Λύση στο πρόβλημα αποζημίωσης των εργαζομένων, αλλά όχι και των επιχειρήσεων

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένει λύση – και μένει αναπάντητο – αφορά την αποζημίωση 800 ευρώ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις

Εκδόθηκε, το βράδυ της 30ης Απριλίου, η πολύ-αναμενόμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (17078/505/30.4.2020) που δίνει την λύση στο τεράστιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όπου αδίκως δεν αναγνώριζε το δικαίωμα υπαγωγής στην αποζημίωση ειδικού σκοπού σε πολλούς εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις από 7 μέχρι και 14 Μαΐου. Αν οι εργοδότες δεν έχουν κάνει σχετική αίτηση, θα πρέπει πρώτα να κάνουν και αυτοί και όχι μόνο οι εργαζόμενοι.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου είχαν παρατηρηθεί τα περισσότερα προβλήματα, ωστόσο πρακτικά λύνει όλες τις αδικίες, καθώς οι μη καθονομαζόμενες περιπτώσεις μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν στην περίπτωση Ζ ως εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα ή χειρόγραφες υποβολές εντύπων. Όταν δούμε την εφαρμογή, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες. Η πίεση που έχει ασκηθεί σε λογιστές από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους εξαιτίας της μη ένταξης των πρώτων στην αποζημίωση, είναι κάτι που πραγματικά δεν περιγράφεται με λέξεις.

Η παντελής έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα ενέτεινε το πρόβλημα, όπως επίσης και το γεγονός ότι το σχετικό email το οποίο δημιουργήθηκε για να λαμβάνει γνώση των προβλημάτων, δεν έδινε καμία απάντηση, ούτε καν επιβεβαίωση ότι παρέλαβε καλώς τα μηνύματα. Εν πάση περιπτώσει, κάλλιο αργά παρά… αργότερα.

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένει λύση μένει αναπάντητο. Αναφέρομαι στην αποζημίωση 800 ευρώ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις. Το πρόβλημα συνίσταται στο εξής: από την λίστα των ΚΑΔ εξαιρέθηκαν οι ΚΑΔ αυτοί των επιστημονικών κλάδων, οι οποίοι επιδοτούνταν μέσω voucher για τα 600 ευρώ. Ωστόσο πλην δικηγόρων και λογιστών οι οποίοι μπορούσαν να συμμετάσχουν στα voucher και ως μέλη εταιρειών, όλοι οι άλλοι επιστήμονες για να πάρουν την επιδότηση θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν ατομική επιχείρηση. Δημιουργήθηκε λοιπόν το παράδοξο να υπάρχουν εταιρείες που να μην δικαιούνται τα 800 ευρώ, καθώς οι ΚΑΔ τους εντάσσονται σε αυτούς του voucher και την ίδια στιγμή να μην μπορούν οι εταίροι τους να ενταχθούν στην επιδότηση των 600 ευρώ, να αποκλείονται λοιπόν και από τα δύο μέτρα στήριξης.

Σχετικά με το θέμα, έχω παρακολουθήσει δημοσιεύματα για αιτήσεις από επιχειρήσεις που δεν δικαιούνταν την αποζημίωση και ότι θα υπάρξουν κυρώσεις. Ως προς αυτό έχω την γνώμη ότι όταν νομοθετούνται διαδικασίες τόσο επείγουσες και εκδίδονται συνεχείς διευκρινιστικές για τους δικαιούχους, είναι πολύ πιθανόν μια επιχείρηση να μην έκανε την αίτηση από δόλο, αλλά επειδή πράγματι δεν γνώριζε κατά πόσο δικαιούται την αποζημίωση ή όχι.

Πριν λοιπόν η διοίκηση να κουνά το δάκτυλο στις επιχειρήσεις αυτές, ας αναλογιστεί τι συνέπειες θα είχε ίδια μέσα στην κρίση αν ήταν επιχείρηση. Μέσα σε αυτό το δίμηνο έχουμε δει άλλα να λένε τα δελτία τύπου και άλλα οι εγκύκλιοι που ακολουθούν, υπουργούς να μιλάνε χωρίς να γνωρίζουν τις ίδιες τις διατάξεις στις οποίες αναφέρονται, διατάξεις να εκδίδονται αλλά να μην υποστηρίζονται από τα συστήματα, προθεσμίες να ανακοινώνονται αλλά να μην τηρούνται. Αν μια επιχείρηση είχε υποπέσει σε τέτοια σφάλματα, δεν θα σταματούσε να μετρά πρόστιμα και καμία επίκληση των ειδικών συνθηκών δεν θα της έδινε ελαφρυντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ