Σε κύκλο εργασιών 70 εκατ. ευρώ στοχεύει για φέτος η Eurocatering

Ποια είναι η εταιρεία πίσω από τις έτοιμες σαλάτες «Φρεσκούλης»

Eurocatering. Ενδεχομένως, και δικαίως, οι μη-μυημένοι να αγνοούν την ύπαρξή της ως brand name. Ίσως, εικάζουν -σωστά- πως η δραστηριοποίησή της έχει να κάνει με τον ευρύτερο τομέα των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, μπορεί να θεωρούν -λανθασμένα- πως κινείται στον τομέα της ανάληψης έργου τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, λέγε με και catering. Μην μπερδεύεστε από την εταιρική ονομασία, καθώς όμιλος με παρουσία και εκτός των συνόρων, που προσβλέπει σε κύκλο εργασιών -τουλάχιστον- της τάξεως των 70 εκατομμυρίων ευρώ κατά την τρέχουσα χρονιά, θα ήταν κομματάκι δύσκολο (και απίθανο, και ανέφικτο και όπως αλλιώς επιλέξετε να το χαρακτηρίσετε) να λαμβάνει χώρα μέσω υπηρεσιών catering υπό τις παρούσες συνθήκες της υπό αναζήτησης ισορροπιών και νέων σημείων αναφοράς που εκπορεύονται εκ της μεταπανδημικής περιόδου.

Εάν, όμως, σας αναφέραμε πως η Eurocatering αντανακλάται στην αγορά υπό το πρίσμα των πάσης φύσεως έτοιμων σαλατών «Φρεσκούλης», λογικά τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα στην διαδικασία ταύτισης.

Η Eurocatering AE ιδρύθηκε το 2000 καινοτομώντας με τη διάθεση έτοιμων προς χρήση και κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, ενώ το «Ολυμπιακό έτος» 2004, η εταιρεία εισήγαγε για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά τις πλυμένες και κομμένες σαλάτες υπό το brand «Φρεσκούλης», σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ολοένα και εντεινόμενες ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών για υγιεινές επιλογές διατροφής.

Σήμερα, η Eurocatering διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα και Λιβαδειά, κέντρα logistics, διανομής και πωλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, καθώς επίσης κι ένα στόλο οχημάτων που απαρτίζεται από 65 ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία.

Η εταιρεία, που έχει παρουσία τόσο στην Ελληνική αγορά, όσο και σε αυτήν της Βουλγαρίας, με εμπορική παρουσία και δικό της δίκτυο διανομής στην γειτονική χώρα μέσω θυγατρικής της, εφαρμόζει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης των πωλήσεών της τόσο στην λιανεμπορική αγορά με κύριο εκφραστή τα σούπερ μάρκετ, όσο και στην αντίστοιχη της HO.R.E.CA, μέσω επαγγελματικών συσκευασιών. Μάλιστα, η τελευταία πτυχή, σε συνάρτηση με τους αναμενόμενα «εκρηκτικούς» ρυθμούς του τουρισμού κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, αλλά και το «προβληματικό» – όπως εξελίσσεται – περιβάλλον σε όρους επάνδρωσης ξενοδοχείων, εστιατορίων και εν γένει χώρων εστίασης, κάνει αισιόδοξα τα στελέχη της εταιρείας για ισχυρή άνοδο των πωλήσεων στο συγκεκριμένο τομέα της αγοράς. Κάτι, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση του μείγματος πωλήσεων, αλλά και στην υπέρβαση των 70 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο τζίρου.

Αρκεί να τονιστεί πως το 2019 η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις ύψους 35,8 εκατ. ευρώ με EBITDA 2,8 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 38,7 εκατ. ευρώ με EBITDA που ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ. Κατά την διάρκεια της πενταετίας 2014-2019, η Eurocatering κατάφερε να σημειώσει σημαντικούς μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 15% στις πωλήσεις και κατά 14% στην λειτουργική κερδοφορία EBITDA.

Σε ότι αφορά την παρουσία της Eurocatering στην αγορά της Βουλγαρίας, αυτή εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς,  ενώ προέκυψε αρχικά ως μετοχική συμμετοχή της σε μια εταιρεία τροφίμων εκεί, την οποία πρόσφατα η ελληνική εταιρεία εξαγόρασε πλήρως, με αποτέλεσμα από φέτος να ενσωματώσει -πλέον- τα οικονομικά της αποτελέσματα στα αντίστοιχα της Eurocatering. Μάλιστα, προκειμένου αυτό να γίνει εύκολα και αποτελεσματικά, η εταιρεία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εντός των προσεχών εβδομάδων συγκεκριμένα modules στο ERP σύστημα της SoftOne που έχει ήδη εγκαταστήσει από το 2015 σε επίπεδο εταιρείας, προκειμένου να είναι σε θέση – μεταξύ άλλων – να κάνει πράξη και να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το consolidation PNL, αλλά και το ισοζύγιο των αποτελεσμάτων τόσο για τις εντός, όσο και τις εκτός των συνόρων δραστηριότητές της.

Οι EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR συνεπένδυσαν στην Eurocatering

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εδώ και ενάμιση χρόνο, η EOS Capital Partners, που δίνει έμφαση σε αναπτυξιακές επενδύσεις σε υγιείς μικρομεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, και το επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Elikonos 2 S.C.A. SICAR έχουν συνεπενδύσει στην Eurocatering, σε μια κίνηση -που μεταξύ άλλων- «θωρακίζει» περαιτέρω τις ήδη ισχυρές βάσεις της εταιρείας και δημιουργεί νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Υπογραμμίζεται πως ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Eurοcatering, Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ