Πώς να λαμβάνετε δυναμικά αποφάσεις σε αβέβαιους καιρούς

Μερικοί από τους παράγοντες που εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων είναι προφανείς, ενώ άλλοι όχι και τόσο ευδιάκριτοι

H σωστή λήψη αποφάσεων με ατελείς πληροφορίες είναι μια πρόκληση υπό κανονικές συνθήκες. Πόσο μάλλον αν  χειρίζεστε  και περνάτε διαμέσου αυτής της διαδικασίας σε περιόδους κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία COVID-19;

Κάντε ένα βήμα πίσω και εστιάστε στη μεγάλη και συνολική εικόνα, ας το θέσω και διαφορετικά, όπως συνηθίζω να λέω, φανταστείτε τον εαυτό σας σαν  τη Βασίλισσα μέλισσα που δεν εστιάζει σε ένα κελί αλλά στο σύνολο της κυψέλης καθώς και τον έλεγχο αυτής.

Μερικοί από τους παράγοντες που εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων είναι προφανείς, ενώ άλλοι όχι και τόσο ευδιάκριτοι. Δείτε το θέμα σας πανοραμικά και εν συνεχεία, επικεντρωθείτε στους ανάλογους τομείς που σας απασχολούν.

Δείτε το, σαν να είστε ο παίκτης σε ένα μεγάλο παιχνίδι, με διαφορετικές συνθήκες, όχι και τόσο συνηθισμένες προκλήσεις. Αβεβαιότητα και “ομίχλη πολέμου” το προσκήνιο, και ο φόβος που μας κρατάει σε εγρήγορση για τον συντριπτικό όγκο των αποφάσεων, που δεν είναι ψέμα ότι τις λαμβάνουμε υπό ένα καθεστώς φόβου. Γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούν ένα δυναμικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον λήψης αποφάσεων.  Σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη σκάλα. Ελλιπείς και μη σταθερές πληροφορίες.

Περίπλοκες συνέπειες και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ πολλαπλών παραγόντων.

Τα Βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη λήψη αποφάσεών σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης:

Ναι, είναι αλήθεια η αβεβαιότητα είναι αυτή που μας δυσκολεύει να λαμβάνουμε αποφάσεις σε περιόδους κρίσης.  Η ίδια η έννοια της αβεβαιότητας είναι κάτι που η επιστήμη αγωνίζεται να προσδιορίσει. Για να το χειριστείτε, δεν χρειάζεται να κατέχετε επιστημονικές γνώσεις διαχείρισης προβλημάτων. Αντ’ αυτού εστιάστε στην τάξη και στην ταξινόμηση των δεδομένων σας, θέτοντας ένα εξ αυτών ως το υψηλότερο και σημαντικότερο όλων.

Αξιολογήστε τα δεδομένα σας

Το σύνολο τυχαίων δεδομένων δεν έχουν πολύ νόημα και αξία από μόνα τους. Όταν έχετε επαρκή δεδομένα, μπορείτε να μετατρέψετε τα φαινομενικά “άχρηστα” ψίχουλα στοιχείων σε πληροφορίες για να τροφοδοτήσετε τη λήψη αποφάσεων.

Εάν συνδέσετε κομμάτια πληροφοριών, αποκτάτε γνώσεις. Όταν προσθέτετε πολλά σώματα γνώσης, αποκτάτε νοημοσύνη,  και καθαρή διαυγή σκέψη, κάτι που χρειάζεστε για να λάβετε βέλτιστες αποφάσεις με περιορισμένες πληροφορίες.

Η κατανόηση είναι ένα πολύτιμο αγαθό.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της κατανόησης.

Κρατήστε μια ανθρωποκεντρική άποψη της κατάστασης.

Ενημερώστε την ομάδα σας ότι σας ενδιαφέρει και ότι γνωρίζετε τις συναισθηματικές δοκιμασίες τους.

Εκχωρήστε τακτική λήψη αποφάσεων στους σωστούς ανθρώπους

Μερικοί από τους καλύτερους ηγέτες σας στην “ειρήνη” μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για ηγεσία σε κρίσεις.

Σε μια κρίση μην είσαι ποτέ μόνος.

Δημιουργήστε έναν δικό σας κύκλο έμπειρων επαγγελματιών και φέρτε τους όσο πιο κοντά σας γίνεται για την πιο ορθή λήψη αποφάσεων.

Είναι αμφίδρομα θετικά αποτελεσματικό να επιτρέπετε σε άλλους να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους σε λήψη αποφάσεων. Επιλέξτε με σύνεση τους  ειδικούς, αλλά και τους σχετικούς σας συνεργάτες.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Πραγματοποιήστε ένα μικρό διάλειμμα με τον εαυτό σας και προσπαθήστε να αποκτήσετε και να κατέχετε μια πανοραμική εικόνα της συνολικής κατάστασης.

Ένας Executive Coach μπορεί να σταθεί δίπλα σας, χωρίς να χρειαστεί να κλείσετε τις άλλες ροές της επιχείρησης σας, όποιες και αν είναι αυτές,  προσπαθώντας μόνοι σας να εστιάσετε στις λύσεις σύνθετων προβλημάτων σε μη σταθερές συνθήκες. Απεναντίας, προσπαθήστε να αποκτήσετε βάσεις συνεργασιών με τους ανάλογους ικανούς για τέτοιου είδους διαχειρίσεις επαγγελματίες, ώστε να είστε πάντα προετοιμασμένοι για μια ατέρμονη σειρά τακτικών αποφάσεων, που οι κρίσεις σας αναγκάζουν συχνά να λαμβάνετε. Αναθέστε αυτές τις αποφάσεις σε στρατηγικούς συνεργάτες.

Φανταστείτε  πως είναι να κοιτάτε την κατάσταση από ένα πλεονεκτικό σημείο και να θέτετε μια σειρά σχετικών ερωτήσεων, όπως:

Μας λείπει η “συνολική  εικόνα”; :

Πανοραμική εικόνα – knowledge

Τι είναι σημαντικό τώρα; :

Αξιολόγηση δεδομένων –  Data evaluation

Τι είναι πιθανό να ακολουθήσει από εδώ και πέρα ; :

 Πρόβλεψη – Business Forecast

Ποια μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε τώρα που ενδέχεται να αποδώσουν αργότερα; :

Πρόληψη – Prevention

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ