Προβλήματα στην ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για τους εργαζομένους

Η αγωνία του κόσμου που έχει μείνει αδικαιολόγητα εκτός αποζημίωσης είναι μεγάλη και η πίεση που ασκείται στους λογιστές αφόρητη

Μέσα στην Μ. Εβδομάδα έγιναν οι πρώτες καταβολές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ στους εργαζόμενους. Μέχρι και σήμερα θα έπρεπε να δοθεί η δεύτερη «φουρνιά» καταβολών. Κάποιοι αν και την περιμέναν, δεν την είδαν, μολονότι έχουν κάνει την αίτησή τους στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ελέγχοντας την αίτησή τους στο supportemployees.yeka.gr είδαν ότι αυτή δεν εμφανίζεται. Όταν επαληθεύσαμε στο λογιστικό μας γραφείο ότι υπήρξαν πράγματι τέτοιες περιπτώσεις, ενημερώσαμε κατευθείαν τους πελάτες μας, να πουν στους εργαζόμενους να ελέγξουν την κατάσταση των αιτήσεών τους. Διαπιστώσαμε ότι οι περιπτώσεις δεν είναι μεμονωμένες ούτε εξαιρετικά σπάνιες. Οπότε, όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα την αποζημίωση, θα πρέπει να ελέγξουν την αίτησή τους. Αν δεν εμφανίζεται, δεν έχουν λόγο να διαμαρτυρηθούν, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Η προθεσμία λήγει στις 30/4 για αρχικές αιτήσεις και 3/5 για διορθώσεις ή ανακλήσεις. Αναφορικά με εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εκπαίδευσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει στις 28/4.

Το πρόβλημα δεν είναι ασήμαντο, αλλά τουλάχιστον υπάρχει λύση. Από την εκκίνηση όμως της πλατφόρμας υποβολής αναστολής σύμβασης είχαν παρατηρηθεί προβλήματα, τα οποία ακόμα, ενώ έχει ήδη περάσει ένας μήνας, δεν έχουν λυθεί. Υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι τους οποίους το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν τους βλέπει ενεργούς, μην επιτρέποντας στους εργοδότες να τους εντάξουν στην δήλωση αναστολής. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ήδη από τα τέλη Μαρτίου, όταν παρατηρούνται τέτοιες περιπτώσεις, να γνωστοποιούνται στο [email protected]. Έχω στείλει ο ίδιο προσωπικά email στην εν λόγω διεύθυνση ήδη από τις 31/3 επισημαίνοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζόμενων που το σύστημα δεν τους βλέπει ενώ είναι καθόλα ενεργοί, αλλά απάντηση δεν πήρα καμία.

Μιλώντας με συναδέλφους λογιστές, δεν έχω μάθει από κανέναν να πήρε απάντηση στα μηνύματά του. Το πρόβλημα έχει γίνει ακόμα πιεστικότερο, από την στιγμή που από την Παρασκευή 24/4 το σύστημα δεν επιτρέπει πλέον στους εργοδότες να κάνουν αιτήσεις αναστολής. Τι θα κάνουν λοιπόν οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ή είχαν απόλυση ή παραίτηση από 1 εως 20 Μαρτίου και δικαιούνται την ειδική αποζημίωση; Θα μείνουν έρμαια ενός συστήματος που δεν τους βλέπει; Δεν θα διορθωθούν αυτές οι προφανείς αδικίες;

Η αγωνία του κόσμου που έχει μείνει αδικαιολόγητα εκτός αποζημίωσης είναι μεγάλη και η πίεση που ασκείται στους λογιστές αφόρητη. Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να κάνει ανακοινώσεις για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Ανακοινώσεις όμως που να έχουν αντίκρισμα. Το επισημαίνω αυτό, γιατί έχουν περάσει ήδη πολλές μέρες από τότε που ανακοινώθηκε ότι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν στην ειδική αποζημίωση (ενδεικτικά αναφέρω τους εργαζόμενους στα οικοδομοτεχνικά έργα, στις αποκλειστικές νοσοκόμες, στους καλλιτέχνες κ.λπ.), αλλά κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα κάνουν αίτηση και πότε θα αποζημιωθούν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή από την κυρίως δουλειά τους, αλλά η δεύτερη δουλειά τους που μπορεί να είναι και ένα μεροκάματο την εβδομάδα. Αποφασίστηκε ότι και αυτοί, αν η δεύτερη εργασία τους δεν ξεπερνά το 30% της κύριας εργασίας τους δικαιούνται την αποζημίωση, ακόμα και αν στην από την δεύτερη εργασία δεν μπήκαν σε αναστολή.

Θέλω να ελπίζω ότι όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα θα λυθούν σύντομα. Οι ευσεβείς πόθοι όμως δεν αρκούν. Το υπουργείο εργασίας θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή έστω να ανακοινώσει ότι γνωρίζει τα προβλήματα και εργάζεται για την επίλυσή τους. Σκοπός των μέτρων στήριξης δεν είναι να ανακοινώνονται στα κανάλια, αλλά να βοηθούν ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ