PRODEA Investments: Η «χρυσή» διαδρομή προς την κορυφή του ελληνικού real estate

Σημαντικά project με «πράσινο αποτύπωμα» περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της PRODEA, την ώρα που το ενεργητικό της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ.

Η PRODEA Investments αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ενεργητικό της φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ δραστηριοποιείται σε επενδύσεις σε ακίνητα και διοικείται από στελέχη με σημαντική εμπειρία στην εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών, υλοποίηση επενδύσεων και δημιουργία αξίας για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Αναλυτικότερα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της PRODEA Investments αποτελείται από πάνω από 350 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα, αλλά επίσης επεκτείνεται γρήγορα και στον τομέα των εμπορικών αποθηκών και τον ξενοδοχειακό τομέα. Με πάνω από το 80% του χαρτοφυλακίου της να βρίσκεται σε αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και επιλεκτικά σε άλλες βασικές αγορές Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η PRODEA Investments διαθέτει υψηλής ποιότητας και απόδοσης, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με υψηλά επίπεδα πληρότητας, μακροχρόνιες μισθώσεις και ισχυρή βάση μισθωτών.

Η Εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εν γένει λειτουργία της Εταιρείας διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 21-31 του ν.2778/1999 «Αμοιβαία Κεφάλαια Ακίνητης Περιουσίας – Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και άλλες διατάξεις» όπως ισχύει καθώς και από τις διατάξεις του Ν. 4548/2018.

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Εταιρείας συμπληρώνεται από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, και από τις αποκλειστικές διατάξεις που έχουν εκδοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Η εξέλιξη από Πανγαία σε PRODEA

Στις 6 Απριλίου 2010 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης της 100% θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία». Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας διέθετε 241 εμπορικά κτίρια (κυρίως τραπεζικά καταστήματα και κτίρια γραφείων) σε θέσεις υψηλής προβολής και εμπορικότητας, τα οποία μισθώνονταν κατά πλειονότητα στην Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την τότε αποτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, η εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας έφτανε στα 914 εκ. ευρώ. Στις 24 Μάϊου 2019, η Invel Real Estate, μαζί με τις συνδεδεμένες της εταιρίες και άλλους επενδυτές (“Invel”), απέκτησε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας το ποσοστό της 32.7% στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (“Πανγαία”), έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ. Με την απόκτηση αυτή, η συνολική επένδυση της Invel στην Πανγαία ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Invel ιστορικά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελληνική αγορά ακινήτων.

Η απόκτηση από την Invel έλαβε τη στήριξη μεγάλων θεσμικών επενδυτών, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας ιδιωτικής εταιρίας επενδύσεων Castlelake L.P., καθώς και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων. Λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2019 η Invel Real Estate ανακοίνωσε ότι αύξησε σε 98,15% το ποσοστό της στην Εθνική Πανγαία.

Η αλλαγή του ονόματος και η νέα εποχή

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, σε μια λαμπρή εκδήλωση, με τη συμμετοχή ανθρώπων του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου, εκπροσώπων του real estate, μελών της Εθνικής Ομάδας Αντισφαίρισης, καθώς και του διεθνούς φήμης πρωταθλητή τέννις Στέφανου Τσιτσιπά, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μετονομασίας και αλλαγής εταιρικής ταυτότητας της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε PRODEA Investments.

Ο μετασχηματισμός αυτός σηματοδότησε μια νέα εποχή δυναμικής πορείας για εταιρεία, ενώ το όνομα PRODEA αποτελεί μια σύνθετη λέξη στην οποία συναντώνται δύο κόσμοι: η ύλη και η νόηση. Το νέο λογότυπο της εταιρείας, το οποίο παρουσιάστηκε τότε εμπεριείχε και τις δύο έννοιες.

Η λέξη Property, η έγγειος ιδιοκτησία, περιγράφει το πεδίο δραστηριότητας της εταιρείας. Αποτυπώνει τη δύναμη, την κλίμακα, το απτό τεκμήριο του έργου της.

Η λέξη Idea, η ιδέα, με ρίζα το αρχαίο ελληνικό ρήμα εἴδω που σημαίνει βλέπω, γνωρίζω καλά. Σε αυτή τη λέξη αντανακλώνται η διορατικότητα, το ένστικτο και η οξύτητα των αντανακλαστικών της PRODEA. Πρόκειται για τον συγκερασμό ικανότητας και βαθιάς γνώσης.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, «Η μετονομασία της “Εθνική Πανγαία” σε “Prodea Investments” σηματοδοτεί την νέα εποχή της εταιρείας που αρχίζει με την αλλαγή στην μετοχική της σύνθεση. Συνεχίζει ωστόσο να βαδίζει στις υφιστάμενες γερές βάσεις, της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και της πολύχρονης εμπειρίας. Με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και προσήλωση στο αποτέλεσμα, πραγματοποιούμε το δικό μας όραμα και γράφουμε τη δική μας ιστορία στον τομέα των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αριστοτέλης Καρυτινός, είχε επισημάνει από την πλευρά του: «Τώρα περνάμε πλέον στην επόμενη φάση της εξέλιξής της εταιρείας με στόχο να καταστήσουμε την Prodea Investments μια από τις σημαντικές εταιρείες στον κλάδο της σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα και ελπίζουμε όσα επιτύχουμε στο μέλλον να μας κάνουν ακόμα πιο περήφανους».

Για την ιστορία, από τις 20 Οκτωβρίου 2019 οι μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονταν ως PRODEA Investments .

Τα επόμενα project της εταιρείας

Παρά τις προκλήσεις της εποχής, η PRODEA ετοιμάζεται να ολοκληρώσει μία σειρά από σημαντικά έργα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η ανακαίνιση και ολοκλήρωση του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά μέσα στο 2023, με την εταιρεία να ετοιμάζεται να του «χαρίσει» την μορφή που του αξίζει.

Με ύψος 84 μέτρα, ο Πύργος είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Η κατασκευή του ξεκίνησε με νόμο την εποχή της δικτατορίας αλλά ουσιαστικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια, ενώ τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίησή του.

Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων με νέο αντισεισμικό σύστημα προστασίας και νέους κανόνες πυροπροστασίας, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους Ακόμα, εντός του 2022 η PRODEA αναμένεται να παραδώσει το Moxy Hotel στην Πλατεία Ομονοίας, ενός ξενοδοχείου 200 δωματίων σε ιστορική θέση.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα.

Για το 2022 έχει προγραμματιστεί και η ολοκλήρωση δύο έργων στη Λεωφόρο Συγγρού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα 7ώροφο κτήριο γραφείων στο νούμερο 44 της Λεωφόρου Συγγρού, πολύ κοντά στο σταθμό μετρό Συγγρού – Φιξ, το οποίο θα ανακατασκευαστεί με σκοπό τη δημιουργία γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Το αρχικό πλάνο αφορούσε τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου αλλά εγκαταλείφθηκε γρήγορα, με την επέλαση της πανδημίας και τη μεγάλη πίεση που δέχεται ο τουρισμός.

Επίσης, μέσα στο 2022 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο μεγάλο κτήριο σύγχρονων γραφείων της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή, απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. To έργο ονομάζεται και επίσημα Importex project, από το όνομα της εταιρείας που κατείχε το ακίνητο προηγουμένως.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με τους κανόνες πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης του προγράμματος Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), σε βαθμίδα Gold.

Θα αποτελείται από 2 κτίρια 8 ορόφων το καθένα, συνολικής επιφάνειας 15.600 τ.μ.. Η κύρια είσοδος θα βρίσκεται επί της οδού Λαγουμιτζή ενώ ανάμεσα στα δύο κτίρια θα υπάρχει και κοινόχρηστος κήπος.

Άντληση 300 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο

Η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, έχοντας πάρει δυναμική κι από την άντληση 300 εκατ. ευρώ, μέσω του εταιρικού ομολόγου, που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα, η Prodea Investments εξασφάλισε 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης 300.000 άυλων ανώνυμων ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,30% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,30% ετησίως, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό.

Από τα 300 εκατ. ευρώ, τα 236 εκατ. ευρώ θα διατεθούν έως την 31.12.2024 για Πράσινες Επενδύσεις περιλαμβανομένης της πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που τυχόν υφίστανται και συνδέονται αποκλειστικά με τις Πράσινες Επενδύσεις κατά τον χρόνο ολοκλήρωσής τους. Τα κεφάλαια για Πράσινες Επενδύσεις θα χρησιμοποιηθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου ή μέσω δανεισμού. Τέλος, τα υπόλοιπα 56 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ολική αποπληρωμή δανείου που σχετίζεται με την επένδυση στο ακίνητο Καρελά.

Ακόμα, το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου περιλαμβάνει πιθανές επενδύσεις σε ακίνητα ή/και εταιρίες ακινήτων ύψους άνω των 415,0 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 18% αφορά σε ακίνητα που η Εταιρεία έχει ήδη ποσοστό ιδιοκτησίας από 35% έως 100% ενώ 25%, περίπου, αφορούν επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο απόκτησης βάσει σχετικών υπογεγραμμένων προσυμφώνων ή/και δεσμευτικών προσφορών που έχουν υποβληθεί.

Επιπλέον, 30% περίπου αφορούν επενδύσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Επενδυτική Επιτροπή της εταιρείας και για τις οποίες έχει συναφθεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ή/και διενεργείται ενδελεχής έλεγχος (due diligence) ή συζητούνται τα συμβατικά κείμενα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Τέλος, το υπόλοιπο μέρος αφορά σε περιπτώσεις για τις οποίες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις. Η υλοποίηση των παραπάνω, για τα οποία δεν έχει υπογραφεί προσύμφωνο ή/και άλλο δεσμευτικό έγγραφο, τελεί υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και των αποτελεσμάτων των σχετικών ελέγχων και δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η PRODEA Investments συνεχίζει δυναμικά την πορεία της, ανταποκρινόμενη επιτυχώς στις προκλήσεις που παρουσιάζονται, επεκτείνοντας το διαθέσιμο ενεργητικό της και το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ