Γιατί το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας “δικάζει” την ΕΚΤ;

Το δικαστήριο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι παραβίασε την γερμανικό Σύνταγμα και αρχή της αναλογικότητας αθετώντας την εντολή που της έχουν δώσει τα κράτη μέλη

του Ανδρέα Κοντογούρη * 

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (BGH) της Γερμανίας, τις προηγούμενες ημέρες, αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα ότι παραβίασε την γερμανικό Σύνταγμα και αρχή της αναλογικότητας αθετώντας την εντολή που της έχουν δώσει τα κράτη μέλη στην ιδρυτική νομοθεσία της ΕΚΤ. Το δικαστήριο έδωσε τρεις μήνες χρόνο να εξηγήσει τις αποφάσεις της το 2015.

Αυτό έγινε μετά από την απόφαση της ΕΚΤ τον Μαρτιο του 2015 να αγοράσει ομόλογα των κρατών μελών, Public Sector Purchase Programme (PSPP).

Παρόλα αυτά το ανώτατο δικαστήριο θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν παραβίασε per se το γερμανικό Σύνταγμα καθώς:
– Οι αγορές των ομολόγων ήταν περιορισμένες.
– Έχουν δοθεί μόνο συγκεκριμένες πληροφορίες για την αγορά των ομολόγων.
– Έχει τηρηθεί στις αγορές το όριο το 33% της έκδοσης.
– Η επιλογή επιλογή των αγορών ομολόγων βασίζεται σύμφωνα με Με εσωτερικούς οικονομικούς παραμέτρους που έχει ορίσει η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα.
– Αγοράζονται ομόλογα μόνο συγκεκριμένης πιστοληπτικής ικανότητας.
– Η ΕΚΤ τηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τις αγορές η να πουλήσει το ομόλογα εάν δεν το θεωρεί απαραίτητο πια.

Τα πολιτικά και ίσως οικονομικά μηνύματα είναι όμως πολλά ! 

– Εκτός Γερμανίας η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θέτει έστω συμβολικά προς το παρόν (3 μήνες) σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού Ανωτατου Δικαστηρίου (CJEU).
– Το ρίσκο είναι ότι αυτή η απόφαση μπορεί να έχει σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες είναι μεγάλο, που όπως είναι γνωστό η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουνε βγάλει διάφορες δικαστικές  αποφάσεις που δεν συναφών με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Τροφή για τους λαϊκιστές προέδρους να κρατήσουν την επιθετική στάση απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη σε ανώτατο επίπεδο.
– Εάν η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank αναγκαστεί σε τρεις μήνες να βγει από το πρόγραμμα στήριξης ομολόγων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει μία μεγαλύτερη υφεση στην γερμανικη οικονομία με σοβαρές επιπτώσεις στον αποπληθωρισμό (deflation) και περαιτέρω συνέπειες στην ΕΕ. 

Σίγουρα η ΕΚΤ έχει ένα σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας , σε αυτή την περίπτωση, στο γερμανικό λαό που επηρεάζει οπωσδήποτε την προσφυγή ιδιωτών στο ανώτατο γερμανικό δικαστήριο (BGH) . Δυστυχώς όλοι οι λαοί δεν έχουν μόνο οικονομικές γνώσεις και επηρεάζονται από εξυπνότερους λαϊκιστές όπως π.χ. τον Γιανη Βαρουφάκη.

Είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την τεχνογνωσία και το βάθος να αντιδράσει σωστά. Πρέπει να τονίσουμε ότι χωρίς την ΕΚΤ Θα είχαν καταρρεύσει οι κεφαλαιοαγορες το 2012 και το 2015 με σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, κυρίως για τις πιο αδύναμες χώρες που θεωρώ πια και την Ιταλία. Θεωρείται από ξένους αναλυτές ,  ότι η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου δεν αφορά το νέο πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω του κορονοϊού. 

Αυτό που είναι γνωστό κατά μέρος στον γερμανικό λαό ότι η κρίση της ΕΕ και οι δράσεις της ΕΚΤ μείωσαν το κόστος χρήματος και τους Γερμανούς με πάνω από 240 δισ. ευρώ στην οικονομία των 4,2 τρισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ