ION: Η πιο γλυκιά ελληνική ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας με άρωμα σοκολάτας

Πώς ξεκινά η διαδρομή της θρυλικής οικογενειακής σοκολατοποιίας που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος το 1930.

Όλα ξεκίνησαν 92 χρόνια πριν, το μακρινό 1930, στην οδό Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, όταν μια παρέα φίλων με όραμα να γίνουν σοκολατοποιοί δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας.

Με σήμα το ευωδιαστό «ίον» (μενεξές) – από όπου πήρε το όνομά της – και πολλή όρεξη και μεράκι, γεννιέται η ΙΟΝ.

Το πρώτο καταστατικό δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμόν 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 και ένα λαχταριστό ταξίδι ξεκινά.

Το πιο συγκινητικό… κομμάτι της ιστορίας, είναι πως η έδρα της βιομηχανίας βρίσκεται ακόμη στο Φάληρο, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησαν όλα!

Πώς ξεκίνησε η πιο γλυκιά ιστορία         

Το 1938, η ΙΟΝ αποκτά ένα καραμελένιο «αδερφάκι», την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε., που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ – ποιος δεν θυμάται τις λατρεμένες ΙΟΝ Υγείας; – και τις γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ. Η εταιρεία ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο.

Ο τελευταίος απέδειξε πως έχει ένα μεγάλο όραμα καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα τον καιρό του Εμφυλίου, εν έτει 1947 η ΙΟΝ μπόρεσε γρήγορα να ανακάμψει, χάρη κυρίως στο πιο εμβληματικό προϊόν της, τη σοκολάτα αμυγδάλου, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947 μεγαλώνοντας έκτοτε γενιές και γενιές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση μαζί με τον στενό του φίλο και εξάδελφο Γιώργο Καρκαζή. Αρκάδες και οι δύο, από τα Λιθοβούνια ο πρώτος και από τις Ρίζες Τεγέας ο δεύτερος, έρχονται στην Αθήνα, σπουδάζουν μαζί οικονομικές επιστήμες και αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάπτυξης της εταιρείας, φέρνοντάς την ισχυρή στον 21ο αιώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για το δίδυμο που άλλαξε την ιστορία των βιομηχανοποιημένων γλυκών στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, ήταν το 1956 να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του δικτύου πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι».

Με έδρα στον Πειραιά (Λουδοβίκου 22) και το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 43 Γ) η νεοσύστατη αυτή εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας. Κάπως έτσι η φήμη της ΙΟΝ εξαπλώνεται κυριολεκτικά από στόμα σε στόμα.

Η ΙΟΝ μεγαλώνει, αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ Α.Ε. και αρχίζει σταδιακά να υλοποιεί τις πιο λαχταριστές ιδέες, με νέες σοκολάτες, καραμέλες, τσίχλες, γκοφρέτες κι άλλες λιχουδιές!

Αφενός με τις επιχειρηματικές τους κινήσεις, αφού εξαγόραζαν τη μία μετά την άλλη τις ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών, όπως η Ιντέρια και η Mabel, αφετέρου παρουσιάζοντας στην αγορά ιδιαίτερα προϊόντα, όπως πάστα φουντουκιού με κακάο, σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, το σοκολατάκι με το ολόκληρο φουντούκι στην πράσινη συσκευασία, το περίφημο Noisetta που όλοι έφαγαν κάποια στιγμή με μανία, το Derby, τις καραμέλες Baloo, φυσικά την ΙΟΝ Αμυγδάλου και την ΙΟΝ Γάλακτος και πολλά άλλα προϊόντα.

Από το ’60 και το ’70 οι Κωτσιόπουλος και Καρκαζής δίνουν έμφαση στο μάρκετινγκ και φτιάχνουν διαφημίσεις που μένουν αξέχαστες στον έλληνα καταναλωτή.

Οι σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας

Σταθμό στην εξέλιξη της ΙΟΝ αποτελούν οι σημαντικές επενδύσεις στην Άρτα, με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής γκοφρέτας. Επίσης η απόκτηση της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑ Α.Ε. που παράγει το προϊόν με το εμπορικό σήμα Nucrema έδωσε στην ΙΟΝ τη δυνατότητα εισόδου στην αγορά σοκοπάστας.

Αργότερα, η απόκτηση της σοκαλατοποιίας Mabel (1999), η οποία εξειδικεύεται σε εποχικά/εορταστικά προϊόντα (πασχαλινά & χριστουγεννιάτικα), σε σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή, προσφέρει ένα ακόμα βήμα εξάπλωσης και ανάπτυξης της εταιρείας στον κλάδο της.

Το 1988 ένα μέρος των μετοχών της ΙΟΝ (24,5%), που βρισκόταν εκτός ελέγχου των Κωτσιόπουλου και Καρκαζή, πουλήθηκε στη διεθνή σοκολατοποιία Kraft Jacobs Sushard (KJS), μητρική της σοκολατοποιίας «Παυλίδου» και θυγατρική της Philip Morris.

Μία δεκαετία αργότερα, οι μετοχές επέστρεψαν πίσω αφού οι δύο βασικοί μέτοχοι (Γιάννης Κωτσιόπουλος και Γιώργιος Καρκαζής) κατάφεραν, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να αγοράσουν τις μετοχές της ΙΟΝ από την πανίσχυρη πολυεθνική που τις είχε αποκτήσει, προς μεγάλη έκπληξη της αγοράς που δεν πίστευε πως οι Ελληνες ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να αντέξουν στην «πίεση» της Kraft Jacobs Sushard (KJS).

Κωτσιόπουλος και Καρκαζής επιμένουν ελληνικά, με τον πρώτο να απαντά στο κατά καιρούς ενδιαφέρον που έδειχναν ξένες πολυεθνικές για την εταιρεία: «Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται».

Συνεργάστηκε, ωστόσο, με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως όταν, για παράδειγμα, θέλησε να εισέλθει στην αγορά του παγωτού, κάτι το οποίο έκανε αρχικά συνεργαζόμενη με τη Δέλτα και στη συνέχεια με την Κρι Κρι.

Η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύχθηκε σταδιακά, με στόχο κυρίως τις χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Τέλη Νοεμβρίου του 2015 ο Γιάννης Κωτσιόπουλος φεύγει από τη ζωή, σε μια περίοδο όπου τη διοίκηση της εταιρείας είχε ήδη αναλάβει η ανιψιά του, Τίνα Κωτσιοπούλου.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, τέλη Νοεμβρίου 2016, θα τον ακολουθήσει και ο Γιώργος Καρκαζής.

Τα πιο γλυκά κομμάτια της ζωής σας!

1976

Η λαχταριστή σοκολάτα ΙΟΝ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο φουντούκι κι όλα μαζί τυλίγονται στην κλασική κι αγαπημένη πράσινη Noisetta! Κι από τότε έως και σήμερα, η παρουσία της συνοδεύει κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή της ελληνικής οικογένειας!

1977

Δύο χρόνια μετά από τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα, γεννιέται η μία και μοναδική: σοκολάτα ΙΟΝ και γκοφρέτα γίνονται ένα στη Σοκοφρέτα και η Ελλάδα αποκτά το αγαπημένο της γλυκό σνακ!

1986

Η ΙΟΝ τετραγωνίζει… την απόλαυση! Δημιουργείται η Break, η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα που παράγεται στην Ελλάδα, και η ποικιλία γεύσεων αλλά και η πλούσια υφή της σπάνε ρεκόρ απόλαυσης.

1998

Η λαχτάρα δεν γνωρίζει σύνορα, γι’ αυτό και η ΙΟΝ ανοίγει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό και γίνεται μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία με διεθνή πορεία. Έναν χρόνο μετά, η Mabel μπαίνει στην οικογένεια της ΙΟΝ με τις εορταστικές της λιχουδιές – χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές!

2003

Ισχύς εν τη ενώσει! Η ΙΟΝ Αμυγδάλου συναντά την ΙΟΝ Υγείας και μαζί δημιουργούν μία σοκολάτα που συνδυάζει τη λατρεμένη γεύση καβουρδισμένου αμυγδάλου με την καθαρή και έντονη απόλαυση της σοκολάτας υγείας.

2006

Επιτέλους, παγωτό! Σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, η ΙΟΝ Αμυγδάλου και η ΙΟΝ Γάλακτος αποκτούν παγωτένια διάσταση και η απόλαυση ΙΟΝ γίνεται πιο καλοκαιρινή!

2015

Στην άλλη πλευρά της σοκολάτας υγείας, γεννιέται η… ION Dark! Η απολαυστική σοκολάτα υγείας συνδυάζεται με ευφάνταστα υλικά σε εκρηκτικές γεύσεις, για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Την ίδια χρονιά, η ΙΟΝ… πρασινίζει! Η στέβια, το φυσικό αυτό γλυκαντικό, συναντά τη σοκολάτα και δημιουργείται η σειρά ΙΟΝ με στέβια, που κρύβει μέσα της τη γνωστή γεύση ΙΟΝ, χωρίς τη ζάχαρη!

Η ΙΟΝ σήμερα

Σήμερα, η ΙΟΝ μεγαλώνει, εξελίσσεται, σέβεται τις αξίες της και δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αποδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ιστορία, αλλά και μέλλον.

Με τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, με περίπου 950 εργαζομένους και με κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκ. ευρώ ετησίως, η ΙΟΝ κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες. Με πίστη στις αξίες της, φροντίζει να καινοτομεί μέσα από τα προϊόντα της, αλλά και μέσω της υπεύθυνης στάσης απέναντι στο περιβάλλον, στους εργαζομένους και στην κοινωνία.

Η σοκολατοβιομηχανία διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής, ενώ διατηρεί και θυγατρική στη Βουλγαρία.

Εκτός από ισχυρό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σημαντικές είναι και οι εξαγωγές της σε Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Συρία και Τυνησία. Από εξαγωγές προήλθαν, εξάλλου, πωλήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για το 2020.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητάς της, η ΙΟΝ συμμετέχει κάθε χρόνο σε διεθνείς εκθέσεις, με σκοπό τη διεύρυνση των οριζόντων της, τη σταθερή παρουσία της στον κόσμο της σοκολατοποιίας και τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ