση μόνο την προσαύξηση του φόρου που είναι 0,72% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Θα υπήρχε λοιπόν το κίνητρο της εμπρόθεσμης υποβολής, χωρίς δυσβάσταχτο πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ