Μπλέ Κέδρος: Το πάθος για τα ακίνητα οδηγεί στη Λεωφόρο Αθηνών!

Η πρώτη εισαγωγή μετοχών στο ΧΑ μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια!

Ένα business story που έχει ως σημείο εκκίνησης τυπικά το 2014, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε να λαμβάνει «σάρκα και οστά» δυόμιση δεκαετίες νωρίτερα, το 1989, βρίσκει κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το δρόμο προς την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών!

Ο λόγος για την Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, την οποία και δημιούργησαν οι βασικοί μέτοχοι της και ιδρυτές της COCOMAT, αδελφοί Μάικ και Πωλ Ευμορφίδης, το 2014, όταν και αποφάσισαν να προβούν στην απόσχιση του κλάδου των ακινήτων που είχαν ήδη ξεκινήσει 20 και πλέον χρόνια νωρίτερα στο πλαίσιο του stepbystep κτισίματος της COCOMAT

Εξάλλου, από την αρχή της επιχειρηματικής τους διαδρομής, οι αδελφοί Ευμορφίδη επέλεξαν εκ πεποιθήσεως και κοσμοθεωρίας να αγοράζουν τα εμπορικά ακίνητα-καταστήματα του δικτύου της COCO-MAT, εντός και εκτός των συνόρων.

Λογική που κάθε άλλο δείχνει να τους βγαίνει σε αρνητικό, καθώς σε συνάρτηση με το γεγονός ότι την περίοδο 2014- 2017 η εταιρεία τοποθετήθηκε στον κλάδο ακινήτων της Αθήνας, λαμβάνοντας και σχετική άδεια για επενδυτική ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), «οδηγώντας» τους στο Χρηματιστήριο!

Τότε, το πορτόφλιό τους ως ΑΕΕΑΠ διέθετε 23 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχονταν σε 33 εκατομμύρια ευρώ, με τα έσοδα που προέκυπταν τότε από ενοίκια να ξεπερνούν τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί, ότι τόσο σε επίπεδο πλήθους ακινήτων (34), όσο σε αξία (101 εκατομμύρια ευρώ και ετησιοποιημένα έσοδα της τάξεως των 6,1 εκατομμυρίων ευρώ).

Νέες επενδύσεις ενόψει!

Μια από τις πτυχές που ξεχωρίζουν είναι το γεγονός πως ο καθαρός δανεισμός της Μπλέ Κέδρος στο τέλος του 2021 ήταν μόλις 300.000 ευρώ, ενώ η ετησιοποιημένη απόδοση των μισθωμένων ακινήτων ανέρχονταν σε 7,4%.

Θα πρέπει να τονιστεί πως σημαντικά είναι η συμβολή του εν γένει ξενοδοχειακού τομέα στα μεγέθη της εταιρείας, καθώς στο χαρτοφυλάκιο της Μπλέ Κέδρος περιλαμβάνονται και έξι ακίνητα σε ξενοδοχεία, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 57% της αξίας του χαρτοφυλακίου, αποφέροντας ταυτόχρονα περί το 67% των εσόδων

Από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την δημόσια προσφορά να πραγματοποιείται κατά το χρονικό διάστημα 6 έως και 8 Ιουνίου 2022, ενώ στις 14 του ίδιου μηνός θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, και τα κεφάλαια που θα αντληθούν, και θα ανέρχονται σε κατά τι λιγότερο από 17 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να κατευθυνθούν -περίπου εξολοκλήρου- στην χρηματοδότηση μέρους δυο νέων επενδύσεων της Μπλέ Κέδρος στο Φάληρο και τη Μονεμβασιά. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου 117 δωματίων, ενώ στην έτερη γίνεται λόγος σχετικά με μία επένδυση μικτής χρήσης με 59 σπίτια 10.000 τ.μ. κι ενός 5άστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 33 σουιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ