Οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαΐου στο έλεος της γραφειοκρατίας

Το κόστος των μέτρων δεν είναι μόνο τα ευρώ που δαπανήθηκαν, αλλά κυρίως το κόστος παραγωγικότητας.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι 28/5 το βράδυ. Σε λίγο ξημερώνει η 29/5/2020. Ποιο χαρακτηριστικό έχει η μέρα αυτή; Πέρα από την επέτειο της άλωσης, είναι και η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής ΦΠΑ Απριλίου και των δόσεων ρυθμίσεων στην εφορία. Στις 20/5 κατατέθηκε στην βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει ότι η έκπτωση 25% που ίσχυσε τον Απρίλιο για την πληρωμή ΦΠΑ και τις δόσεις ρυθμίσεων, θα ισχύσει και για τις πληρωμές Μαΐου. Έχουμε φτάσει όμως ήδη την τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής και ακόμα οι διατάξεις δεν έχουν ψηφιστεί! Και αν καταλαβαίνω καλά από το επίμαχο λινκ δεν πρόκειται να ψηφιστεί έγκαιρα.

Βλέποντας την μεγάλη εικόνα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και στήριξε την κοινωνία στην πρώτη φάση του lockdown με τα μέτρα που έλαβε. Αν δούμε όμως πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό επιτεύχθηκε με πολύ κόπο και πολλή αγωνία.

Θα μπορούσαν κάλλιστα οι διατάξεις να ήταν σαφέστερες, οι διαδικασίες απλούστερες, οι αποφάσεις δικαιότερες, οι αντιφάσεις ανύπαρκτες. Το κόστος των μέτρων δεν είναι μόνο τα ευρώ που δαπανήθηκαν, αλλά κυρίως το κόστος παραγωγικότητας. Οι πόροι και οι εργατοώρες που δαπανήθηκαν και ακόμα δαπανούνται για να υλοποιήσουν τα μέτρα στήριξης. Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν καταβλήθηκε για να ξεπεραστούν αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά για να αντιμετωπιστούν παγίδες που το ίδιο το κράτος έβαζε στις ίδιες του τις διατάξεις.

Τη μια ερμηνεύει την διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων έτσι, την άλλη αλλιώς. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή επέλεγες την ημερομηνία έναρξης αναστολής, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο διάβαζες ότι τελικά δεν μπορείς να το κάνεις. Κυριακή έκανες μια σύνοψη των διατάξεων της εβδομάδας, εκτός και αν δημοσιευόταν φρέσκια απόφαση τα ξημερώματα που ανέτρεπε όλα τα προηγούμενα.

Τελικά η απασχόληση προσωπικού με το καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας, συνιστά αλλαγή σύμβασης; Οι κλειστές επιχειρήσεις βάσει εντολής δημόσιας αρχής που άνοιξαν τον Μάιο, θεωρούνται πλέον πληττόμενες και κάνουν αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ τον Ιούνιο ως πληττόμενες. Αν όμως δεν έκαναν παράταση της αναστολής τη στιγμή που άνοιξαν δεν θεωρούνται πληττόμενες, με την έννοια ότι μπορούν να μειώσουν προσωπικό.

Οι πληττόμενες που δεν έδωσαν παράταση σε καμία αναστολή σύμβασης θα πρέπει να διατηρήσουν τους ίδιους ακριβώς εργαζόμενους με τις ίδιες ακριβώς συμβάσεις για 45 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής. Αν όμως έδωσαν παράταση έστω και σε μια μόνο αναστολή, τότε μπορούν να αλλάξουν προσωπικό υπό τον όρο ότι θα το αντικαταστήσουν με τις ίδιες συμβάσεις. Ζαλιστήκατε; Διαβάσατε μόνο ένα μικρό ψήγμα των πληροφοριών που πρέπει να κρατήσει ένας λογιστής στο κεφάλι του αυτές τις ημέρες.

Σε λίγο ξημερώνει η τελευταία εργάσιμη του μήνα. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών ή να πληρώσουν άμεσα, ώστε να έχουν το όφελος της έκπτωσης 25%. Που βασίζουν τις αποφάσεις τους; Όχι σε ψηφισμένο νόμο, αλλά σε ένα νομοσχέδιο που ίσως ψηφιστεί. Κι αν τελικά αποφασίσουν να πληρώσουν , αλλά τελικά η έκπτωση δεν ψηφιστεί; Δεν βαριέσαι; Το επιχειρείν έχει τα ρίσκα του.

Άλλωστε δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που θα έχουν εξαπατηθεί από το Ελληνικό κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ