Ανοικτή επιστολή παρέμβασης – Η θέση του emea 

Η μεγάλη ευκαιρία του τραπεζικού συστήματος είναι τώρα!
Με την επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές Μαΐου με το άνοιγμα της αγοράς και του Τουρισμού, μετά από 12 και πλέον μήνες πρωτοφανών επιπτώσεων σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και πρωτίστως την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, συμπίπτει και η αλλαγή σελίδας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 
Οι Ελληνικές τράπεζες βγαίνουν όχι μόνον αλώβητες από την παγκόσμια κρίση της πανδημίας αλλά ενισχυμένες και με καθαρά χαρτοφυλάκια απαλλαγμένα από τα βαρίδια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που τις οδήγησε στη δημιουργία κόκκινων δανείων που έφθασαν να ξεπερνούν και τα 100 δισ. ευρώ, δημιουργώντας κινδύνους ακόμη και για την ίδια τους την ύπαρξη.
 
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι διοικητικές ομάδες που το πλαισιώνουν στη διάρκεια των τελευταίων κρίσιμων 2,3 ετών απέδειξαν ότι μπορούν όχι μόνον να καταφέρουν να επιβιώσουν αλλά και να κάνουν άλματα προς τα εμπρός. Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη δημιουργία, από πλευράς πολιτείας και αρμόδιων υπουργείων εκείνου του θεσμικού πλαισίου που θα επέτρεπε την έξοδο από την κρίση των κόκκινων δανείων, ήταν επίσης ουσιαστική. 
 
Η δημιουργία αυτή του θεσμικού πλαισίου, τόσο στην φάση σύνθεσης του όσο και υλοποίησης, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση: Καθώς θα έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην στήριξη των πραγματικά αδυνάτων, στην αποφυγή έξαρσης του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών που μεγεθύνθηκε τα περασμένα χρόνια λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου και πολιτικής βούλησης αλλά και στην ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων των τραπεζών προκειμένου να ανακτήσουν τις δυνάμεις και να ασκήσουν την πραγματική τους λειτουργία που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Κάτι που έκαναν με απόλυτη επιτυχία και συνέπεια στη διάρκεια της πανδημίας χορηγώντας νέα δάνεια και στηρίζοντας όσους έχουν ανάγκη σε συνεργασία με την πολιτεία.
 
Στην όλη αυτή προσπάθεια ουσιαστική και καθοριστική συμβολή είχε και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) που στάθηκε αξιόπιστος και ψύχραιμός συνομιλητής της πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων, με την κατάθεση σειράς τεκμηριωμένων προτάσεων στη διάρκεια των δημοσίων διαβουλεύσεων για την εκπόνηση του θεσμικού πλαισίου και την λήψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληττομένων.
 
Έτσι, σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ισχυρό κεφαλαιακά μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, γυρνάει σελίδα απαλλαγμένο οριστικά από τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας.
 
Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την έναρξη μιας μακράς περιόδου δημιουργικής τραπεζικής, μακριά από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, που θα δώσει σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη: ανάσα ρευστότητας με όρους που συμφέρουν όλες τις πλευρές: πελάτες, τράπεζες και κοινωνία. Μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει όμως να λύσουν προκειμένου να συμβάλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ