JP Morgan: Τα μυστικά του μεγαλύτερου τραπεζικού κολοσσού στον κόσμο

Η πιο ισχυρή συστημική τράπεζα του πλανήτη κάνει εντυπωσιακή είσοδο στη χώρα μας με την εξαγορά της Viva Wallet και το emea.gr σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για εκείνη.

Η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την JP Morgan Chase, την πιο σημαντική συστημική τράπεζα στον κόσμο σύμφωνα με την τελευταία ετήσια κατάταξη από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά της Viva Wallet.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), που αποτελείται από ρυθμιστικές αρχές από τις χώρες της G20, δημοσίευσε τον τελευταίο του πίνακα με τις 30 κορυφαίες συστημικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το πόσο συστημικές, διασυνδεδεμένες και πολύπλοκες είναι με την JP Morgan να «φιγουράρει« στην κορυφή.

Την περασμένη χρονιά η JPMorgan ισοβάθμησε με την HSBC και τη Citigroup, φέτος όμως η κορυφή τής ανήκει. Η JP Morgan είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση (market capitalization) και παράλληλα η πιο σημαντική τράπεζα για του λειτουργία του τραπεζικού τραπεζικού συστήματος σε όλο τον κόσμο (world’s most systemically important bank).

Φυσικά αποτελεί την μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε το 1799, σαν «The Bank of the Manhattan Company», αποτελεί την τρίτη παλαιότερη τράπεζα στις ΗΠΑ, ενώ το ενεργητικό της ανέρχεται στα 3,8 τρισ. δολάρια. Τα έσοδά της «αγγίζουν» το «αστρονομικό» ποσό των 120 δισ. δολαρίων ενώ εργάζονται για λογαριασμό της περίπου 255 χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Το όνομα και τη σημερινή της μορφή τα απέκτησε το 1996, ύστερα μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών, ανάμεσα σε τράπεζες όπως είναι η Chase Manhattan Bank, η J.P. Morgan & Co., η Bank One, η Bear Stearns, η Washington Mutual, η Chemical Bank, η Manufacturers Hanover, η First Chicago Bank, η National Bank of Detroit, η Texas Commerce Bank, η Providian Financial και η Great Western Bank.

Στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα απεικονίζεται η εξέλιξη της JPMorgan Chase από το 1799 μέχρι σήμερα:

Σε παγκόσμιο επίπεδο η JPMorgan Chase διαθέτει τη πιο μεγάλη χρηματιστηριακή αποτίμηση, η οποία ανέρχεται στα 437 δισ. δολάρια, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι με όρους ενεργητικού, προηγούνται οι 4 κινεζικοί τραπεζικοί κολοσσοί, αφήνοντάς την στη 5η θέση.

Ο «αφανής πρωταγωνιστής» Στέλιος Παπαδόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας άνθρωπος που ήδη έχει κάνει σπουδαία δουλειά για την JP Morgan στη χώρα μας είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της στην Ελλάδα (αλλά και στην Κύπρο και την Μάλτα).

Ανέλαβε τα καθήκοντά του στην αμερικανική τράπεζα το 2018, ενώ στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής κεντρικής Ευρώπης στην BNP Paribas Fixed Income και υψηλόβαθμο στέλεχος σε Citigroup και Societe Generale.

Ενδιάμεσα διετέλεσε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, διαδραματίζοντας ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και την επιστροφή της στις αγορές.

Το τελευταίο διάστημα πρωταγωνίστησε στο σημαντικό deal της JP Μorgan ως ο «ισχυρός άνδρας» του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας, ενώ πληροφορίες λένε ότι η επένδυση θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ