Ταγίπ, το Αιγαίο δεν είναι Συρία, δεν περνάνε οι “τσαμπουκάδες”

Το επιτελείο έχει φροντίσει να “κλειδώσει” τα σημεία που εποφθαλμιά η Άγκυρα, κάτι που έχει οδηγήσει τον στόλο της γείτονος να έχει αποτραβηχτεί στα δικά του χωρικά ύδατα. 

Η απόφαση της Τουρκίας να προκαλέσει στο Αιγαίο “κλειδώνοντας” το Καστελόριζο, για το οποίο μάλιστα ισχυρίστηκε πως βρίσκεται στην δική της υφαλοκρηπίδα, δεν είχε την αίσια κατάληξη που ανέμεναν οι επιτελείς του Τούρκου προέδρου. 

Η ελληνική απάντηση τόσο σε επιτελικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο ήταν άμεση με αποτέλεσμα η Άγκυρα να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Επιτελική νίκη

Το ελληνικό επιτελείο, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, είναι από καιρό προετοιμασμένο για τις κινήσεις της Τουρκίας και όπως δείχνουν οι κινήσεις στην σκακιέρα του Αιγαίου όλες οι πιθανές και απίθανες κινήσεις του τουρκικού στόλου έχουν προβλεφθεί και μελετηθεί με αποτέλεσμα κάθε κίνηση τουρκικού πλοίου να βρίσκει απέναντι του ελληνική παρουσία και απάντηση. 

Το επιτελείο έχει φροντίσει να “κλειδώσει” τα σημεία που εποφθαλμιά η Άγκυρα, κάτι που έχει οδηγήσει τον στόλο της γείτονος να έχει αποτραβηχτεί στα δικά του χωρικά ύδατα. 

Την ίδια στιγμή, μεγάλη επιτελική νίκη θεωρείται η κίνηση Ελλάδας και Κύπρου να κηρύξουν navtex στην ίδια περιοχή του Καστελόριζου που είχαν διαλέξει οι Τούρκοι επιτελείς, μια κίνηση που ακύρωσε την ίδια στιγμή την απόφαση της Τουρκίας, η οποία έχει να συνυπολογίσει και την πιθανή συνδρομή ξένων δυνάμεων οι οποίες δείχνουν αποφασισμένες να μην ανεχθούν για πολύ ακόμα την τουρκική στάση.

Διπλωματικές κινήσεις

Σκοπός της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό, είναι να πιέσει την Αθήνα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο θα συζητηθούν από την αρχή όλοι οι διεθνείς κανόνες που ισχύουν στο Αιγαίο. 

Μια τέτοια εξέλιξη δεν απασχολεί καθόλου την Αθήνα, καθώς μια τέτοια κίνηση από μεριάς της θα είναι έμμεση αποδοχή ότι στο Αιγαίο υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης κάτι που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στόχος της Ελλάδας είναι να παραμείνει στο καθεστώς καταγγελιών της Άγκυρας και να επικαλείται τις διεθνείς συνθήκες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους (άσχετα αν πια δεν συμφέρουν τον Ερντογάν) και τα σχέδια του για κυριαρχία στην περιοχή).

Η Ελλάδα έχει κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, με τον διπλωματικό κόσμο να στέλνει μηνύματα στην Τουρκία με τα οποία την “ψέγουν” για την στάση και τις κινήσεις της. 

Αποκορύφωμα αποτελεί η δήλωση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος “έβαλε την Τουρκία προ των ευθυνών της” για τις κινήσεις στο Καστελόριζο. 

Εδώ δεν είναι Συρία

Αυτό που δεν υπολόγισε σωστά ο Ερντογάν, είναι πως το Αιγαίο δεν είναι Συρία. Αντίθετα με το “σόου” που έστησε στη Συρία και την προέλαση του στρατού του απέναντι σε μια διαλυμένη στρατιωτική μηχανή, η Ελλάδα δεν είναι το ίδιο. 

Απέναντι στον τουρκικό στόλο, από την πρώτη στιγμή στάθηκε μια ΝΑΤΟική δύναμη, με τεράστια εμπειρία και συνεχείς ασκήσεις, οι επιτελείς της οποίας με στρατηγικές κινήσεις έχουν “κλειδώσει” τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και έχουν οργανώσει άμεσες απαντήσεις στις όποιες κινήσεις τους. 

Από την απέναντι πλευρά, συνειδητοποίησαν πως το στοιχείο του εκφοβισμού και του αιφνιδιασμού ήταν καταδικασμένο από την αρχή με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πλοίων να παραμένει εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας 

Αυτός είναι και ο λόγος που το επιτελείο κάνει λόγο για σταθερή εικόνα στο Αιγαίο, καθώς μέχρι στιγμής η Τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει κάποια κίνηση. Μέχρι στιγμής το ωκεανογραφικό Oruc-Reis δεν έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προς την περιοχή του Καστελόριζου, στο οποίο αναμένεται να συνοδεύεται από 2-3 τουρκικές φρεγάτες.

Την ίδια στιγμή, το ΓΕΕΘΑ φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι αν χρειαστεί θα απαντήσει με σφοδρότητα στις όποιες κινήσεις της Τουρκίας, κάτι που έχει επίσης θορυβήσει την Τουρκική πλευρά, η οποία συνειδητοποιεί ότι στο Αιγαίο δεν περνάνε οι “τσαμπουκάδες” με μισθοφόρους όπως έκανε στη Συρία και ετοιμάζεται να κάνει και στη Λιβύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ