Το Ελεφαντάκι θέλει τη διαχείρισή του – όπως οι Προορισμοί και ο Μανωλιός να βάζει σωστά τη μάσκα του

Η "αποδοτική" λύση λοιπόν για τον τουρισμό ΔΕΝ είναι τα τεστ, όπως ακριβώς δεν κάνεις τεστ από την Αθήνα στη Ρόδο ή από Μόναχο προς Βερολίνο.

Νομίζω ότι κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για το ελεφαντάκι στο δωμάτιο - κάνοντας ότι δεν το βλέπουμε, μέχρι να μεγαλώσει και να τα κάνει όλα λίμπα. Μέχρι τότε ο καθένας λέει ό,τι … προλαβαίνει. Ειδικά για τον τουρισμό, που είναι το λαμπρό πεδίο δράσης, μετά τις επιδημίες.

Ας αρχίσουμε με τα καλά νέα. Το ότι δεν θα γίνονται τα τεστ εισόδου όπως ανακοινώθηκαν είναι μικρό το κακό. Τα τεστ για να γίνουν έχουν ένα τεράστιο οργανωσιακό κόστος αλλά και μεγάλο άμεσο (να αγοραστούν). Και πάλι έχουν περιθώριο λάθους. Επίσης αν ζητήσεις τεστ για την είσοδο, πρέπει και να δώσεις τεστ πριν “επιστρέψεις” τον τουρίστα, πράγμα που μας πάει σε άλλη συζήτηση διμερών συμφωνιών κλπ.

Τελικά τα λεφτά που θα πληρώσεις ως τουριστική χώρα, είναι όσα σου έχουν μείνει ως κέρδος από την παραμονή του τουρίστα εδώ. Με δυο λόγια αν μπεις σε αυτή τη λογική και με δεδομένο το περιθώριο λάθους, πιο φθηνό είναι να μην ανοίξεις καθόλου και να φυτεύεις τοματούλες σε όλη τη χώρα.

Τα τεστ στον τουρισμό ΔΕΝ είναι η λύση

Η "αποδοτική" λύση λοιπόν για τον τουρισμό ΔΕΝ είναι τα τεστ, όπως ακριβώς δεν κάνεις τεστ από την Αθήνα στη Ρόδο ή από Μόναχο προς Βερολίνο. Η λύση είναι αυτό λέμε "Διαχείριση Προορισμών" - “Μέτρα” προσαρμοσμένα στον Τουρισμό.

Πρώτ’ από όλα πρέπει να καλύπτεται αυτό που επισημαίνει ο κος Τσιόδρας ως τεράστια πρόκληση λόγω των ξένων: η ιχνηλάτηση. Ειδικά στον τουρισμό, το κρίσιμο είναι να κάνεις ΓΡΗΓΟΡΗ ιχνηλάτηση!! Γιατί ο χρόνος που δεν έχεις ιχνηλάτηση, δλδ ο χρόνος "ασάφειας", είναι χρόνος είτε μετάδοσης του ιού, είτε ακυρώσεων (αν έχεις μαζικές καραντίνες χωρίς λόγο), χρόνος – και τα κόστη "τρέχουν" για τον προορισμό.

Leave alone (που λέμε και στην Μουσουνίτσα) τι γίνεται για ένα προορισμό που μπαίνει ως περιοχή/τόπος (όχι ως ξενοδοχείο μόνο) σε κόκκινο συναγερμό: "κλείνει" ή όχι ; Πότε ; Πως; Αν κλείνει πότε ξανανοίγει ; Και τελικά, συμφέρει οικονομικώς να "ανοίξει" πάλι και πότε ; κλπ κλπ

Βεβαίως, αν διαχειρίζεσαι τους τουρίστες με τρόπο που να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση, με τεχνικές που έρχονται κυρίως από Engineering Management, Event Management, Travel Agency και Logistics, μπορείς να στήσεις και πιο εύκολα και δομές που θα περιορίσουν και την εξάπλωση του ιού. Δλδ δύο σε ένα.

Η λύση ΔΕΝ είναι ούτε οι ΜΕΘ

Γίνεται έτσι λίγο πιο προφανές ότι η λύση ΔΕΝ είναι καν οι ΜΕΘ, ή αυτό που λέμε υποδομές Υγείας. Αν ανοίξουμε όπως πάμε να ανοίξουμε (και ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξουμε, απλά όχι "έτσι", “γιούργια” ) είναι πολύ πιθανό, πολύ γρήγορα, οι υποδομές Υγείας να πλημμυρίσουν σύντομα. Οπότε ;;

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Κρήτης. Θέλει να φέρει 800.000 τουρίστες, από 3,5 εκατομμύρια πέρυσι. Δλδ περίπου 70.000 κάθε εβδομάδα της φετινής σεζόν. Αν στην κάθε πτήση έχουμε 0,043 κρούσματα (δλδ 1 κρούσμα κάθε 25 πτήσεις, που είναι "πιο- συντηρητικό-πεθαίνεις" και έχεις και τον Κοέλιο με το Σύμπαν να σε υποστηρίζουν), η Κρήτη ΜΟΝΟ θα έχει 8-20 εισαγόμενα κρούσματα κάθε εβδομάδα.

Άρα είτε θα κλείσει σε 20-30 ημέρες αφού ανοίξει, είτε θα έχει εκατοντάδες ντόπιους και άλλους τόσους ξένους με κρούσματα σε ένα μήνα - και αυτό αν υποθέσουμε ότι 3-4 φορείς του ιού κολλάνε 1 (ένα) μόνο άτομο την ημέρα, που σε περιβάλλον διακοπών, δεν θα ισχύει ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Ελπίζω στο Σύμπαν μόνο. Και όλα αυτά αν μέσα στις πτήσεις ΔΕΝ έχεις ούτε μία επιμόλυνση - πχχχιό γαλαντόμος δεν μπορώ να γίνω!!!

Στο σενάριο που ΔΕΝ θες να φθάσεις εκεί, πρέπει να κάνεις ιχνηλάτηση σε πολύ νωρίτερο στάδιο, για ανθρώπους που ίσως καν δεν ξέρεις τη γλώσσα τους και μπαινοβγαίνουν στη χώρα κάθε εβδομάδα, δλδ "χαιρετισμούς στους δικούς μας και όνειρα γλυκά", όπως άφησε να εννοηθεί και ο Τσιόδρας.

Αν πάντως κλείσεις νωρίς τον προορισμό, δεν ξέρω αν κατανοούμε τι σημαίνει αυτό για τη φήμη της χώρας, ειδικά για την επόμενη τουριστική σεζόν!!!!

Ο "Μανωλιός" πρέπει να μάθει να φοράει τη μάσκα του!

Αν ΔΕΝ κλείσεις τον προορισμό, και πας μέχρι "τέλους", κάνοντας ιατρικό αγώνα, κάνετε τα Μαθηματικά να δείτε πόσα κρεββάτια ΜΕΘ θα χρειαστεί ο τόπος μετά από 2 μήνες. Η Κρήτη λέει έχει 60 .... Ας αλλάξουμε κουβέντα. Εκτός και αν καταφέρουμε 10 φορείς να κολλάνε μόνο 1 άτομο ανά ημέρα, που αυτό σημαίνει όχι απλώς περιβάλλον νοσοκομείου, αλλά μάλλον χειρουργείου - oπότε δεν θα χρειαστούν ούτε οι μισές ΜΕΘ που έχει η Κρήτη, ίσως ούτε το 1/4. Μακάρι.

Επειδή όμως αυτό δεν το πολυβλέπω να γίνεται αν κρίνω από τον κακό χαμό σε παραλίες και καφέ, εγώ θα πάω στη Λευκάδα στο ξενοδοχείο της κολλητής μου [και θα σηκώσουμε και τη γέφυρα]. Τώρα τι θα κάνει ο Μανωλιός στα Χανιά που θέλει να ανοίξει άρον-άρον και να φέρει πτήσεις, άρον-άρον, δεν ξέρω. Η βασική ελπίδα μου είναι να έρθουν οι ξένοι “προσεκτικά” και όχι “άρον-άρον”. Πάντως σαν πρώτο βήμα ο Μανωλιός πρέπει να βάζει τη μάσκα στη μύτη και όχι στο πηγούνι - και αυτό δεν το λες και εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση, αν πραγματικά θέλουμε τουρίστες, αντί όλοι να ασχολούνται με το "Marketing" (εννοώντας μόνο την προβολή), τα Branding, τα Covid-free/ safe/ ready/ shield/ protected (θου Κύριε) και όλα αυτά τα χαριτωμένα, καλά θα έκαναν να βάλουν κάτω τον πωπάκο τους να διαμορφώσουν το “συνολικό προϊόν σε τοπικό επίπεδο", ΠΡΙΝ το προβάλλουν (λύσσα κι αυτό με την προβολή). Δλδ θέλουμε Σχέδια Διαχείρισης των Προορισμών. Γιατί οι ξένοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Και το χειρότερο θα είναι να έρθουν τελικά τόσοι ώστε να μας μολύνουν αλλά όχι τόσοι ώστε να βγάλουμε κανένα ευρουλάκι.

Και θα μείνουμε με το …. ελεφαντάκι. Κρίμα κι άδικο. Οπότε ας δουλέψουμε – λίγο.